Film "Naše telo" na festivalu u Roterdamu

Kratkometražni film "Naše telo" Daneta Komljena svrstan je u zvaničnu selekciju filmskog festivala u Roterdamu i imaće svetsku premijeru 25. januara u okviru takmičarske selekcije kratkih filmova "Tiger Awards Competition for Short Films".

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2015.

11:01

Default images

"Naše telo" je film sačinjen od slika tri različita prostora koji kao da bi mogli biti jedan isti. Prvi prostor deluje kao prošlost drugog. Drugi deluje kao budućnost trećeg. Napušteni hotelski kompleks u blizini Ade Bojane u Crnoj Gori, bolnica za hroničnu psihijatriju u blizini Modriče u Bosni i Hercegovini i La Cité radieuse u Marseju u Francuskoj.

"Naše telo" je manje o pojedinačnim kvalitetima svakog od ovih mesta, a više o načinu na koji tela žive ove prostore. O tome šta prostori dopuštaju telima. O tome kako tela žive zajedno.

Film je nastao u saradnji sa Džejmsom Latimerom koji je napisao tekst koji se čuje u filmu. Komljen potpisuje sliku, zvuk, montažu i režiju.

Komljen je jedan od najperspektivnijih mladih reditelja u regionu, čiji su prethodni kratki filmovi prikazani na preko 80 domaćih i međunarodnih filmskih festivala. "Ja već jesam sve ono što želim da imam" je premijerno prikazan na Kanskom festivalu 2010. godine, u selekciji Cinéfondation gde je osvojio treću nagradu.

"Tjelesna funkcija", kratki film nastao u okviru projekta Sarajevo Grad Filma, imao je regionalnu premijeru na Sarajevo FF-u 2011, gde je i osvojio nagradu Atlantic Grupe, a međunarodnu na festivalu u Roterdamu 2012. godine. Komljenov eksperimentalni film "Sitna ptica" premijerno je prikazan 2013. godine na festivalu FID Marsej u Francuskoj.

U avgustu prošle godine, još jedan Komljenov kratki film "Višak vjetra" premijerno je prikazan u konkurencijama Filmskog festivala u Lokarnu i Sarajevo Film Festivala nakon čega je prikazan na nekoliko domaćih i međunarodnih filmskih festivala. Komljen trenutno pohađa drugu godinu Le Fresnoy, prestižnog master studija iz savremene umetnosti u francuskom gradu Lilu.

Početkom januara, Komljen je krenuo u snimanje svog prvog dugometražnog igranog filma, "Prije neprijateljstva", na lokacijama Grand Hotela Lido u Crnoj Gori, hotelskog kompleksa koji se može videti i u "Našem telu".

U filmu igraju Boris Isaković i Boban Kaluđer, sa kojim je Komljen već sarađivao na "Višku vjetra". "Prije neprijateljstva" nastaje u zajedničkoj produkciji Dart Filma i Kino Glaz-a iz Beograda, Pro.be i Vizarta iz Bosne i Hercegovine i Code Blue produkcije iz Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: