Ambasada: Odlazak Batakovića veliki gubitak

Ambasada Francuske u Beogradu izrazila saučešće porodici i prijateljima povodom smrti Dušana Batakovića.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

12:12

Ambasada: Odlazak Batakovića veliki gubitak
Screenshot

Ambasada navodi da je reč o izuzetnom poznavaocu Francuske sa kojim je imala veliku čast i privilegiju da sarađuje dugi niz godina."Nestankom Batakovića, Fancuska gubi jednog velikog prijatelja, vrsnog naučnika i intelektualca, čoveka izuzetnih ljudskih kvaliteta i jednog odanog, iskrenog i beskompromisnog zagovornika i branioca dobrih francusko-srpskih odnosa", navodi Ambasada u saopštenju.

Ambasada ističe da je Bataković je izvrsno poznavao Francusku i sve suptilnosti francuskog jezika koji je govorio sa lakoćom, upoznavši našu zemlju još u detinjstvu, održavajući jake veze sa Francuskom naročito od kada kada je odbranio svoju doktorsku tezu na Sorboni.

"Bataković se vratio u Francusku kao ambasador Srbije u Parizu, od 2009. do 2012 i oduvek je radio na promovisanju i produbljivanju francusko-srpskog prijateljstva", dodaje se u saopštenju.

Bataković je, kako se podseća nagrađen Ordenom akademske palme 2010. u rangu oficira, izmedju ostalog i zbog svoje posvećenosti naučnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi i sa Francuskom.

Posebno se bavio političkim, ekonomskim i kulturnim vezama između Francuske i Srbije i to još od vremena kada je nastala njegova doktorska teza o "Francuskoj i stvaranju parlamentarne demokratije u Srbiji a svoja dela je objavljivao i na francuskom, omogućavajući široj frankofonoj publici da se bolje upozna sa istorijom Srbije i Balkana, dodaje Ambsada.

Knjiga koju je uredio "Netipično savezništvo, Francusko-srpski odnosi 1878-1940" objavljena je 2010. godine i predstavlja obavezno štivo i neizostavnu referencu za proučavanje francusko-srpskih odnosa, iznosi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: