Preminuo reditelj "Šugarmena" Malik Benđelul

Reditelj Oskarom nagrađenog dokumentarnog filma "U potrazi za Šugarmenom" Malik Benđelul preminuo je u utorak uveče u Stokholmu pod nerazjašnjenim okolnostima u 36 godini.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2014.

09:17

Default images

Policija je odbila da iznese pojedinosti, ali isključila je nasilnu smrt.

Malik Benđelul rođen je 1977. u gradiću Istad na jugu Švedske, od oca Alžirca i majke Šveđanke. Dobio je Oskara 2013. za film "U potrazi za Šugarmenom", koji prati dvojicu južnoafričkih novinara koji pokušavaju da otkriju šta se dogodilo sa američkim folk muzičarem Sikstom Rodrigezom koji je bio izuzetno popularan tokom sedamdesetih godina XX veka u Južnoj Africi iako je ostao nepoznat u SAD.

Tokom svoje karijere režirao je i TV dokumentarce o Eltonu Džonu, Rod Stjuartu, Bjork i Kraftwerk. "O čoveče!" - bile su mu prve reči kada je dobio Oskara od Bena Afleka 2013. godine, a onda se zahvalio "jednom od najvećih pevača u istoriji, Rodrigezu".

Film je na filmskom festivalu "Sundance" 2012. osvojio Međunarodnu nagradu publike, dobitnik je britanske BAFTE za najbolji dokumentarac, kao i švedske Guldbagge nagrade. Prikazan je i u Srbiji sa velikim uspehom, premijerno na 9. festivalu evropskog dokumentarnog dugometražnog filma „Sedam veličanstvenih“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: