Ponedeljak, 24.07.2017.

17:19

Afera u Švedskoj: Kako su Srbi došli do "državnih tajni"?

Velika bezbednosna afera u Švedskoj – 14 državljana Srbije je imalo mogućnost uvida u tajnu komunikaciju državne Transportne agencije.

Izvor: B92, Tanjug

Afera u Švedskoj: Kako su Srbi došli do
Thinkstock

Kako piše dnevni list "Dagens nyheter", kompjuterskim tehničarima u Srbiji greškom je dozvoljeno da upravljaju mrežom za komunikaciju Transportne agencije i vladinih službi (SGSI) bez bezbednosnih provera.

To je učinjeno, navode autori, time što je Transportna agencija upravljanje sigurnosnom mrežom (SGSI) poverila američkom gigantu IBM-u, a istovremeno kontrolu komunikacija i "fajervolova" kompaniji NCR u Srbiji.

Navodi se da su kompjuterski tehničari mogli da prate onlajn komunikaciju između švedske Transportne agencije i 34 državne institucije na posebno osiguranoj vladinoj internet-mreži, za šta nisu imali dozvolu.

Ipak, iako Srbi nisu dobili kriptovani ključ kojim bi mogli da utiču na komunikaciju među švedskim državnim institucijama, sagovornici tog lista navode da je bezbednost Švedske mogla ozbiljno da bude narušena.

Osim mogućnosti da vide komunikaciju državnih službi, Srbi su, piše list, imali uvid u poreski registar, ali i u "posebno osetljiv" registar osumnjičenih osoba protiv kojih se vode tajne policijske istrage.

Premijer Švedske Stefan Lufven nazvao je celu priču "ozbiljnom", dok se ministri te zemlje nisu oglašavali o eventualnoj šteti po pitanju bezbednosti zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: