Austrija gori, vrele i vode pa ribe umiru

Austrija se proteklih dana suočava sa visokim temperaturama, zbog čega trpi poljopriveda, a usled suše i vreline primećen je pomor riba u austrijskim rekama.

Izvor: B92

Petak, 04.08.2017.

10:05

Austrija gori, vrele i vode pa ribe umiru
Thinkstock

Najtoplije je juče bilo u centru Beča, gde je u 17 časova izmerena temperatura od 38,9 stepeni. Ta temperatura je blizu istorijskog rekorda. Naime, 8. avgusta 2013. izmereno je 39,5 stepeni, što je najviše izmerena temperatura u Beču.

Tog dana, pre četiri godine, izmerena je i rekordna vrednosta u istoriji merenja u Austriji od 40,5 stepeni, koliko je zabeleženo u Dojč-Altenburgu.

Zbog suše i vreline primećen je i pomor riba u austrijskim rekama. Voda se, na nekim delovima, zagreva i preko 25 stepeni, što smanjuje količinu kiseonika.

"Gotovo sav riblji fond je ugrožen. Veoma smo blizu letalne granice", upozorava Gregor Grafogl, šef Udruženja ribara Donje Austrije.

Vatrogasci, kada god mogu, ovih dana, upumpavaju svežu vodu u reke i jezera.

Takođe i poljoprivrednici imaju teškoće da se bore za svoje useve. U pokrajini Burgenland su poljoprivrednici, pre par dana, kada je već bilo više vrelih dana u nizu, ukazalo da je do 20 odsto useva uništena.

Pored toga postoji još jedan rekord ka kome se ide - broj utopljenih plivača.

Tokom ovog leta već se utopilo 22 osobe u Austriji prilikom kupanja.

Inače godišnji prosek po letu, što uključuje i septembar, je 30, a već sada je broj žrtava veoma blizu te vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: