Građanin Havel

Pavel Kutecki, Miroslav Janek, Češka, 2008, 119’
češki
Mesto: Dvorana Kulturnog centra Beograda
Vreme: ponedeljak, 10. novembar, 16:30

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

00:02

Default images

Nagrade i festivali
Međunarodni filmski festival u Berlinu 2008.
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2008.
Londonski filmski festival 2008.

Kritike
"...istovremeno portret nevoljnog vođe, gruba komedija moći i intimna melodrama sa izvanrednom glavnom ulogom."
- Olaf Meler, Film Koment

Sinopsis
Posle raspada Čehoslovačke 1992. godine, bivši politički disident, vođa Plišane revolucije, dramaturg i esejista, Vaclav Havel, postao je prvi predsednik nove Češke Republike. Tako je nekadašnjem neprijatelju dat demokratski mandat da transformiše državu i njene institucije. Takvi događaji nisu uobičajeni, pa je od prvog dana, Havel dozvolio svom prijatelju, reditelju Pavelu Kuteckom, da bude s njim, da kamerom zabeleži što je više moguće, od događaja u Praškom dvorcu do poseta državama širom sveta. Rezultat tog snimanja je Građanin Havel, dugometražni dokumentarni film sastavljen od nikada ranije prikazanog materijala. Film pruža intiman uvid u život čoveka gurnutog u samo središte međunarodne politike koji pokušava da održi balans između javnog i privatnog života dok izvlači naciju iz komunističke prošlosti u slobodnu i demokratsku budućnost.

Biografije
Pavel Kutecki je diplomirao na praškoj Filmskoj akademiji FAMU 1982. godine. 1988. i 1991. je bio stipendista u Nacionalnoj školi za film i televiziju u Bekonsfildu, Engleska. Radio je prevashodno na dokumentarnim filmovima, ali ga je eksperimentisanje sa formom dovelo i do animacije. Predavao je na odseku za dokumentarni film FAMU od 1991. Umro je tragičnom smrću tokom snimanja Građanina Havela 2006. godine.

Miroslav Janek je karijeru započeo kao reditelj-amater. 1980. je emigrirao u SAD gde je radio sa više dokumentarista (npr. Godfrijem Ređiom). Počeo je ponovo da radi u domovini od sredine devedesetih. Njegov najuspešniji film do danas je Neviđeno (1997), film o slepoj deci koja se bave fotografijom.

Izjava reditelja
“Zahvaljujući mom ocu emigrantu, jednoj zaveri i opuštenijim uslovima u Čehoslovačkoj u poznim osamdesetim, 1988. sam dobio stipendiju za postdiplomske studije u Nacionalnoj školi za film i televiziju u Engleskoj, gde su učili ‘opservacijski metod’ u dokumentarnom filmu, to jest, snimanje sa malom ekipom koja ne inicira snimanje. Ekipa čeka da se nešto desi, spremna u svakom trenutku da počne da snima. Jedan od razloga što sam bio tako fasciniran time je što je u našoj zemlji to bio potpuno nepoznat metod. U to vreme sam pomislio kako bi prikladan bio taj metod za novu eru sa Havelom kao predsednikom. Snimati tom metodom zasnovanom na prolasku vremena, sačuvati materijal, i tek nakon izvesnog vremena napraviti koherentnu sliku tog čoveka i njegovog vremena.”
– Pavel Kutecki

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: