BINA predstavlja B. Bogdanovića

U Sali pod svodovima u Konaku kneginje Ljubice 13. maja biće otvorena izložba "Bogdan Bogdanović - Ukleti neimar", koju je pripremio dr Ivan Ristić.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2011.

11:18

Default images

Izložba i prateći program su organizovani u okviru 6.Beogradske internacionalne nedelje arhitekture BINA, koja traje od 11. do 15.maja. Organizator je Muzej grada Beograda u saradnji sa Centrom za arhitekturu iz Beča i Arhitektonskim fakultetom iz Beograda.

Opus nedavno preminulog graditelja i mislioca Bogdana Bogdanovića (1922-2010), jedne od najoriginalnijih pojava u domenu memorijalne arhitekture i teorijskog diskursa na tlu bivše Jugoslavije, biće kroz bogat fotografski materijal, originalne planove, knjige i vizuelne zapise predstavljen na izložbi u Konaku.

Renesansni karakter Bogdanovićeve ličnosti i delatnosti, koji je po sopstvenom priznanju „pisao da bi umeo da gradi, a gradio da bi umeo da piše“, omogućili su autoru izložbe da kroz zasebne celine posetiocima prikaže tvorca jedinstvenog arhitektonskog jezika, pisca i urbanologa kao i nekonvencionalnog univerzitetskog profesora.

Najobimnija izložbena celina biće posvećena memorijalnoj arhitekturi koja obuhvata 19 spomenika nastalih između 1951. i 1981. Poseban deo biće posevećen knjigama od "Malog urbanizma" iz kasnih pedesetih do "Zelene kutije", izdate 2009.

Bogdanovićeve nekonvencionalne metode profesorske delatnosti biće prikazane kroz bogat fotografski materijal njegovog rada u alternativnoj školi za filozofiju arhitekture, koju je u Malom Popoviću vodio krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Zahvaljujući sačuvanom snimku oproštajnog predavanja koje je maja 1987. održano na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, posetioci će biti u prilici da se neposredno upoznaju i sa jedinstvenom predavačkom ličnošću ovog vanserijskog stvaraoca.

Autor izložbe dr Ivan Ristić studirao je istoriju umetnosti i slikarstvo u Beču, gde živi i radi u kao nezavisni kustos, muzejski pedagog, publicista i prevodilac. U periodu od 2006. do 2009. istraživao je i dokumentovao crtački arhiv Bogdana Bogdanovića i na osnovu tog rada u Staroj dvorani bečkog Centra za arhitekturu postavio prvu veliku retrospektivu posvećenu Bogdanovićevom delu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: