SRS: Sud u NS poništio odluku MUP, biće skupa u Hrtkovcima

Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu poništilo je rešenje MUP o zabrani okupljanja SRS 6. maja u Hrtkovcima, saopštila je ta stranka.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 02.05.2018.

08:31

SRS: Sud u NS poništio odluku MUP, biće skupa u Hrtkovcima
Foto: EPA / Koca Sulejmanoviæ

SRS je navela da nakon presude Upravnog suda Odeljenja u Novom Sadu, više ne postoji nijedan pravno valjan razlog za zabranu skupa 6. maja u Hrtkovcima, ispred zgrade Doma kulture "Sveti Sava", od 11 do 13 časova.

Ta stranka je navela da bi svaki eventualni pokušaj zabrane predstavljao zloupotrebu i doveo u pitanje nezavisnost sudske grane vlasti.

SRS je podsetila da je tužbu Upravnom sudu "na nezakonito Rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije o neosnovanoj zabrani okupljanja u Hrtkovcima" podnela blagovremeno.

Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu je odluku o poništenju rešenja Uprave policije donelo u ponedeljak, 30. aprila, navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u ponedeljak da garantuje da 6. maja u centru Hrtkovaca nikakvih skupova neće biti i da je odluka o zabrani najavljenih skupova na toj teritoriji donesena na osnovu procene da bi najavljeni skupovi bili štetni po bezbednost građana.

MUP je ranije saopštio da neće dozvoliti okupljanja 6. maja u selu Hrtkovci.

"Iako je više političkih organizacija zvanično prijavilo ili najavilo skupove u ovom mestu, nijedno okupljanje neće biti dozvoljeno. Zvanična rešenja o zabrani skupova, onima koji su prijavili, biće uručena u zakonskom roku. MUP će preduzeti sve neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi obezbedilo sprovođenje donetih rešenja", navedeno je u tom saopštenju.

Srpska radikalna stranka najavila je polovinom aprila da će održati miting u Hrtkovcima, mestu u Vojvodini u kojem je, prema presudi Haga, Šešelj počinio ratni zločin, nakon čega su pojedine opozicione partije najavile kontramiting. Ministar policije Nebojša Stefanović ubrzo je izjavio da skupova neće biti.

Međunarodni sud u Hagu 11. aprila je pravosnažno osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podstrekavanja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma zaključilo je da je Šešelj govorom, koji je u tom selu održao 6. maja 1992, podstakao progon, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca. Po pravosnažnoj presudi, Šešelj je tim govorom i "počinio" progon nad Hrvatima "kršenjem prava na bezbednost".

U presudi se navodi da je Šešelj u govoru rekao da "u Hrtkovcima nema mesta Hrvatima", da je "ubeđen da će se Srbi iz Hrtkovaca...ubrzo otarasiti preostalih Hrvata", da "ćemo Hrvate oterati do granice srpskih zemalja, a odatle mogu peške da nastave, ako pre toga ne odu sami" i da Hrvati "nemaju gde da se vrate".

Okupljena masa je te Šešeljeve reči propratila uzvicima "Hrvati u Hrvatsku" i "Ovo je Srbija", a posle Šešeljevog govora, prema pravosnažnoj presudi, "mnogi Hrvati i drugi nesrbi napustili su Hrtkovce u okruženju prisile, zlostavljanja i uznemiravanja"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: