Makedonski ministar podneo ostavku da ne bi bio smenjen?

Ministar pravde Makedonije Bilen Saljiji podneo je ostavku da bi izbegao da bude smenjen u predstojećoj rekonstrukciji makedonske vlade, pišu mediji.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

13:14

Makedonski ministar podneo ostavku da ne bi bio smenjen?
EPA/ Georgi Licovski

Portal nedeljnika Fokus navodi, prema nezvaničnim izvorima, da bi Saljiji, kadar manjeg vladinog partnera albanske stranke DUI, neminovno bio obuhvaćen rekonstrukcijom, jer je Ministarstvo pravde pod oštrim kritikama javnosti zbog načina reformisanja pravosuđa.

Pristup tog ministarstva reformama pravosuđa su kritikovali pojedini pravni eksperti angažavani u Savetu za reforme pri Ministarstvu pravde. To telo je nakon što su ga neki članovi napustili, rasformirano, uz objašnjenje da je dobro uradilo svoj posao.

Saljiji je sinoć podneo ostavku na funciju ministra pravde, navodeći da to radi iz moralnih razloga jer je poverenje u pravosuđe uzdrmano nakon prekvalifikovanja optužnice u slučaju dečaka Almira Aliua.

Četvorogodišnjeg dečaka Almira iz Kumanova je 2016. automobilom pregazio sugrađanin Boban Ilić nakon rasprave sa njegovim ocem u bolničkoj čekaonici u tom makedonskom gradu.

Optužnica je nedavno prekvalifikovana iz krivičnog dela ubistva u saobraćajnu nesreću što je izazvalo negodovanje dela javnosti, a tome su se javno usprotivila i četiri tužioca albanske nacionalnosti. Oštećeni smatraju da je dečak zgažen namerno i da Ilić treba da odgovara za ubistvo.

Za danas su najavljeni protesti ispred Vlade Makedonije u Skoplju, koje su, kako navodi Dojče vele, podržale i političke partije. Sa tog skupa će biti zatraženo da tužilaštvo preispita odluku u slučaju Almira Aliua.

Pozivajući se na neimenovane partijske izvore Dojče vele navodi da je ministar pravde Saljiji izabrao način da "slavno" ode sa funkcije pre nego što bude zamenjen, ali i da "politički poentira" pred proteste koje je za danas najavila gradjanska incijativa "Pravda za Almira".

"Prema partijskim izvorima, u pozadini navodnog moralnog čina pravi motivi nisu tako uzvišeni", piše Dojče vele na makedonskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: