Hamas: Plan Trampa prelazi sve crvene linije

Palestinski islamski pokret Hamas navodi da su prekoračene sve crvene linije objavom da Donald Tramp namerava da premesti Ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2017.

21:58

Hamas: Plan Trampa prelazi sve crvene linije
Foto: Gettyimages

Hamas je pozvao Palestince da demonstriraju u petak, proglasivši taj dan "danom gneva".

"Priznanjem administracije SAD da je okupirani Jerusalim glavni grad okupatora i premeštanjem Ambasade, sve crvene linije su pređene" , ocenio je glavni lider Hamasa Ismail Hanije u pismu arapskim i muslmanskim liderima koje je objavio njegov ekstremistički pokret.

Hanije je dodao da je preseljenje Ambasade singal opasne eskalacije, ocenivši da Tramp da pokušava da prikrije nastojanje Vlade Izraela da "judaizuje" Jerusalim, prenela je agencija Frans pres.

Saudijski kralj Salman je večeras upozorio je SAD protiv preseljenja Ambasade, ocenivši da bi takav potez mogao da izazove gnev muslimana.

"To je opasan korak", rekao je saudijski kralj u telefonskom razgovoru s Trampom.

Sličnu ocenu su pre njega izneli i drugi lideri arapskih i muslimanskih zemalja.

Američki prsednik, uprkos upozorenjima i protivljenju Arapa, muslimana i evropskih lidera, izgleda ne odustaje od svog plana, pošto je danas obavestio Palestinsku upravu i Jordan da namerava da preseli Ambasadu.

Nejasno je kada će to učiniti, odnosno veruje se da će odmah proglasiti Jerusalim glavnim gradom Izraela, a da će preseljenje ambasade odložiti.

U istočnom delu Jerusalima koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, živi 300.000 Palestinaca, a palestinski lideri nameravaju da taj deo grada proglase glavnim gradom države koju žele da osnuju, podseća AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: