"Čelik": Gađali oganj i ALAS, Kobre spasavale taoce FOTO

Vojska Srbije je obeležila Dan VS i Dan pobede svečanošću "Čelik 2017" i javnosti je predstavila deo sposobnosti i novo naoružanje.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.05.2017.

10:01

screenshot/RTS

Svečanost pred najvišim državnim zvaničnicima održana je na poligonu Nikinci, a između ostalog su prikazani nova puška, prvi put sistem ALAS, vozila "miloš", "lazar" i druga.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i predsednik RS Milorad Dodik.

Prisutna je bila i većina članova Vlade Srbije, kao i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Izvršeno je bojevo gađanje sa artiljerijskim i raketnim naoružanjem i prikazano i dejstvo tenkova, vazduhoplova, ali i pešadijskog naoružanja. Na delu poligona su pripadnici VS rešavali krizne situacije.
Screenshot/RTS
Prikazane su performanse i mogućnosti sredstava, među kojima su višenamenska oklopna vozila "miloš" i "lazar", sistemi "Morava" i "Oganj" (gađani ciljevi na 12km), samohodna haubica "nora".

Iz oklopnih vozila "lazar" i "miloš" izašli su strelci koji su iz automatskih pošaka gađali mete na 100, 200 i 300 i 500 metara. Nakon toga modularna puška je prebačena u snajperski mod i iz nje su gađane mete na velikim daljinama. Predstavljeno i lako terensko vozilo NTV.

Predstavljeno je i malo besposadno oklopno vozilo koje je pogodilo mete pravo u centar. Nakon toga, vozilo "Lazar 3" gađalo je topom metu udaljenu 1,5 kilometara.

Protivavionski sistem "PASARS" pogodio je pravo u centar metu na udaljenosti od 1,5 kilometara. Kako je saopšteno, ponašanje topa u rafalu pokazalo se kao stabilno.

Nastupili su i modernizovani tenk M-84as1, M-84a i M-84, Iza njih je borbeno vozilo M-80.

Prikazani su i novi model modularne puške, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS, a prvi put široj javnosti predstavljen je i sistem „ALAS“.
Screenshot/RTS
U okviru programa, posvećenog prikazu osposobljenosti dela jedinica Vojske Srbije, na nekoliko lokacija izveden je prikaz rešavanja talačke situacije zajedničkom vežbom "Kobri" Vojske Srbije i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a.
Screenshot/RTS
Program je upotpunio i zatvorio nalet aviona "mig-29".
Screenshot/RTS
Protivraketni sistem ALAS pogodio je pokretnu metu koja je udaljena oko 12 kilometara. Operator je pripremio raketu za dejstvo nakon čega je ona lansirana. Raketa leti uz pomoć autopilota i pogađa metu. Predstavljena je i protivoklopna raketa "maljutka".
Screenshot/RTS
.
Screenshot/RTS
Modernizovani dvomotorni jurišni avion "orao" ispaljivao je rakete koje su uništile metu.
Screenshot/RTS
Protivoklopni helikopteri Hn42/45 Gama gađali su mete na 1.500 metara. Ovi helikopteri su namenjeni za vatrenu podršku, neutralisanje i onesposobljavanje oklopnih borbenih sredstava.
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Prikazano je i dejstvo raketnih sistema "Morava" i "Oganj" iz kojih su gađani ciljevi na udaljenosti od 12 kilometara.

Nikolić: Srbija ima izvanrednu vojsku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, posle vojne vežbe Čelik 2017. u Nikincima, da Srbija ima izvanrednu vojsku.

Nikolić je za RTS rekao da je cilj vežbe Čelik 2017. bio da se građanima Srbije pokaže ko brine o njihovoj bezbednosti i da se onima koji bi se usudili da izvedu nešto protiv Srbije pokaže čime je spremna da se brani.

"Srbija se uvek kroz istoriju branila. Videli ste jedan deo najsavremenijeg naoružanja. Ja sam apsolutno zadovoljan. Potpuno mirno mogu da kažem da Srbija ima izvanrednu vojsku", naveo je on.

Nikolić je rekao da je u poređenju sa ostalim vojnim vežbama kojima je prisustvovao ovo bila višeslojna vežba, koja je kompleksno528*-* i izvanredno organizovana.

Vučić razgovarao s ministarkom odbrane Slovenije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je u Nikincima kod Rume, posle prikaza dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, razgovarao sa ministarkom odbrane Slovenije Andreom Katič o vojno-tehničkoj saradnji dve zemlje, situaciji u regionu i saradnji u oblasti namenske industrije.

U saopštenju iz Vlade navodi se da je Vučić zahvalio na učešću slovenačkih vojnika u sastavu Kfora na očuvanju bezbednosti stanovništva na Kosovu i Metohiji.

On je izrazio spremnost srpske vojske za učešće u misijama pod okriljem EU i UN, kao i spremnost za saradnju sa slovenačkom vojnom industrijom na jačanju kapaciteta za proizvodnju u oblasti namenske industrije.

"Saradnja naše dve vojske i naša dva ministarstva je više nego dobra", rekla je Andrea Katič, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: