137 godina Kolarčeve zadužbine

Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca obeležila je danas 137 godina postojanja, a tim povodom dodeljene su plakete Kolarčeve zadužbine i godišnja nagrada Galerije.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 22.11.2015.

15:07

Default images
Foto: Wikimedia Commons

Plakate Kolarčeve zadužbine dobili su prof.dr Tomislav Sedmak i prof.dr Branko Djorić, kao i akademik dr Predrag Piper i akademik Dejan Despić.

Godišnju nagradu dobili su vajari Ana Petrović i Milorad Panić za izložbu skupltura "Pesnička soba". Ilija Milosavljević Kolarac (1800 -1878) srpski trgovac sa izuzetnim razumevanjem kulture i prosvete testamentom je ostavio imovinu prosveti i kulturi svoga naroda osnivajući 1877. dve zadužbine - Književni fond i Univerzitetski fond koji je bio namenjen podizanju Kolarčevog narodnog univerziteta, za predstavljanje naučnih, književnih i kulturnih dostignuća obrazovanih ljudi tadašnjeg vremena.

Direktorka zadužbine Jasna Dimitrijević podvukla je u obraćanju da trajanje te zadužbine 137 godina počiva na doslednoj i trajnoj afirmaciji najsnažnijih i najvećih vrednosti naše kulture, umetnosti i nauke.

"Decenije razvoja Kolarčeve zadužbine decenije su insistiranja na znanju kao osnovnom preduslovu napretka.Posebno nam je važno što smo ove godine uradili i više od planiranog i postigli nemoguće u finansijskim okolnostima u kojima se nalazimo", rekla je Dimitrijević dodajući da je Zadužbina bila vidljiva i uspela da zadrži pristupačnost i otvorenost kroz brojne besplatne programe.

Ona je navela da još uvek nisu prikupljena potrebna sredstva za kupovinu novog klavira ističući da se od toga ne odustaje i da će biti nastavljene akcije tim poovodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: