Utorak, 28.10.2014.

19:19

"Stevan Sremac" za Vladislavu Vojnović

Nagrada "Stevan Sremac" za najbolju proznu knjigu u 2013. godini pripala je Vladislavi Vojnović za roman "Kozje uši" u izdanju Derete, saopštilo je Srpsko književno društvo.

Izvor: Tanjug

Default images

Odluku je doneo žiri čija je predsednica Slađana Ilić, a članovi Vesna Trijić i Zoran Pešić Sigma, većinom glasova.

Roman "Kozje uši" pripada bogatoj tradiciji srpske satirično-humorističke proze, sugestivne je i danimične radnje, upečatljivih i originalnih likova, privlačan za čitanje, a istovremeno razara klišee kroz koje sagledavamo društvenu stvarnost, otkrivajući nam njenu suštinu, obrazložio je žiri.

U užem izboru bile su i knjige "U tri kod Kandinskog" Jelene Lengold, "Bunker Swing" Mirjane Đurđević i Branka Mlađenovića, "Šegrt lovca na vetrove" Mirjane Bjelogrlić Nikolov, "Jevanđelje po magarcu" Jovice Aćina, "Hodanje po oblacima" Mihajla Pantića i "Satori" Srđana Srdića.

Žiri je ove godine razmatrao više od sto prispelih romana i zbirki priča. Nagradu "Stevan Sremac" dodeljuje Grad Niš, a finansiraju Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije.

Program dodele uređuje i realizuje Niški kulturni centar. Nagradu čini plaketa i novčani iznos. Nagrada će dobitnici biti uručena tokom trajanja manifestacije "Dani Stevana Sremca", koja se tradicionalno održava u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: