Ponedeljak, 18.09.2017.

21:40

Ambasada SAD: Dejton ne dozvoljava otcepljenje entiteta

Američka ambasada u BiH saopštila je da Dejtonski sporazum i Ustav BiH ne daju mogućnost otcepljenja entiteta.

Izvor: Tanjug

Ambasada SAD: Dejton ne dozvoljava otcepljenje entiteta
Foto: Thinkstock

Ambasada je reagovala na izjavu predsednika RS Milorada Dodika da Republika Srpska želi da bude u zajednici sa Srbijom.

“Stav SAD po ovom pitanju je dobro poznat i nepromijenjen. Mi smo predani principima Dejtonskog sporazuma - Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država i njen teritorijalni integritet je neupitan", naveli su za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

Kako se dodaje, ni Dejtonski sporazum, niti Ustav BiH ne daju mogućnost entitetima da se otcepe.

Retoričke spekulacije, kako se navodi, prvenstveno služe da preplaše investitore, unište radna mesta i skrenu pažnju sa veoma važnog posla kojeg vlasti trebaju obavljati u interesu svojih građana.

"Bilo koje radnje preduzete s ciljem disolucije BiH predstavljale bi kršenje Dejtonskog sporazuma i neprihvtaljive su. Mi uzimamo veoma ozbiljno sigurnost i stabilnost BiH i regiona, i posvećeni smo njihovom očuvanju", navela je Ambasada SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: