Sve spremno za početak rekonstrukcije Narodnog muzeja

U narednih nekoliko dana se očekuje i formalni početak radova na rekonstrukciji Narodnog muzeja, izjavila je danas operativni direktor tog muzeja Gordana Grabež.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2016.

09:46

Sve spremno za početak rekonstrukcije Narodnog muzeja

Foto: flickr.com/only_point_five

Grabež je za RTS rekla da su ispred muzeja već postavljene ograde, da se izvođač sprema da krene u radove, a da će od momenta kada oni počnu početi da teče rok od 542 dana za njihov završetak.

Muzej je, prema njenim rečima, spreman za početak radova, kulturna dobra su premeštena u deo objekta koji u prvoj fazi neće biti obuhvaćen radovima. Ona veruje da će rokovi biti poštovani, te da će stalna postavka u tom muzeju biti otvorena po njihovom završetku.

Narodni muzej u Beogradu i građevinsko preduzeće "Koto" potpisali su 6. maja ugovor o izvođenju radova na restauraciji, sanaciji i adaptaciji najvažnijeg muzeja u Srbiji. Time se 13 godina od zatvaranja stalne postavke i pola veka od poslednje rekonstrukcije otklanja svaka vrsta neizvesnosti i otvara novo poglavlje u istoriji najstarije muzejske ustanove u Srbiji, saopšteno je tom prilikom iz Ministarstva kulture.

Ukupna vrednost ugovora je 824 miliona dinara (bez pdv-a), a celokupna suma je obezbeđena iz budžeta Srbije. Narodni muzej je osnovan 1844. godine ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića.

Sadašnja zgrada u kojoj se Muzej nalazi izgrađena je 1903. godine za potrebe smeštaja Uprave fondova. Muzej poseduje zbirku od preko 400.000 najvrednijih umetničkih, istorijskih i arheoloških eksponata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: