Pentagon: Naš pilot je morao da izbegne sudar sa kineskim

Pilot izviđačkog aviona EP-3 američke mornarice morao je da preduzme akciju da izbegne mogući sudar sa kineskim lovcem kod Korejskog poluostrva.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.07.2017.

21:02

Pentagon: Naš pilot je morao da izbegne sudar sa kineskim
Getty Images

Portparol Pentagona, kapetan ratne mornarice Džef Dejvis rekao je da su dva kineska lovca J-10 presrela američki avion u nedelju u međunarodnom vazdušnom prostoru između Istočnog kineskog mora i Žutog mora, u oblasti, kako je rekao, zapadno od Korejskog poluostrva.

Dejvis je rekao da se jedan od kineskih aviona približio velikom brzinom dolazeći ispod američkog aviona, zatim je usporio i pristao što je navelo pilota letelice EP-3 da preduzme "evazivnu akciju". On je nazvao delovanje kineskog pilota "nebezbednim".

"Ovo nije karakteristično za normalno bezbedno ponašanje koje vidimo od kineske vojske", rekao je Dejvis i dodao da se redovno događaju presretanja aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru i da se većina njih odvija na bezbedan način, kao i da je ovaj slučaj bio "izuzetak a ne norma".

Potporučnik Mat Najt, portparol za amečku Pacifičku flotu na Havajima rekao je da je američki avion bio na rutinskoj misiji.

On je rekao da se još ispituje incident i da su u kontaktu s Kinom preko odgovarajućih diplomatskih i vojnih kanala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: