Zrenjaninsko Narodno pozorište proslavilo 175. rođendan

Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina proslavilo je večeras 175 godina postojanja pozorišne sale i kontinuiranog pozorišnog života u tom gradu.

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2014.

21:53

Default images

Na svečanoj akademiji predstavljena je bogata pozorišna istorija Zrenjanina, a dodeljeno je i tradicionalno priznanje "Toša Jovanović" zrenjaninskom glumcu i dugogodišnjem upravniku pozorišta Savi Damjanoviću.

O nastanku zrenjaninskog pozorišta, najstarije pozorišne zgrade u Srbiji, postoje dve legende. Prema prvoj, u zidove pozorišta ugrađeno je kamenje srušene bečkerečke tvrđave.

Požarevačkim mirom ta tvrđava je morala da bude srušena, pa je kamenje iskorišćeno za izgradnju žitnog magacina, jedine dvospratne zgrade na gradskom trgu, koji je kasnije preuređen u pozorište.

Druga legenda kaže da je pozorište osnovano jer se bogati bečkerečanin Ištvan Hertelendi zaljubio u peštansku glumicu i odlučio da u svom gradu izgradi pozorište kako bi je sebi približio i fascinirao.

Preuređeni žitni magacin od dana kada je postao pozorište, oktobra 1839. godine, do danas nije menjao namenu, uvek je služio samo pozorištu. Na tim daskama su igrane predstave najpre na nemačkom, zatim na mađarskom, pa na srpskom jeziku, a često i na jidišu.

Pozorišna zgrada nije bila važna samo zbog teatra, ili buđenja i negovanja nacionalne svesti, ona je uvek bila centar kulturnog života. Na predlog književnika Todora Manojlovića pozorište je dobilo ime po čuvenom srpskom glumcu Toši Jovanoviću, rodom iz Bečkereka.

U tom pozorištu danas deluju Dramski i Lutkarski ansambl osnovan 1956. godine i u tu zgradu useljen 1982. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: