Kultura

Ponedeljak, 28.11.2016.

11:51

"Pesnička Republika" dobila 120 državljana

Novoosnovana "Pesnička Republika" dobila je svoje prve državljane - 120 pesnika koji su učestvovali na istoimenoj manifestaciji u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

Izvor: Tanjug

Pesnici su, kako je navedeno u saopštenju Banatskog kulturnog centra, došli iz 43 grada iz Srbije i regiona, a za predsednika je imenovan pesnik Simon Grabovac.

Osnivač manifestacije i autor Ustava "Pesničke Republike" je književnik i direktor BKC-a Radovan Vlahović, a članovi vlade dr Zoran đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Senka Vlahović Filipov i Jovan Gvero.

Za ambasadore i počasne konzule imenovani su inostrani pesnici, a za himnu je odabrano "Banatsko veliko kolo".

Manifestacija, održana tokom proteklog vikenda, proistekla je iz Evropskog fejsbuk pesničkog festivala koji Banatski kulturni centar tradicionalno organizuje na Salonu knjige u saradnji sa Novosadskim sajmom i koji je za sedam godina u stvarnom i virtualnom svetu okupio oko 3.000 pesnika.

"Pesnička Republika" izdavala je pasoš i državljanstvo svakom pesniku koji je nastupao na manifestaciji u Novom Miloševu i svi su upisani u Knjigu državljana "Pesničke Republike".

Nastup svakog pesnika biće objavljen na "Jutjubu", ista pesma će biti štampana u posebnom zborniku pod nazivom "Pesnička Republika" koji će biti besplatno deljen autorima na 8. Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu u martu 2017. u Novom Sadu.

U galeriji Banatskog kulturnog centra, povodom manifestacije, priređena je izložba "I zato Pesnička Republika" Radovana Vlahovića. "Pesnička Republika" u organizaciji Banatskog kulturnog centra deo je projektnih aktivnosti opštine Novi Bečej - "Grada u fokusu" - na osnovu odluke Ministarstva kulture i informisanje Vlade Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: