Vida Ognjenović: Za ambijentalni, a ne politički teatar

Među pozorišnim stvaraocima ima energije za maštovite predstave i spremnosti na posvećen rad, ali se naše pozorište u poslednje vreme okrenulo pomalo surovoj, ispolitizovanoj poruci, izjavila je danas rediteljka, dramska autorka i književnica Vida Ognjenović.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

13:10

Default images
Foto: Screenshot

Zalažem se za ambijentalno pozorište, koje uspostavlja specifičan odnos sa prirodom, rekla je ona u razgovoru za Tanjug u Čortanovcima, tokom 2. međunarodnog festivala "Novi Tvrđava teatar" čiji je umetnički direktor, a i predsednik Saveta festivala.

U našem pozorištu, kako je dodala, nekako su sve poruke političke, sve su priče politizovane, dominiraju teme političkih sukoba i isključivosti.

"Taj ritam sukobljavanja putem sučeljavanja mišljenja, gledišta, posledica... - ne ostavlja pozorištu mnogo mesta za sopstveno teatarsko, scensko istraživanje", ukazala je ona.

S druge strane, ambijentalni teatar je vrsta pozorišnog istraživanja i želela bih da što više izlazimo iz scene - kutije, rekla je umetnička direktorka festivala koji se održava na otvorenom, u dvorištu Vile Stanković, građene poput srednjevekovnog zamka.

"Verujem da pozorište mnogo dobija kada izađe sa klasične scene. Priroda nekako proširuje i samu predtavu i njen spektar ideja", dodala je ona.

Ognjenovićeva je istakla da joj iskustvo koje je imala u Gradu teatru u Budvi puno pomaže u kreiranju ovog festivala.

Ona ga je i osnovala pre nekoliko godina pod imenom "Tvrđava teatar" u Smederevu, a posle prekida saradnje sa gradskom upravom tamo se sada sprema festival "Teatar u tvrđavi".

"U Srbiji nema mnogo ambijentalnih festivala. Ovaj je počet u Smederevu i nastavljen ovde. Onaj u Smederevu, koji je došao posle nas, o njemu ne znam i neću da govorim, ali evo Belef je sada multimedijalni festival na otvorenom. Beograd bi bio odlična pozornica, ima mesta koja su veoma scenična i nadam se da će Belef biti naš novi ambijentalni festival", izjavila je ona.

Na "Novom Tvrđava teatru", od 1. do 8. jula pod sloganom "Otvoren prostor, širok spektar ideja" učestvuju predstave iz Skoplja, Sarajeva, Beograda, Novog Sada, Varaždina i Bukurešta.

"Moj je koncept da ne povezujem predstave geografski, mada je činjenica da su ovoga puta uglavnom iz balkanskih zemalja, već da biram one koje nose raznovrsne ideje, koje su istraživačke i različite, nisu na istu temu niti u istom vremenu", rekla je Ognjenovićeva.

Ona je najavila nameru da se pored Ohridskog leta i Grada teatra Budva ovaj festival poveže i sa Dubrovačkim letnjim igrama, festivalom na Brionima...

"Imam na umu i regionalne i šire evropske festivale na otvorenom, da razmenjujemo predstave i iskustva, a jednog dana i da pravimo naš festival samo od predstava ambijentalnih teatara. Ne znam da li ću to doživeti, ne samo zbog nemanja novca, nego zbog nemanja interesovanja, podrške. Ali ni za ovo nisam imala podršku, pa smo uspeli", rekla je ona.

"Sad me podržava publika, a to mi je najvažnije. Pokrovitelj nam je Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine i nadam se da će se to nastaviti", istakla je Ognjenovićeva.

Njena je ideja da se Tvrđava teatar proširi i na druga slična mesta u Vojvodini. Kako je istakla, Vojvodina ima čak 16 zanimljivih i vrlo sceničnih građevina - tvrđava na Dunavu i zdanja iz 19. i ranog 20. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: