Kultura

Subota, 14.01.2012.

15:02

Glas za novi život mrtvih prostora

Izbacivanje aktivista Inicijative za Društveni centar iz kasarne “Dr Arčibald Rajs” u Novom Sadu iniciralo je 13. januara pokretanje internet peticije “Oživimo mrtve prostore”.

Izvor: SEEcult.org

Default images

Ovom peticijom od Vlade Srbije traži se da na se dnevni red stavi pitanje korišćenja napuštenih prostora kao i da se definišu kriterijumi za njihovo ustupanje društvenim, kulturnim i umetničkim inicijativama. Tokom prvog dana peticiju je potpisalo nešto manje od četristo građana.

“Aktuelna vlast uporno dopušta da napušteni prostori propadaju pod zubom vremena, a mlade koji žele da ih ožive nasilno u tome sprečava”, poručili su potpisnici peticije, navodeći da je velika potreba za udruživanjem na tom polju upravo “demonstrirana i nasilnim vojno-policijskim obračunom sa kulturom i mladima u Novom Sadu i isterivanjem aktivista i aktivistkinja iz kasarne ‘Dr Arčibald Rajs’.

Peticija je pokrenuta u okviru kampanje “Otvoreno o javnim prostorima” koju realizuju Građanske inicijative, a između ostalog, rezultirala je i mapom javnih prostora u Srbiji koji su napušteni i ne koriste se.

Prazne i zapuštene kasarne Vojske Srbije izazvale su veliku pažnju javnosti nakon što je grupa nevladinih organizacija u Novom Sadu zaposela kasarnu “Dr Arčibald Rajs”, bivšu “Maršal Tito”, i započela njeno preuređivanje u prostor za druženje mladih. Međutim, Ministarstvo odbrane upozorilo je da nije moguće ustupiti vojnu kasarnu u Novom Sadu nevladinim aktivistima koji žele da u njoj naprave društveni centar.

Peticiju “Oživimo mrtve prostore!” moguće je potpisati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

12 h

Podeli: