Kultura

Nedelja, 30.01.2011.

11:40

Ovacije na kraju "7 veličanstvenih"

Domaćom premijerom filma "Sinema komunisto" scenaristkinje i rediteljke Mile Turajlić, u velikoj sali Centra "Sava", u subotu je završen Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih".

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo je prvi put da je u program festivala, koji se po sedmi put održava u Beogradu, uvršteno domaće ostvarenje. Film, čija je svetska premijera bila u novembru prošle godine na festivalu IDFA u Amsterdamu, bavi se istorijom jugoslovenske kinematografije, a posredno i sudbinom zemlje koje više nema.

Turajlićeva je pre projekcije rekla da je trebalo da to bude "mali film" o zaboravljenom Filmskom gradu, ali je ekipa tamo našla "zemlju izluzija i snova" i ona je predstavljena u "Sinema komunisto".

Ovaj 100-minutni dokumentarac vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije, a na nedavno završenom festivalu u Trstu - "Trieste Film Festival" proglašen je za najbolji film u dokumentarnoj selekciji.

Slika o istoriji jedne zemlje i kolektivnom zadatku njene kinematografije predočena je jedinstvenom kombinacijom intervjua sa glavnim akterima, medju kojima je i Titov kino-operater Aleksandar Leka Konstantinović, scena odabranih iz više od 300 domaćih filmova i do sada nevidjenog arhivskog materijala sa snimanja.
Mila Turajliæ
Direktor festivala Zoran Popović, uz ocenu da je publika imala priliku da poslednjih sedam dana vidi zanimljivu i raznovrsnu selekciju dokumentaraca u izboru dugogodišnjeg prijatetlja manifestacije Tue Stin Milera, rekao da je pravo zadovoljstvo festival zatvoriti domaćim ostvarenjem.

"Ovaj film odaje počast velikoj kinematografiji i onima čija imena nepravedno zaboravljamo, a koji su imali viziju da srpska kinematografija bude rame uz rame sa najvećim svetskim kinematografijama", istakao je Popović.

On je dodao da je to i opomena "da možemo mnogo više i da ostvarimo, nastavimo i razvijemo snove svojih prethodnika".

Nakon projekcije oduševljenoj publici su se poklonili članovi autorske ekipe, ali i akteri koji se pojavljuju u filmu - scenograf Veljko Despotović i glumac Velimir Bata Živojinović, koji je pozdravljen gromoglasnim aplauzom.



Program festivala "Sedam veličanstvenih" od 25. janaura obuhvatio je sedam ostvarenja koja su privukla pažnju publike i kritike na svetskim festivalima u proteklih godinu dana.

U nedelju će, kao dodatni program, u Centru "Sava" biti ponovo prikazana tri filma iz ranijih izdanja festivala, koja su odabrana glasanjem publike - "Crno sunce", "Brojevi za snove" i "Pijanomanija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: