Lajčak: Rusija da pošalje šta Britanija traži o Skripalju

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio da proterivanje ruskih diplomata, kojem još nije pribegla Slovačka, zavisi od reakcije Rusije narednih dana.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2018.

14:14

Lajčak: Rusija da pošalje šta Britanija traži o Skripalju
Getty Images

On je zatražio od Moskve da dostavi informacije koje je povodom trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja tražila od nje Velika Britanija.

"Reakcije Ruske Federacije narednih dana će uticati na naše korake koje smo spremni da preduzmemo. Pažljivo ćemo pratiti proces istrage slučaja i pošto procenimo sve relevantne činjenice, spremni smo da preduzmemo dalje mere", kazao je danas Lajčak, javljaju slovački mediji.

Lajčak je podsetio da je Slovačka jasno izrazila solidarnost sa Velikom Britanijom na koju gleda kao na strateškog saveznika i partnera. "Slovačka je nedvosmisleno osudila napad hemijskom materijom na Sergeja Skripalja i njegovu cerku kao neprihvatljivo kršenje medjunarodnih sporazuma i pozvali smo Moskvu da u potpunosti saradjuje i razveje podozrenje da stoji iza tog napada", kazao je Lajčak.

Slovačka, po rečima Lajčaka, sasvim ozbiljno uzima procenu Velike Britanije da iza napada stoji najverovatnije Rusija i šef slovačke diplomatije izrazio je nadu da će uskoro Velika Britanija u saradnji sa međunarodnim organizacijama, a na osnovu informacija koje će joj dostaviti Rusija, otkriti počinioce tog napada.

"Očekujemo da će odgovorni ruski organi u najkraćem roku pružiti informacije koje je tražila britanska strana. To smo jasno rekli ruskom ambasadoru kada smo ga pozvali na razgovor", rekao je Lajčak.

Slovačku novu vladu premijera Petera Pelegrinija kritikovao je juče predsednik Slovačke Andrej Kiska zbog toga što je Slovačka kao jedina u Višegradskoj grupi rešila da se zadovolji pozivanjem ruskog ambasadora na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova, a ne proteruje nijednog ruskog diplomatu.

Bivši slovački premijer, lider najjače stranke u vladi, SMER, Robert Fico pozvao je šefa države da se smiri i odbio da Slovačka treba da kvari prijateljske odnose sa Rusijom pod pritiskom iz EU.

"Ne postoje dokazi", rekao je Fico o eventualnoj odgovornosti Rusije za napad na Skripalja.

Danas o pitanju proterivanja ruskih diplomata raspravlja nacionalni Savet za bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: