Petak, 18.03.2005.

11:41

USS o Zakonu o radu ne pre 23.3.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže da u USS još nije stigao zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o radu.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Čak i da je stigao, procedura ne može početi pre stupanja Zakona na snagu, osam dana po objavljivanju u 'Službenom glasniku', što je bilo 15. marta. Može biti osporen samo zakon koji je stupio na snagu", rekao je Vučetić.

Iako Tadić zahteva da ustavnost Zakona o radu bude preispitana po hitnom postupku, procedura koju Ustavni sud mora da sledi onemogućava davanje ocene u veoma kratkom roku. "Sud mora da razmotri zahtev i da potom u roku od mesec dana od Skupštine Srbije, odnosno Odbora za ustavna pitanja, zatraži mišljenje, a zatim sledi rok od mesec dana u kojem Skupština taj odgovor treba da pruži Sudu", kaže Vučetić.

Boris Tadić je 15. marta potpisao Zakon o radu, ali istovremeno uputio zahtev Ustavnom sudu Srbije da hitno preispita ustavnost tog zakona, saopšteno je iz Tadićevog kabineta. U saopštenju se navodi da je Tadić Zakon potpisao ispunjavajući obavezu na osnovu člana 84, stav 2. Ustava Srbije, a zahtev za preispitivanje ustavnosti zakona podneo je pošto je u postupku njegovog donošenja najgrublje prekršen Ustav. Tadić je odbio da potpiše Zakon kada je prvi put usvojen u Parlamentu uz obrazloženje da tekst koji mu je dostavljen nije identičan tekstu koji je Skupština usvojila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: