Dejan Jeremić: O jagodama i krvi

Kolumne su zanimljiv svet. Kada se nalaze uz svakodnevne vesti u novinama, na sajtovima, one deluju kao samo još jedan ugao gledanja na upravo pročitane vesti. Kada ih, međutim, uzmete posebno, sakupljene posle, recimo nekoliko meseci ili godina dobijete zanimljiv pregled prošlog vremena i vesti koje su obeležile pojedine momente naših života.

Kultura

Izvor: Piše: Boris Drenèa

Sreda, 30.01.2013.

13:20

Default images

U kolumnama Dejana Jeremića već dve i po godine, objavljivanim na sajtu " Istinomer.rs", beleženi su naizgled detalji o onome što se dešava i nama i državi. I sada, one ne daju celovitu sliku dešavanja u Srbiji u periodu dužem od dve godine one je samo boje. Nekada po sredini - nekada po rubovima. Boje i crtaju detalje bez kojih sama slika, slika i naše dve godine ne bi bila potpuna. Pored mnogih od tih detalja smo prolazili i neprimetivši ih, nekim detaljima smo se bavili a, neki nam se ponavljaju. Već godinama...

Autor nas često podseća da se od kriminala i politike prave estradne trač-partije koje samo zamagljuju suštinu. Njegovi tekstovi o suđenjima za ubistvo premijera Zorana Đinđića podsećaju da se nije daleko odmaklo u otkrivanju političke pozadine atentata ali da je, prvenstveno zahvaljujući medijima ’seciran’ svaki detalj privatnog života i atentatora i njihovih pomagača iz sveta kriminala. Tokom čitanja teksta o hapšenju odbeglih ’Zemunaca’ padne nam na pamet da smo saznali ko je koga stigao u kukuruzu i šta se dešavalo među bračnim i ostalim ’drugovima i drugaricama’ ali da još nemamo odgovor na pitanje kako su se toliko dugo ’krili’ i zbog čega je ’potraga’ za njima toliko trajala.

Isto se pitamo i kada čitamo o hapšenju Ratka Mladića ili o potrazi za Darkom Šarićem. TV krimi sapunica sa političkom pozadinom. A Jeremić tu nije scenarista, samo redovan konzument i hroničar, kao i njegovi čitaoci i većina građana Srbije.

Nezgoda sa kolumnistima u Srbiji je što im sigurno ne manjka inspiracije, ali im manjka novoga. Dve godine u kolumnama skoro pa se mogu preneti na neke druge dve. Srpska ’tranzicija’ posmatrana iz ugla Jeremićevih kolumni je proces sačinjen od ponavljanih radnji, izjava i postupaka. I tu je njena osnovna prednost. Ako vidimo iz ove knjige šta je bilo 23. novembra 2010. u vezi sa hapšenjem Darka Šarića vrlo je verovatno da će se to videti i februara 2013. uz manje ili veće varijacije.

U julu 2010. je u Skupštini Srbije usvojena Deklaracija o Kosovu i Metohiji, dve i po godine kasnije na istom mestu usvojena je deklaracija istog imena. Usudiću se reći sa istim dometima. ’Tekst za koji su glasali gotovo svi u parlamentu a da nisu znali ni jednu njegovu reč , ne razlikuje se od onoga što smo na tu temu već videli i čuli’, napisa Jeremić 2010. Možda bih posle usvajanja 11. Deklaracije o Kosovu mogli da kažemo isto.

Od detalja možda ne možemo napraviti sliku ali je bez njih ona nekako prazna.

Knjigu Dejana Jeremića "O jagodama i krvi" objavio je IP Klet Beograd 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: