Tilerson: Ukinite blokadu Katara

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je četiri arapske zemlje koje su u sporu s Katarom da ukinu kopnenu blokadu te zemlje u Persijskom zalivu.

Izvor: B92

Petak, 21.07.2017.

23:23

Tilerson: Ukinite blokadu Katara
Getty Images

On je rekao da to treba učiniti "kao znak dobre vere" u pregovorima za rešenje te diplomatske krize.

Tilerson je tokom sastanka s kolegom iz Omana rekao da od svih koraka koje su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein preduzeli u nastojanju da izoluju Katar, kopnena blokada najviše negativno utiče na stanovnike Katara, navodi Asošiejted pres.

Pošto Katar ima kopnenu granicu jedino sa Saudijskom Arabijom, nije jasno šta Tilerson tačno očekuje od ostale tri zemlje, koje su se pridružile Saudijskoj Arabiji u vazdušnoj i pomorskoj blokadi Katara.

Šef američke diplomatije dodao je da su SAD zadovoljne aktivnostima koje Katar preduzima u borbi protiv terorizma i kao odgovor na optužbe da finansira terorističke grupe, navodi AP.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su početkom juna odnose s Katarom i fizički izolovale tu zemlju iz vazduha, s mora i kopna, zbog njegove navodne podrške ekstremističkim grupama u regionu.

Te četiri arapske zemlje postavile su 22. juna Kataru 13 zahteva, među kojima su bili prestanak podrške ekstremističkim grupama, zatvaranje medijske kuće Al Džazira, prekid odnosa s Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Katar je odbacio optužbe da podržava teroriste i odbio postavljene zahteve.

Arapski kvartet je potom, 18. jula, pozvao Katar da se obaveže na šest principa borbe protiv ekstremizma i terorizma i da se putem pregovora dođe do plana za sprovođenje tih principa, među kojima su posvećenost borbi protiv ekstremizma i terorizma, sprečavanje finansiranja i pružanja utočišta terorističkim grupama i prekid svih provokativnih akcija i izjava koje podstiču mržnju ili nasilje.

Tilerson je prošle nedelje posetio Katar, Saudijsku Arabiju i Kuvajt, koji deluje kao posrednik u tom sukobu, a 11. jula je s katarskim vlastima potpisao sporazum o borbi protiv terorizma.

Katar je juče izmenio zakon o borbi protiv terorizma, a novi zakon predviđa uvođenje "spiskova terorista i terorističkih entiteta" i uvodi neophodne mere za stavljanje ljudi i grupa na taj spisak.

U Kataru se osim turske vojne baze nalazi i vazduhoplovna baza Udeid, najveća američka baza na Bliskom Istoku. U njoj je stacionirano oko 10.000 američkih vojnika i ona je centar za operacije međunarodne koalicije protiv Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: