Kultura

Subota, 21.11.2015.

12:12

Sve što je ostavila Olja Ivanjicki još čami u depou

Zaostavština Olje Ivanjicki nije više na adresi Kosančićev venac broj 19, na kojoj je više decenija živela i odakle je ispraćena poslednji put. Gotovo da niko ne zna da je sve što je Olja iza sebe ostavila - slike, garderoba, nameštaj,..., smešteno u prostor koga se velika slikarka najviše bojala, a to je mračni depo, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Default images
U nekadašnjem ateljeu Olje Ivanjicki (Foto: YouTube Screenshot)

Piše: Dragana Matović

Izvor: Novosti.rs

Reč je o delu Istorijskog muzeja Srbije, koji je odlukom suda privremeni staratelj nad njenom ostavinom, dok traje spor između Fonda Olge Olje Ivanjicki i države.

Novinari "Novosti" na licu mesta mogli su da se uvere da su sve stvari koje je Olja brižljivo skupljala i čuvala bezbedne, a da je atelje, za koji je postojala inicijativa da se pretvori u njen spomen-dom, prazan i u veoma lošem stanju.

- Atelje je načeo zub vremena, popustile su instalacije i postao je opasan za imovinu - kaže za "Novosti" dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije. - Krov je urađen od slabog materijala, pa je prokišnjavao. Komšije su se žalile da im iz Oljinog ateljea curi otpadna voda, a postojala je opasnost od požara. Da se sve to ne bi dogodilo, isključili smo struju, alarmne uređaje i sve ostalo što bi moglo da devastira taj prostor. Oljinu imovinu smo prebacili u depoe našeg muzeja. Kao privremeni staraoci trudimo se da uradimo sve kako bi se Oljina zaostavština sačuvala.

Kada je pre šest godina Istorijski muzej proglašen za privremenog staraoca, u ovu instituciju prenete su najvrednije Oljine stvari kako bi se sprečilo njihovo propadanje. Ono što je bilo osetljivo, podložno propadanju i veoma vredno, sklonjeno je dok se ne pronađe rešenje. U to spada i kolekcija od više od 700 umetničkih dela, kolekcija antikviteta, bunde, ali i Oljina lična bogata biblioteka. Zlato i novac koji je Olja ostavila za izgradnju njenog muzeja na Kosančićevom vencu deponovani su u banci. - Rešenje još nije nađeno, pa smo morali potpuno da ispraznimo atelje. Skinuli smo i klima-uređaj, i satelitsku antenu, čak smo doneli i njena prazna platna. Šporet, frižider, fotelje, komode, ogledala, obuća, šeširi, sve je ovde - pokazuje direktorka Muzeja. - Potrudili smo se da svaki odevni predmet sredimo na najbolji mogući način. Sve haljine su osvežene, oprane i stoje u Oljinim ormanima.

U depou su sad tako mesto moguće večnosti našli Oljini televizori. Dok je radila, volela je da prati vesti, političke emisije, izborne kampanje, volela je da zna sve što se dešava u svetu i kod nas. Često su istovremeno bila uključena dva televizora, a imala ih je - pet! Tu su i njeni sanduci, koferi, šeširi, tašne, cipele, čizmice, sprava za rekreaciju, kavezi za ptice, venecijansko ogledalo, sokovnik, telefon, aparat za espreso kafu, palete za slikanje...

- A ovo je njena krinolina - pokazuje Dušica Bojić. - Sve što smo našli, mi smo sačuvali, čak i đinđuve sa ogrlice. Mi smo svoj deo posla savesno obavili, a na državi je da završi svoj. Pitam se da li sudski proces može da se završi što skorije i da se konačno odredi ko je naslednik Oljine imovine. Ako je vlasnik država, kao Muzej smo zainteresovani za sve što je posle Olje ostalo, a ako nije - onda ćemo sve ovo o čemu se staramo duže od šest godina predati novom vlasniku. Zaista smo se potrudili da sačuvamo i svaku mašnu koju je Olja nosila u kosi.

Istorijski muzej ima 18 Oljinih slika u svojoj kolekciji. Neke od njih im je umetnica poklonila, dok su druge kupili od nje.

- Olja je divno sarađivala s nama. Družili smo se, dolazila je na sve naše izložbe - priča direktorka Muzeja. - Posle njene smrti napravili smo omaž izložbu sa njenim delima iz naše kolekcije. Bila je posebna žena i poseban umetnik. Jedna od onih koje su svojim duhom i radom obeležile 20. vek. Kada bismo predstavili sve što je ostavila, bio bi to odličan kulturni sadržaj u Beogradu. Ima tu koječega. Napraviti izložbu Oljinih penjoara, ili cipela, tašni i šešira, zajedno sa njenim slikama, bila bi i velika i interesantna stvar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: