Kultura

Utorak, 26.06.2007.

00:29

Agire, gnev božji - Ramon H. Sender

Ova knjiga pripada ediciji Najbolji španski romani druge polovine 20.veka

Izvor: B92

Default images

Beleška o knjizi:

Agire, gnev božji – veličanstvena freska o osvajanju Novog sveta i potrazi za mitskim Eldoradom u bespućima Amazonije, o tragičnom susretu Zapada s „tužnim tropima“, devičanski nedirnutim svetom južnoameričkih Indijanaca. Kroz ovaj nezaboravni roman-hroniku promiču halucinantni likovi Lopea de Agirea – konkistadora, buntovnika i tiranina – nestvarno lepe donje Ines, tanane devojčice Elvire i niza drugih čiji su životi i sudbine nerazmrsivo utkani u mitsku povest Zelenog kontinenta.

Smeštena u rajski i istovremeno demonski ambijent bujne tropske prirode, to je priča o putovanju i traganju, o ljubavi i strasti, pobuni i nasilju, ali i o težnji ka moći koja vodi u propast, ludilo i smrt, prerastajući u univerzalnu metaforu zla, o čijoj nam neprolaznoj aktuelnosti upečatljivo svedoči i proteklo stoleće.

Ovaj fascinantni roman nadahnuo je nemačkog reditelja Vernera Hercoga da snimi jedan od svojih najboljih filmova.

Beleška o piscu:  

Ovaj autor је bio jedan od najuticajnijih španskih pisaca. Rođen je u Kalameri, pokrajina Aragon u Španiji.

Posle učešća u Špansko-marokanskom ratu,1910. i 1920. godine, preselio se u Madrid i tamo pisao za novine El Sol. Bio je anarhista, pa potom komunista, ali posle Španskog građanskog rata napušta svoje ideologije i seli se u Francusku.

Za vreme vladavine Kardenasa u Meksiku kao i mnogi intelektualci i naučnici toga vremena, i on utočiste nalazi tamo.

Od 1948 do 1972. godine živeo je u Americi. Posle kratkog povratka u Španiju, umro je 1982. godine u San Dijegu, Kalifornija

AUTOR : Ramon H. Sender
NASLOV DELA : Agire, gnev božji 
PREVOD : Dalibor Soldatić 
BROJ STRANA : 395 
CENA U KNJIŽARAMA : 584 dinara 
IZDAVAČ : Laguna
INTERNET : www.laguna.co.yu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: