Kultura

Utorak, 09.07.2013.

17:37

Nacionalni savet za kulturu podržava umetnike

Nacionalni savet za kulturu (NSK) podržava zahteve iz otvorenog pisma koje su umetnička udruženja uputila predsedniku Srbije i drugim nadležnim instancama, saopštio je danas NSK.

Izvor: Tanjug

Default images

Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja Srbije uputio je pismo Predsedniku Republike, predsedniku Vlade, predsedniku Skupštine, Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu finansija i privrede, Sekretarijatu za kulturu Beograda, gradonačelniku Beograda, lokalnim samoupravama i ostalim nadležnim institucijama. Pismo je dostavljeno medijima 4. jula.

Umetnici zahtevaju od nadležnih da pokrenu rešavanje egzistencijalnih pitanja koja se odnose na umetnost i kulturu, konstatujući da je "decenijsko smanjenje izdvajanja sredstava za kulturu, a posebno za umetničko stvaralaštvo, dovelo do urušavanja svih vrednosti ove izuzetno značajne društvene delatnosti".

Oni takođe tarže da se po hitnom postupku donesu izmene i dopune Zakona o kulturi i prihvate usaglašeni predlozi Koordinacionog odbora upućeni Ministarstvu kulture i informisanja, pošto je "Zakon o kulturi donet 2009. godine neprimenljiv u praksi, jer sva potrebna prateća opšta akta za primenu ovog Zakona nisu doneta".

Koordinacioni odbor traži i da se utvrdi minimalni procenat za izdvajanje za kulturu u iznosu od 1,2 procenta BDP, da se hitno uplate doprinosi za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje samostalnim umetnicima, reguliše otpis kamata i donesu regulative koje obavezuju lokalnu samoupravu da u roku ispunjava svoje obaveze.

Na listi zahteva su i nalaženje adekvatnog modela finansiranja umetničkih udruženja, zatim da se konkursi za projekte u kulturi na svim nivoima sprovode transparentno, sa jasno utvrđenim kriterijumima, da se umanje stope poreza koji opterećuju prihode od umetničkog stvaralaštva, autorskih prava i izvođačke delatnosti i da država definiše konkretne mere subvencionisanja za realizovanje umetničkih i drugih projekata u kulturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: