Petak, 18.07.2014.

14:25

UIKS za jasne kriterijume dodele prostora na Sajmu

Povodom saopštenja Odbora Beogradskog sajma knjiga od 9. jula, reprezentativno Udruženje izdavača i knjižara Srbije sa 115 članova izražava punu podršku odluci da se nedovoljno jasni kriterijumi za dodeljivanje prostora dopune merljivim i proverljivim indikatorima - podacima o broju prvih izdanja, nagradama, prevodima, godišnjem prometu, godini osnivanja, broju zaposlenih i likvidnosti.

Izvor: B92

Default images

Sa zadovoljstvom konstatujemo da su posle mnogo godina organizatori Beogradskog sajma knjiga najzad uvažili predloge struke, koji će osigurati prisustvo svih izdavača na sajmu i jednake, ravnopravne uslove za sve, bez obzira na veličinu. Određivanje jasnih indikatora značajno će ograničiti prostor za zloupotrebe ličnih i političkih veza, što će omogućiti da prvi put u novijoj istoriji raspodela izlagačkog prostora na Beogradskom sajmu knjiga bude poštena, doprinoseći pravilnom vrednovanju tradicije, raznovrsnosti izdavačke ponude i bogatstvu kulturnog života Beograda i Srbije.

-- 59. Sajam knjiga donosi nova pravila

Podsećamo javnost da je proteklih godina procedura dodeljivanja štandova na Beogradskom sajmu knjiga bila obeležena nepravdama, da su preduzeća koja su kršila pravila sajma, ili objavljivala po par opskurnih naslova godišnje po podacima Narodne biblioteke Srbije dobijala reprezentativne izlagačke prostore pod plaštom odbrane kulturnih vrednosti, dok su istovremeno posvećeni, kvalitetni izdavači skrajnuti u drugi plan, pa je tako na primer izdavač knjige Mo Jana bio smešten na galeriju hale 1 u godini kada je ovom autoru bila dodeljena Nobelova nagrada za književnost.

-- Izdavači: Za Sajam knjiga, a ne diskont

Članovi Udruženja izdavača i knjižara Srbije uvereni su da su definisani indikatori osnovni preduslov za prevazilaženje ovih problema, jer omogućavaju pravilno, iznijansirano i višestrano procenjivanje delatnosti izdavača i njegove tradicije, koje podstiče značajnija ulaganja u nove kvalitetne naslove i kapitalna izdanja, promovisanje i prevođenje domaćih naslova u inostranstvu, veće zapošljavanje visokokvalifikovane i mlade radne snage i obuzdavanje sive ekonomije u oblasti knjige. Zahvaljujemo se organizatorima Beogradskog sajma knjiga zbog njihove spremnosti da rade na unapređenju manifestacije, doprinoseći razvoju izdavaštva u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: