"Okršaj u podne": Vučić i Zaev razgovaraju u 12h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će telefonom razgovarati sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom. "Blic" piše da će njih dvojica smirivati tenzije.

Izvor: Blic, Tanjug

Sreda, 23.08.2017.

07:08

Tanjug, arhiva

Vučić je sinoć za RTS izjavio da će otvoreno i na pristojan način razgovarati sa Zaevom da sagledaju "šta je ono oko čega možemo da se dogovorimo".

Vučić je, govoreći o povlačenju osoblja iz ambasade u Skoplju, rekao da je to bio naš način da im kažemo: "Znamo sve šta činite, molim vas nemojte, ništa mi vama loše ne želimo".

A na pitanje da li će odnosi između dve države da budu na najvišem nivou, predsednik Srbije kaže - "Teško, ali biće pristojni".

Prema pisanju "Blica" Vučić i Zaev pokušaće da u telefonskom razgovoru smire tenzije i okončaju diplomatski rat koji je, kako podseća "Blic", protiv Srbije započela Makedonija čije su obaveštajne službe uz pomoć SAD prisluškivale i najviše srpske državne funkcionere i osoblje naše ambasade.

Prema informacijama lista, stav srpskog državnog vrha je da se ide na smirivanje tenzija, "iako nam je bačena rukavica u lice, još jednom u nizu pokušaja destabilizacije naše države".

"Blic" piše, pozivajući se na izvor iz Predsedništva Srbije, da se Vučić neće ustezati da Zaeva u direktnom razgovoru suoči sa argumentima i potvrđenim saznanjima naših službi i da mu ukaže da poslednji potezi Skoplja nimalo ne doprinose regionalnoj stabilnosti i građenju poverenja među susedima. Srž poruke predsednika trebalo bi da bude: prijatelji ne postupaju tako kako su uradili Makedonci.

Podsetimo, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prethodno je izjavio da je odluka o povlačenju osoblja ambasade, zapravo, poruka Skoplju da "sve znamo i šta su se dogovarali i šta su dogovorili".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: