Info

Nedelja, 03.07.2005.

09:55

Buka iz "Silikonske doline"

U ulici Strahinjića Bana, kao i mnogim drugim ulicama, noću često nema sna. Razlog je buka koja je iz kafića prešla u spavaće sobe stanara okolnih zgrada. Veče počinje s glasnom muzikom, pa preko sirena i auspuha automobila, završava izbacivanjem flaša iz lokala oko tri sata ujutru. Kako izgleda živeti iznad kafića i kome građani mogu da se obrate?
Pripremili Bratislav Nikolić i Ognjen Zorić

Izvor: B92

Default images

U prvim toplim danima, kada počne i sezona letnjih bašta, ulica Strahinjića Bana puni se posetiocima mnogobrojnih kafića, koji, kao i muzika u njima, postaju sve glasniji.  Zečirović Jelica u Strahinjića Bana živi već skoro pola veka. Kaže da pamti vreme kada su duž ulice stajali drvoredi topole i lipe. Drveće su zamenili kafići. Zbog buke, koja se svako veče useli u njihove spavaće sobe, stanari tog dela grada, poznatog i kao "Silikonska dolina" i "dolina nojeva", današnje stanje opisuju jednom rečju: "užas“.

Često, zbog neprospavane noći, decu iz ove ulice san stigne na školskom času. "Moja unuka je prošle godine zaspala na fizičkom. To možemo da vam dokumentujemo i dokažemo. Nastavnica joj je dala minus. Kada je mati otišla da opravda, rekla je – dete ima 13 godina, ne ide nigde. Tu je sa nama na prozoru, i zaspala je. Kazala je razrednoj –znate šta, ja imam tri kafića preko puta  mene“, priča Jelica Zečirović.

Jeličin komšija, Vasiljević Časlav, kaže da je pre pedeset godina u njihovoj ulici igrao fudbal na male goliće, a sada, po njegovim rečima, život postaje nemoguć. Veče počne s glasnom muzikom, pa preko automobilskih truba, završava izbacivanjem flaša iz kafića oko tri sata ujutru. Jovan Filipović, menadžer jednog od lokala u ulici Strahinjića Bana, kaže da su se oni potrudili da zaštite komšije od buke. Po njegovim rečima, puštaju laganu Italijansku muziku bez "baseva" koji su najčešće uzrok problema.

"Zatvorili smo svaki mogući izlaz na tu stranu, da bi smo smanjili buku građanima koji žive sa te strane zgrade", kaže on. Na pitanje  do koliko sati radi kafić čiji je on menadžer, Filipović odgovara: "U principu radimo do dva sata ujutro, ali se uglavnom to ranije završava. Ako se dešava da radimo posle dvanaest sati, muzika se smanjuje na takav intezitet da se ne primećuje."

Na žalost građana, kafić čiji je Filipović menadžer, usamljen je slučaj obraćanja pažnje na komšije i njihovo pravo na odmor.

Goran Vujanić, zamenik gradskog sekretara za inspekcijske poslove, kaže da građani, iznervirani bukom koja se iz kafića uselila u njihove stanove, mogu da podnesu prijave pismenim putem ili na telefon dežurne inspekcije grada Beograda 011 3227  000.

"Na osnovu tih prijava koje se dostave sekretarijatu za inspekcijske poslove, naš inspektor za zaštitu životne sredine izlazi na lice mesta, pravi zapisnik i utvrđuje činjenično stanje, a nakon toga donosi rešenje o merenju buke u lokalu", kaže Vujanić.

Osim u lokalu, buka se meri i u okolini kafića, kao i u najbližem stanu. Na žalost, propisima nije predviđeno da ekološki inspektori prisustvuju merenju buke. Zbog toga se često dešava da vlasnik lokala u kome se meri nivo buke, u periodu merenja, muzičke uređaje smanji na polovinu ili trećinu snage i tako ih prilagodi propisanim normama. Upravo zbog toga dosadašnje prijave stanara ovog kraja Beograda nisu dale rezultat. Građani mogu da pozovu i policiju koja ako utvrdi kršenje javnog reda i mira piše prekršajnu  prijavu. Na osnovu nekoliko prijava, opštinska komunalna inspekcija može da donese rešenje o ograničenom radu lokala. Sudeći po tome da svi lokali i dalje rade, a gradjani se i dalje žale, čini se da ni ova rešenja, ako ih je bilo, nisu dala rezultat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: