Rohani: Odgovorićemo ako Tramp potpiše

Iranski lider Hasan Rohani kaže da će Iran odgovoriti ako predlog zakona u Kongresu kojim se uvode sankcije osobama umešanim u balistički program postane zakon.

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2017.

23:45

Rohani: Odgovorićemo ako Tramp potpiše
Thinkstock

Rohani je na sastanku kabineta, koji je prenoslila državna televizija, rekao da će Iran preduzeti bilo kakvu akciju koja je neophodna za "ekspeditivnost i interese zemlje" i pokazati "recipročnu reakciju" na zakon.

Predstavnički dom usvojio je predlog zakona u utorak i on će sada biti prosleđen Senatu, preneo je AP.

Američkim zakonom bi se uvele obavezne kazne za osobe umešane u iranski program balističkih raketa i bilo kome ko posluje sa njima. To merom bi se, takođe, uvele sankcije zbog terorizma iranskoj prestižnoj Revolucionarnoj gardi, kao i embargo na oružje.

Američke demokrate tvrde da nove sankcije neće biti u suprotnosti sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine koji je postignut između Irana i svetskih sila.

"Ukoliko neprijatelj prekrši delove dogovora, mi ćemo prekršiti njegove delove. Ukoliko prekrše celokupan sporazum, mi ćemo ga prekršiti u potpunosti", poručio je Rohani.

On je dodao da će Iran ojačati svoje odbrambeno oružje bez obraćanja pažnje na to šta drugi kažu.

Predstavnički dom američkog Kongresa većinom glasova izglasao je dodatne sankcije Rusiji, Iranu i Sevrnoj Koreji, uprkos protivljenju američkog predsednika Donalda Trampa.

Za uvođenje novih sankcija glasalo je 419 članova Predstavničkog doma, dok su tri bila protiv.

Da bi sankcije bile uvedene, mora da ih usvoji i Senat, pre nego što zakon potpiše ili na njega stavi veto američki predsednik, navodi Rojters.

Bela kuća je saopštila da Tramp još nije odlučio da li će potpisati zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: