Stranci vole pionirske marame

Etnografski, Muzej istorije Jugoslavije i Muzej primenjene umetnosti najpopularniji među strancima koji posećuju Beograd.

Kultura

Izvor: Izvor: Milica Dimitrijeviæ / Politika

Subota, 24.08.2013.

18:36

Default images

Leti, kada Beograd vrvi od stranaca, i muzeji u prestonici mogu da budu na dobitku. Broj onih koji se sa prepoznatljivim mapama i vodičima, uz nezaobilaznu flašicu vode, i po najvećim vrućinama kreću centralnim gradskim ulicama tražeći način da nas bolje upoznaju, minulih nekoliko godina sve je veći i veći, piše Politika.

Ako se već sa žaljenjem po ko zna koji put konstatuje neverovatno – da Narodni i Muzej savremene umetnosti, dve najznačajnije institucije, znatiželjnim posetiocima nisu dostupne već deceniju, osim ponekad, treba istaći da nekoliko muzeja privlači posebnu pažnju. Reč je o Etnografskom, Muzeju istorije Jugoslavije i Muzeju primenjene umetnosti. Svaki goste dočekuje na svoj način, počev od toga da poseta može da se najavi, pa do toga da se ulaznice i suveniri mogu platiti karticama.

Kroz Muzej istorije Jugoslavije, prema rečima Mirjane Slavković, zadužene za odnose sa javnošću, od početka godine prošlo je oko 57.000, a od početka leta oko 18.370 posetilaca.
Izložba Carski darovi u MIJ (Foto: Tanjug / Tanja Valiè)
Letnje radno vreme muzeja je svakoga dana osim ponedeljka od 10 do 20 sati. Cena ulaznice za ceo kompleks je 200 dinara, za studente i đake 100, a deca do sedam godina ne plaćaju ulaz. Ulaznica omogućava posetiocima da obiđu sve prostore: Muzej „25. maj”, aktuelnu izložbu „Carski darovi”, kao i stalne postavke u Kući cveća i Starom muzeju. Stručna vođenja kroz pomenutu aktuelnu postavku organizuju se subotom u 13 i sredom u 18 sati, a program za najmlađe, „Dečji kutak”, subotom od 13 do 15 sati.

Informacije o svemu tome mogu se naći na internetu, a posebna je pogodnost to što se ulaznice i suveniri mogu platiti i platnom karticom, kaže naša sagovornica, i dodaje da su najtraženiji suveniri razglednicesa fotografijama iz fototeke muzeja, majice, šolje i, naravno, pionirska kapa i marama. Od subote 24. avgusta u ponudi će se naći i suveniri inspirisani „fićom”.

Zavirite u Titovu kolekciju carskih darova

Etnografski muzej ove godine uveo je letnje radno vreme (od kraja juna pa do kraja septembra), od utorka do subote radi se od 10 do čak 22 sata, nedeljom od 9 pa do 22 sata takođe. Razlog za ovu novinu bilo je dugogodišnje opipavanje pulsa tržišta, pa se došlo do toga da je ovaj način produženog rada bio neophodan da bi se svim zainteresovanim posetiocima izašlo u susret.

"Kao reprezentativna ustanova u centru grada rešili smo da širom otvorimo vrata. Trenutno je u ponudi postavka „I Bog i preci”, kojom smo se uklopili u ovogodišnju proslavu Milanskog edikta. Strancima je ona veoma zanimljiva", kaže Aleksandra Levnaić, zadužena za odnose sa javnošću.
Izložba Ah, te cipele u MPU
Pojedinačna karta za ovaj muzej košta 150 dinara, grupna 100 a dečija 60, a stručno vođenje na engleskom jeziku može se dobiti za 250 dinara. Sve to plaća se u suvenirnici na ulazu, ali samo gotovinom, ne i karticama. Na istom mestu mogu se kupiti i ko pije srednjovekovnog nakitai zrađene od srebra, tekstilno pokućstvo, delovi narodnih nošnji, predmeti izrađeni tradicionalnim tehnikama inspirisane etnografskim nasleđem, katalozi izložbi i druge publikacije Etnografskog muzeja.

Muzej primenjene umetnosti radi od utorka do subote od 11 do 19 sati, zatvoren je nedeljom i ponedeljkom. Prema rečima Milice Cukić, muzejske savetnice, leti beleže daleko veću posetu stranaca nego starosedelaca, a u poslednje vreme može se zaključiti da je Beograd postao prava turistička destinacija. Cena ulaznice je 100 dinara, postoji grupni popust od 50 posto i popust za decu, dok je ulaz licima iz struke besplatan.

"Poseta, naravno, može da se najavi elektronskim putem i tada je moguće dogovoriti posebne pogodnosti. Iako ulaznice ne mogu da se plate karticama, sve što se nalazi u muzejskoj prodavnici može. A najtraženiji su, posebno kada su u pitanju turisti iz Amerike, kopije srednjovekovnog nakita i posrebrenih čaša. Često se o tim predmetima raspituju preko interneta i naručuju ih unapred", zaključuje Milica Cukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: