Beograd Bouviju: Omaž velikom umetniku u Kinoteci

Jugoslovenska kinoteka će od 27. maja do 21. avgusta biti domaćin velike izložbe "Belgrade to Bowie", posvećene liku i delu muzičara i multimedijalnog umetnika Dejvida Bouvija.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2016.

14:35

Beograd Bouviju: Omaž velikom umetniku u Kinoteci

"Belgrade to Bowie" je projekat u čijoj je osnovi izložba fotografija Brajana Rašića, poznatog muzičkog fotografa, koji je više od dve decenije bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa i tako imao prilike da zabeleži najzanimljivije momente, kako s brojnih turneja ove velike svetske zvezde, tako i iz privatnog života.

Više od 100 Rašićevih fotografija biće izloženo u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke tokom gotovo tri meseca trajanja izložbe, uz vrlo uzbudljiv prateći program. Biće predstavljeni i radovi petnaestak domaćih umetnika kojima je Bouvi bio inspiracija - Simonide Rajčević, Aleksandra Gligorijevića, Mateje Petkovića, Nemanje Jehličke, Gorana Milanovića, Marka Lađušića, Svetlane Sakan, Željke Mićanović Miljković, Nina Maljevića, Gorana Vitanovića, Filipa Mikića, Stevana Lončarevića.

Organizatori najavuljuju i svakodnevne projekcije filmova u kojima je Bouvi igrao, kao i brojne tribine i radionice. Brajan Rašić je rođeni Beograđanin, koji se proslavio u Londonu kao muzički fotograf, gde živi i radi još od 1979. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Rašić je fotografisao veliki broj umetnika, pre svega muzičara. Srpskoj javnosti je najviše poznat kao zvanični fotograf benda "Rolingstouns", ali malo je poznato da je više od 20 godina fotografisao i Dejvida Bouvija.

Dejvid Bouvi i Brajan Rašić su se upoznali početkom osamdesetih godina i od tog perioda Rašić je imao priliku da zabeleži neke od istorijskih momenata ovog velikog umetnika. Tokom trajanja izložbe, Jugoslovenska kinoteka će biti mesto na kome će posetioci moći da uživaju u momentima iz raznih Bouvijevih faza, zabeleženih kamerom Brajana Rašića, ali i da bolje upoznaju lik i delo čoveka koji je inspirisao generacije, kroz biografiju, diskografiju i biblioteku, koje će biti sastavni deo izložbe, najavili su organizatori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: