Utorak, 09.05.2017.

10:01

"Čelik": Gađali oganj i ALAS, Kobre spasavale taoce FOTO

Vojska Srbije je obeležila Dan VS i Dan pobede svečanošću "Čelik 2017" i javnosti je predstavila deo sposobnosti i novo naoružanje.

Izvor: B92

"Èelik": Gaðali oganj i ALAS, Kobre spasavale taoce FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Boban

pre 7 godina

@Milan
pošto si impresioniran alasom ako si u mogućnosti pogledaj snimak vežbe. Alas je promašio pokretnu metu ili u najgorem slučaju je ranio u desnu nogu.

Tamo neko

pre 7 godina

Apropo onog komentara za MIG-21, a sta da kazemo za Americki bombarder B-52 koji je konstruisan i koriscen u Vijetnamskom ratu? Ako se na vreme sve modernizuje moze uvek da se koristi taj avion.

Petar S.

pre 7 godina

@....

Vojska mora da se podize paralelno sa ekonomjiom drzave. Ne vrediti da ulazes u nesto sto nemozes odbraniti ukoliko bude napadnuto. Jer u ovom svetu zemlja se brani I oruzijem. Svaki sistem/drzava treba da cuva ljude, ali kad nam Velika Albanija zakuca na verata, mozemo svi da okacimmo macki o rep, sve i taj sistem i sve nabrojane ponose.
Ako nemas u vecoj kolicini ovoga sto je danas prikazano.

To sto smo okruzeni sa NATOom ne znaci da ce NATO podrzati u ma kom slucaju svoju clanicu. U natou su bile i Turka i Grcka pa su ratovale. U migrantkoj krize izmedju Srbije i Hrvatske, predprosle godine EU je podrzala Srbiju iako je HR clanica EU (i NATO).

Svajcarsku nemozemo da gledamo. Mozemo kad budemo okruzeni sa Namcima, Francuzima i Italijanomma umesto Albancima, Bugarima i Hrvatima.

Novac se mora ulagati u biznis
(nemoze sve sto "pretekne" da se gura u javnu potrosnju. To ni jedna zemlja ne radi).

Ako taj biznis podize i odbranu, otvara radna mesta, tim bolje. Amerika je naj veci izvoznik oruzija na Svetu. Kad njih bude udario taj bumerang, e onda mozemo da razmislimo o prekidanju sa proizvodnjom. Bivsa SFRJ je veoma udobno zivela prodajuci oruzije i sa istoka i sa zapada.

U suprotnom ajde da svi dignemo ruke i sednemo za kompiuter, gundjamo kako je zemlja sranje, dok nam OVK @rci sestru/cerku/zenu na trosedu. Ja cu braniti moju familiju provo pa onda sve ostalo. A ne zbog Vucica, Janka, Marka.

To je bila moja poenta.

alex

pre 7 godina

Kolko ljudi koji nemaju pojma o vojsci piše komentare. Pa šta su mislili, da poligon u Nikncima ima 50 km pa da se može gađati na toj udaljenosti. Naravno da se gađa na skraćenim udaljenostima. Orkan ima domet 50 km, NORA preko 40, itd. Prikazano naoružanje je savremeno i nije za staro gvožđe kako neki pišu. Naravno da je vojska potrebna, a priče da se ne bi ni od koga odbranili su jadne, posebno totalni izostanak i najmanjeg patriotizma. Takvi kao što su ovi koji ne vole svoju zemlju ("nemaju šta da brane") sigurno je ne bi ni brtanili već bi pobegli glavom bez obzira. Danas je prikazana vrhunska tehnika sa karakteristikama više nego zadovoljavajućim za veličinu i ekonomsku moć zemlje. Ni zemlje u okruženju nemaju ništa bolje. Puške iz Belgije su za specijalne jedinice, a Zastavine za pešadiju i ostatak vojske. Stare maljutke imaju domet 3 km (što takođe nije za bacanje), a videli ste da ove protivoklopne rakete imaju domet od 5 km. Oni koji pljuju po svojoj zemlji i vojsci treba da se stide a ne da ovde prosipaju svoje "duhovite" komentare.

rastko

pre 7 godina

Nekada je bivša jugoslavija izvozila vojno tehničke opreme u ogromnim količinama. Nastojanja da se kolikoj toliko podigne na noge ono što nam je ostalo jeste za svaku pohvalu. Potrebe vojske Srbije nisu dovoljne za serijsku proizvodnju novog naoružanja tako da je izvoz način da nešto zaradimo a usput popravimo standard naše vojske. Ne ulazim u to koliko je moralna prodaja oružja ali je zasigurno bitni da se tradicija nastavi a znanje prenese. Vojne parade su, ne zaboravite, kao modne revije a normalno je da država pokazuje da postoji nešto što bi iskoristilo u slučaju potrebe. Te priče da nemamo vojsku su naivne. Profesionalni vojnik je po nekim procenama vredan kao deset onih (prisilno) mobilisanih.

Milosav

pre 7 godina

Davne 1984. godine u JNA (izvidjac pri minobacackoj bateriji 120mm) smo na ogromnoj vezbi (bilo je sve osim aviona) ubacili 6 mina u kocku 50 X 50 metara sa oko 5 Km. Klasicno izvidanje (mapa i busola) i "rucno" racunanje nismo cak ni digitron imali.
Lako je ovima sada kada imaju GPS i ko zna sta jos.
Pozdrav za avgustovsku '84.!!

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Ovo radiš kad imaš stabilnu privredu, pa ti pretekne nešto para u budžetu. A ne da uzmeš kredit od MMF-a da bi podelio dnevnice nekim vojnicima koji će ceo dan nešto kao pucati. Ali kome ja to pričam...

ko jel ja

pre 7 godina

Nenormalno je da drzava trosi milione dolara na kupovinu oruzja dok se donacije za lecenje bolesne dece u inostranstvu skupljaju SMS porukama i raznim akcijama. To je sramota. Te pare bolje da su dali ministarstvu zdravlja umesto sto se ovako brukaju.

Dex

pre 7 godina

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio? 
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 09. maj 2017 11:31)

On je lepo rekao sta je za ponos, izmedju ostalog. Prvo trebas imati nesto vredno branjenja.

neko iz mase

pre 7 godina

A ja se čudim što danas po auto putu idu rotacije i pratnje.
Danas je svaka šuša imala pratnju verovatno i tetka sekretarice.
I to od tri trake oni zauzmu dve i guraju sa puta.
Sramota kako se iživljavaju!

Sasa

pre 7 godina

Realnost je da mi nemamo vojsku. Imamo malo vojnika ali to je nista koliko bi drzava trebala da ima. Takodje i ovo naoruzanje sve je to lepo, da se trudimo da nesto novo napravimo ali mi ni toga nemamo dovoljno. I cemu onda parade i slicno. To ispada kao da nabacis na vrat kajlu od petstotina eura i da se busas kroz grad kao da si pun love a kuci nemas sta da jedes.

samo se ti ponosi i nadaj

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.
(kukavice, 9. maj 2017 10:08)

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 9. maj 2017 11:31)

Aj` molim te navedi mi bar jednu zemlju iz Evrope pa cak i Azije od koje bismo uspeli da se odbranimo sa ovim jadnim naoruzanjem!? Svi oko nas su u NATO-u, i dzabe nam je da imamo 100 puta vise od ovog bednog naoruzanja koje imamo

Vozdovac

pre 7 godina

Da li jos neka zemlja u Evropi danas paradira vojskom, osim Rusije i gubrernije joj ? Svuda se svecano i dostojanstveno obelezava Dan pobede nad fasizmom i dan nase stare gospodje Evrope.. Niko ne pokazuje misice, ta boljsevicka paranoja je tragikomicna. U nesrecnim drzavama ovakvo paradiranje je usmereno pre svega prema sopstvenim gradjanima , predstavljajuci laznu sigurnost i suptilnu pretnju. Da im ne pada na pamet da traze gradjansku , a ne vojno-policijsku BIA/KGB drzavu..

gledam TV i pitam se

pre 7 godina

Gadanja su trebala biti na playback,tenkovi,snajperisti... da nije zalosno bilo bi smesno.
Snajper 12,7mm u svetu ima "kill" na 3000+ metara, 100% na 2000m, a na prenosu videsmo 1200m sa promasajima (BTW na toj daljini se NIKADA ne koristi 12,7mm).
Zalosno je da dobronamerni kriticari (koji primecuju stvari) predstavljaju samo 1% populacije,onih 99% blage veze nema ni sta gleda.

маркеђани

pre 7 godina

Мени стварно није јасно да неко омаловажава и вређа сопствену војску. Па какво год да је, наша је! Бољу немамо, и треба сви да је подржимо да буде што јача јер само јака војска је гарант сигурности, без обзира ко је на власти. Политичку припадност и идеологију морамо ставити по страни када је у питању заједнички национални интерес и мир. Већина овде пљувача вероватно није ни обула војне чизме, ал зато су први кад треба да се пљује. Запамтите, ко не храни своју, храниће туђу војску!

Djenka

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.
(kukavice, 9. maj 2017 10:08)

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 9. maj 2017 11:31)

Ne brani se zemlja oruzjem sine. Pogledaj Svajcarsku. Male zemlje se brane mudroscu i politikom, a ne srljanjem u svaku vatru. Covek je u pravu, nama treba sistem koji postuje i cuva svoje gradjane, a ne sistem koji ih sagoreva zarad interesa male grupe parazita. A prodaja oruzja je zla sudbina, sve sto se koristi da sprzi neku decu se pre ili kasnije vrati kao bumerang. Bolje da pravimo gibanice, pite, slatko, ajvar, sokove, rakiju i da sve izvozimo i time usrecujemo ljude nego da se trudimo da se uhvatimo u kolo sa svetskim ubicama.

sasa jokic

pre 7 godina

To sto ste prikazali nema sanse da se upotrebi jer nema para za proizvodnju. Mada i da ima cemu?
NATO sa jednog razaraca moze da nas sravni sa zemljom za par nedelja, dok Rusi gledaju i negoduju.

Zlatko

pre 7 godina

Realno, ovo je bila izložba oružja koje treba da se izveze i koje tek treba da bude, ako uopšte bude, u našem naoružanju. Za uvođenje u naoružanje jedne vojske kao što je naša postoji utvrđen proces koji traje godinama. Dakle, ovo je bio jedan mali sajam trgovaca oružjem. Komentari o stanju u vojsci su apsolutno suvišni kada znamo kakvi kadrovi godinama vode ovu vrlo ozbiljnu instituciju, pod čijim patronatom i uputstvima. Na žalost, i ovde kao i u svim ostalim državnim strukturama je uništen kvalitetan kadar (penzije, "dobrovoljni odlasci"...)

gojko

pre 7 godina

Sramota kada vidi svet.Takvu vojnu tehniku Rusi zemlje EU i sad bacaju u staro gvozdje. 
(Sinisa, 09. maj 2017 11:06 


takvom zastarjelom tehnikom je oboren nevidljivi f 117 
uzgred, nevjerovatna količina zlobe u komentarima. nikad nisam čuo Hrvate da tako govore o njihovoj vojsci i državi.
(obi van, 09. maj 2017 11:52)

Tačno tako oboren je F 117 i oboren je jedan F 16 to jest dva pilota koja su se opustila tokom leta i spustila se ispod 5 000 metara.
Bombardovanje je trajalo 78 dana, svakodnevno je izvođeno minimum sto (100) borbenih letova preko teritorije SRJ nekad i tri puta više na dan to je preko 10 000 naleta a oborena su dva aviona što se slobodno može podvesti pod statističku grešku....

Iznogud

pre 7 godina

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 9. maj 2017 11:31)

Ma ko bre da dodje "sa strane" i sta ce da uzme? Evo ako hoce sto ne dolazi da nas stavi pod svoje pa da nam svane.
A bas su nam puno vredele te igracke sto smo imali za vreme NATO bombardovanja... ko i ovo sada sto bi nam vredelo

Domaćin

pre 7 godina

Juče se demagog hvalio kako će gađati raketama mete udaljene 50km. Danas gađali mete na 12km. Što su masnije laži, to nam je demagog draži!

zoltan

pre 7 godina

neko spominje Svajcarsku, kako joj ne treba vojska, moji rodjaci tamo zive i sluze vojsku, samo za vasu informaciju sve neutralne zemlje ne bi ni bile neutralne da imaju slabu vojsku, a sto se tice parada, jedna od najvecih je parada na jelisejskim poljima u Parizu...

rX

pre 7 godina

@obi van
To nije zloba, to je realnost. Koliko imamo NORA, koliko LAZARA 1 i 2, koliko imamo novih verzija M-84? Pa mi nemamo ERA zastitu na tim tenkovima... Sta je radio ovaj MIG-29? da li je i on dejstvovao, posto je avion apsolutno nesposoban da izvrsi bilo kakav slozeniji zadatak vezan za destva VZ. Ovo je cista propaganda, da se ljudi loze, najobicnije hleba i igara.

kukavice

pre 7 godina

@Petar S.

Nisi ukapirao poentu... busamo se u grudi i prenosimo vojne vezbe na televiziji a nista u zemlji ne funkcionise... narod gladan... da nas napadne pleme indijanaca sa lukom i strelama ne bi se odbranili... tako da ova prica o vojnom ponosu i moci ne pije vodu... nema jake vojske bez jake ekonomije

Hansen

pre 7 godina

Ove godine sam najzad dobio Dansko drzavljanstvo. Srbiju volim tu i tamo, istoriju volim, sadasnjost i partijske kombinacije ne. Zato sam i otisao a ne zbog alavosti. Sve ukupno nedovoljno je volim da bi sve trpeo i da bi protracio svoj zivot stedeci za najjeftinije letovanje. Vojne parade nemamo ali biciklisticke staze, red i zakon na svakom koraku. Sta ces ne mozes sve da imas.

NS BOY

pre 7 godina

@milan, neka i u ovom slucaju malinari budu odgovorniji i kupe zastitne mreze za malinjake ili kako se tacnije nazivaju protivgradne mreze. Dosta je vise kukanja i prebacivanja drzavi. Malinari ucinite nesto sami, a ne samo da cekate novac od drugih a zaradjujete mnogo.

vladimir

pre 7 godina

Parada u Moskvi za cilj ima da pokaze svetu vojnu moc Rusije. Ciljevi nase parade nisu usmereni na svet nego na nase okruzenje, sto je i logicno. Licno sam protiv ovih parada ali mi nisu jasni ljudi sa komentarima koji omalovazavaju vojsku svoje zemlje.

Beograđanin

pre 7 godina

Odvratno. Zamajavanje naroda... Nikakvu vojsku mi nemamo i već 30 godina ne možemo da shvatimo kako funkcioniše politika i vojna strategija malih zemalja. Dok god mi mislimo da možemo da ratujemo u ovakvom okruženju - mi ne živimo u realnosti! Ovo naoružanje (skoro) ničemu ne vredi. Mi ne možemo da se odbranimo u današnjim uslovima ni od koga, jer su svi deo veće vojne i političke alijanse. Znači nema pobede, ni '99, ni danas, ni za 100 godina!!! To treba da se objasni narodu pa da vidimo onda šta i kako. Inače ja ne znam za koga ova predstava, sav pristojan svet sada radi, sluša predavanja/uči, ide u školu...

zz

pre 7 godina

to je stara tehnologia iz 2.svetskog rata gadjanje do 12 kilometara!....i prototipovi te stare tehnologije koji tek treba da se odobre za serijsku proizvodnju...necu da omalozavam ali mi bi svaki rat izgubili!sta treba srbiji??
NAJMODERNIJI PVO SISTEMI I NISTA VISE!nijedna zemlja nece PRVO pokusati da vas napadne kopneno nego ce vas gadjati sa velike daljine krstarecim projektilima i lovcima bombarderima,pa kad budu sigurni da su vas demolarisali i unistili sto treba uci ce kopneno u blisku borbu ILI CETE POTPISATI KAPITULACIJU!!!,tako radi NATO!a zamislite da imate jak PVO i prodje od 20 aviona samo par njih,ili od krstarecih raketa od 200 par komada,znate kad bi vam neko usao na teritoriju?NIKADA!

star

pre 7 godina

Vazno je imati vojsku. Dobro opremljenu, motivisanu i uvezbanu...ALI...Ovo sto je danas prikazano nije namenjeno nasoj vojsci vec izvozu, a nasa vojska dobice minimalan broj ovih stedstava jer su veoma skupa...na dan pobede odrzavaju se parade, ne da bi se prikazao novi arsenal kao na sajmu vec da bi se slavilo ime vojske koja je pobedila fasiste...Ovo danas bilo je demonstriranje sile, sto je potpuno suprotno paradama za dan pobede koje slave mir i zrtve...Vojska spava u krevetima starim 50 godina, o hrani ni da ne pricam...Kao i svih prethodnih godina bojeva gadjanja svedena su na minimum...Tako da sve ovo danas nema veze sa nasom vojskom jer ona zbog toga nece biti ni opremljenija ni uvezbanija....Ovo danas je bio sajam tehnike za strane interesente .... Bolje bi bilo da su vojni orkestar i pocasni vod prodefilovali kroz grad, razgovarali i druzili se sa decom...pored protokola svirali nesto sto ce malo razveseliti ljude i barem im na trenutak olaksati...e to je proslava dana pobede, a ne ono u Nikincima...

Jakov

pre 7 godina

''Nisu svi.Jedna Indija,cetvrta vojska po snazi u svetu,kao i Poljska,Češka i dalje ga koriste.''
Poljska i Češka odavno ne koriste MiG-21, a Indija koristi ultramodernizovanu verziju MiG-21 Bison, a čak i ovu verziju planiraju da pošalju u penziju vrlo brzo!

Poručnik fregate

pre 7 godina

Kada se ima u vidu naš geopolitički položaj i status, poređenja sa skandinavskim zemljama su u najmanju ruku infantilna a, kao i komntari koji nipodaštavaju smisao naoružavanja i opremanja VS, najverovatnije zlonamerna. Poređenje sa Izraleom i ugledanje na tu zemlju i njen narod bi za nas bilo kud i kamo korisnije, u svakom pogledu a naročito u pogledu vojske i odbrambene industrije. Inače vojne parade i pokazne vežbe se održavaju u manje više svim evropskim zemljama i medijski su vrlo dobro propraćene. Napoznatije su one u Francuskoj i VB ali ih isto tako ima i u Italiji i Španiji, pa čak i Švajcarskoj i Nemačkoj iako poslednje dve zemlje, svaka iz svojih razloga, imaju naglašenu crtu pacifizma u javnom životu. Oružane snage jesu izvor ponosa jedne zemlje, kako zbog toga što su, ili bi bar, kao što je govorio Miteran, trebalo da budu izraz kolektivnog napora i volje čitave nacije, tako i zbog toga što su, a to je i razlog naglašavanja vojnih tradicija, simbol žrtvovanja za zajedničko dobro u prošlosti. Problem sa konkretnom vežbom VS je što se sredstva u razvoju ili proizvedena u malim serijama, i to za strane kupce prikazuju, u svrhu unutar političkog marketinga, kao operativno naoružanje u manje-više masovnoj upotrebi VS.

Tex

pre 7 godina

Gledam paradu u Moskvi. Pa pogledam ove nase, jad i beda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Po meni, 9. maj 2017 10:19)

Da bas me cudi kako to da nemamo bolje naoruzanje od Rusije ili US .... Daj ljudi.

zastavnik džemo

pre 7 godina

nažalost oružje je preko potrebno i u 21. veku, bez političke ostrašćenosti, to je činjenica. samo mislim da je nama kao maloj zemlji potrebnije da imamo kvalitetne radare i jake raketne sisteme. imamo osvojen najvažniji segment - raketno gorivo, koje smo radili u bariču. trebali smo sa nekom zemljom da razvijamo raketne sisteme jer su oni budućnost. imamo i fabriku školskih aviona što bi trebala da bude baza za pravljenje dronova. mogli smo sa kinom ili nekom dalekoistočnom zemljom da razvijamo elektroniku za ovo oružje. artiljeriju kao i pešadisko naoružanje imamo i to pričino kvalitetno. lovačku avijaciju jedino ne možemo da proizvedemo ali mislim da nam ono treba samo da kontrolišemo naš vazdušni prostor i za održavanje obuke kadra...

srbijanac

pre 7 godina

Kome je vojska, oruzje i rat doneo dobro, nikom. kao sto dole jedan rece, ponos je kad ne razmisljas o prezivljavanju do kraja meseca, hrani, racunima itd...koliko se samo dece moglo nahraniti od ovog naoruzanja, koliko kuca sagraditi ljudima koji nemaju krov nad glavom, koliko puteva i mostova napraviti i sagraditi, ovo nikako nije ponos nase zemlje niti ce ikad biti.

F odeljenje

pre 7 godina

A parking haos. ha ha, pa bar vojska je mogla da organizuje parking. Oruzje je svaka cast,ali prototipovi, koliko smo daleko od serijske proizvodnje?

Petar S.

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.
(kukavice, 9. maj 2017 10:08)

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?

obi van

pre 7 godina

@Sramota kada vidi svet.Takvu vojnu tehniku Rusi zemlje EU i sad bacaju u staro gvozdje.
(Sinisa, 09. maj 2017 11:06


takvom zastarjelom tehnikom je oboren nevidljivi f 117
uzgred, nevjerovatna količina zlobe u komentarima. nikad nisam čuo Hrvate da tako govore o njihovoj vojsci i državi.

Сава

pre 7 godina

Мала трема код војника у почетку, после све ок.
Али видим доста маторих фаца, што није добро.
Можда су изабрали најискусније за вежбу не знам какво нам је тачно стање у војсци, али ништа без младости, и младих војника!
Не каже се без везе млада војска!
Вратите редовни војни рок!
Иначе овај цар што води програм свака му част!
Одлично води програм!

Kobaja Grande

pre 7 godina

Gledam prvo onu rusku paradu..pa onda ovu Yugoimport "vezbu"...kao da poredis Mercedes i Yugo.
Nista od prikazane tehnike i sredstava koja je Yugoimport prikazao jos uvek nije usvojeno u naoruzanje Vojske Srbije.

Nenad-EU

pre 7 godina

Pucaju ćorcima kao i uvek. Švajcarska recimo ima jednu od jačih vojski u Evropi, imaju obavezni vojni rok, najveći procenat naoružanih stanovnika ali to malo ko zna jer se ne duvaju. U Srbiji mnogi misle da Švajcarska ni nema vojsku.

kukavice

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.

Saša

pre 7 godina

Alas gađa na 50km? Ok, to je već nešto ozbiljno, ali dalje važi- što kraći domet treba ti više raketa i obrnuto. Ovaj sistem za navođenje je takođe interesantan. Sve je za dalji razvoj ali u međuvremenu svakako treba napraviti seriju ovih modela raketa vojsci a za to treba prilično novca. Mada, svakako je isplativije nego kupovati i uvoziti... sve je to skupo ko otrov.

pametnix

pre 7 godina

Potpuno sumanuto mi je da na dan kad se slavi početak mira, bilo ko u svetu pokazuje svoju vojnu silu. Oružje nikome nije donelo dobro... posebno ljudima na ovim prostorima. Postoje prikladniji načini za obeležavanje ovog dana...

rajko

pre 7 godina

Da li se u skandinavskim zemljama odrzavaju ovakve gluposti?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mr.Bee, 9. maj 2017 10:14)

Vojne vežbe? Naravno, non stop. Da li prisustvuju najviši funkcioneri i snima televizija? Mislim da ne...

Madagaskar

pre 7 godina

Meni upalo u oko na prvoj slici da su svi parkirani na travi..tj veci bi ponos bio da imamo sredjene ulice i parkinge, fasade to bi bio ponos ali ne mi se dicimo kojekakvim glupostima.....

TarabicPropo

pre 7 godina

Odlicno oruzije Emirata ALAS ,Srbija i dalje koristi oruzije pre 50 godina kao npr MIG 21 koji je gotovo svugde u svetu OSIM U SEVERNOJ KOREJI izasao iz upotrebe.

CasualCrewRS

pre 7 godina

Svaka cast na prikazu, upravo gledam... Sjajna organizacija i obucenost... Iznenadila me inventivnost naoruzanja srpske vojske, borbena vozila Lazar i Milos kao navodece vozilo mali Milos...Pozdrav iz Republike Srpske..

Pozdrav

pre 7 godina

Odlicno oruzije Emirata ALAS ,Srbija i dalje koristi oruzije pre 50 godina kao npr MIG 21 koji je gotovo svugde u svetu OSIM U SEVERNOJ KOREJI izasao iz upotrebe.
(TarabicPropo, 9. maj 2017 10:21)
Nisu svi.Jedna Indija,cetvrta vojska po snazi u svetu,kao i Poljska,Češka i dalje ga koriste.

kukavice

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.

obi van

pre 7 godina

@Sramota kada vidi svet.Takvu vojnu tehniku Rusi zemlje EU i sad bacaju u staro gvozdje.
(Sinisa, 09. maj 2017 11:06


takvom zastarjelom tehnikom je oboren nevidljivi f 117
uzgred, nevjerovatna količina zlobe u komentarima. nikad nisam čuo Hrvate da tako govore o njihovoj vojsci i državi.

Petar S.

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.
(kukavice, 9. maj 2017 10:08)

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?

rajko

pre 7 godina

Da li se u skandinavskim zemljama odrzavaju ovakve gluposti?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mr.Bee, 9. maj 2017 10:14)

Vojne vežbe? Naravno, non stop. Da li prisustvuju najviši funkcioneri i snima televizija? Mislim da ne...

Tex

pre 7 godina

Gledam paradu u Moskvi. Pa pogledam ove nase, jad i beda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Po meni, 9. maj 2017 10:19)

Da bas me cudi kako to da nemamo bolje naoruzanje od Rusije ili US .... Daj ljudi.

Pozdrav

pre 7 godina

Odlicno oruzije Emirata ALAS ,Srbija i dalje koristi oruzije pre 50 godina kao npr MIG 21 koji je gotovo svugde u svetu OSIM U SEVERNOJ KOREJI izasao iz upotrebe.
(TarabicPropo, 9. maj 2017 10:21)
Nisu svi.Jedna Indija,cetvrta vojska po snazi u svetu,kao i Poljska,Češka i dalje ga koriste.

CasualCrewRS

pre 7 godina

Svaka cast na prikazu, upravo gledam... Sjajna organizacija i obucenost... Iznenadila me inventivnost naoruzanja srpske vojske, borbena vozila Lazar i Milos kao navodece vozilo mali Milos...Pozdrav iz Republike Srpske..

Сава

pre 7 godina

Мала трема код војника у почетку, после све ок.
Али видим доста маторих фаца, што није добро.
Можда су изабрали најискусније за вежбу не знам какво нам је тачно стање у војсци, али ништа без младости, и младих војника!
Не каже се без везе млада војска!
Вратите редовни војни рок!
Иначе овај цар што води програм свака му част!
Одлично води програм!

vladimir

pre 7 godina

Parada u Moskvi za cilj ima da pokaze svetu vojnu moc Rusije. Ciljevi nase parade nisu usmereni na svet nego na nase okruzenje, sto je i logicno. Licno sam protiv ovih parada ali mi nisu jasni ljudi sa komentarima koji omalovazavaju vojsku svoje zemlje.

маркеђани

pre 7 godina

Мени стварно није јасно да неко омаловажава и вређа сопствену војску. Па какво год да је, наша је! Бољу немамо, и треба сви да је подржимо да буде што јача јер само јака војска је гарант сигурности, без обзира ко је на власти. Политичку припадност и идеологију морамо ставити по страни када је у питању заједнички национални интерес и мир. Већина овде пљувача вероватно није ни обула војне чизме, ал зато су први кад треба да се пљује. Запамтите, ко не храни своју, храниће туђу војску!

pametnix

pre 7 godina

Potpuno sumanuto mi je da na dan kad se slavi početak mira, bilo ko u svetu pokazuje svoju vojnu silu. Oružje nikome nije donelo dobro... posebno ljudima na ovim prostorima. Postoje prikladniji načini za obeležavanje ovog dana...

NS BOY

pre 7 godina

@milan, neka i u ovom slucaju malinari budu odgovorniji i kupe zastitne mreze za malinjake ili kako se tacnije nazivaju protivgradne mreze. Dosta je vise kukanja i prebacivanja drzavi. Malinari ucinite nesto sami, a ne samo da cekate novac od drugih a zaradjujete mnogo.

alex

pre 7 godina

Kolko ljudi koji nemaju pojma o vojsci piše komentare. Pa šta su mislili, da poligon u Nikncima ima 50 km pa da se može gađati na toj udaljenosti. Naravno da se gađa na skraćenim udaljenostima. Orkan ima domet 50 km, NORA preko 40, itd. Prikazano naoružanje je savremeno i nije za staro gvožđe kako neki pišu. Naravno da je vojska potrebna, a priče da se ne bi ni od koga odbranili su jadne, posebno totalni izostanak i najmanjeg patriotizma. Takvi kao što su ovi koji ne vole svoju zemlju ("nemaju šta da brane") sigurno je ne bi ni brtanili već bi pobegli glavom bez obzira. Danas je prikazana vrhunska tehnika sa karakteristikama više nego zadovoljavajućim za veličinu i ekonomsku moć zemlje. Ni zemlje u okruženju nemaju ništa bolje. Puške iz Belgije su za specijalne jedinice, a Zastavine za pešadiju i ostatak vojske. Stare maljutke imaju domet 3 km (što takođe nije za bacanje), a videli ste da ove protivoklopne rakete imaju domet od 5 km. Oni koji pljuju po svojoj zemlji i vojsci treba da se stide a ne da ovde prosipaju svoje "duhovite" komentare.

Nenad-EU

pre 7 godina

Pucaju ćorcima kao i uvek. Švajcarska recimo ima jednu od jačih vojski u Evropi, imaju obavezni vojni rok, najveći procenat naoružanih stanovnika ali to malo ko zna jer se ne duvaju. U Srbiji mnogi misle da Švajcarska ni nema vojsku.

Madagaskar

pre 7 godina

Meni upalo u oko na prvoj slici da su svi parkirani na travi..tj veci bi ponos bio da imamo sredjene ulice i parkinge, fasade to bi bio ponos ali ne mi se dicimo kojekakvim glupostima.....

TarabicPropo

pre 7 godina

Odlicno oruzije Emirata ALAS ,Srbija i dalje koristi oruzije pre 50 godina kao npr MIG 21 koji je gotovo svugde u svetu OSIM U SEVERNOJ KOREJI izasao iz upotrebe.

Petar S.

pre 7 godina

@....

Vojska mora da se podize paralelno sa ekonomjiom drzave. Ne vrediti da ulazes u nesto sto nemozes odbraniti ukoliko bude napadnuto. Jer u ovom svetu zemlja se brani I oruzijem. Svaki sistem/drzava treba da cuva ljude, ali kad nam Velika Albanija zakuca na verata, mozemo svi da okacimmo macki o rep, sve i taj sistem i sve nabrojane ponose.
Ako nemas u vecoj kolicini ovoga sto je danas prikazano.

To sto smo okruzeni sa NATOom ne znaci da ce NATO podrzati u ma kom slucaju svoju clanicu. U natou su bile i Turka i Grcka pa su ratovale. U migrantkoj krize izmedju Srbije i Hrvatske, predprosle godine EU je podrzala Srbiju iako je HR clanica EU (i NATO).

Svajcarsku nemozemo da gledamo. Mozemo kad budemo okruzeni sa Namcima, Francuzima i Italijanomma umesto Albancima, Bugarima i Hrvatima.

Novac se mora ulagati u biznis
(nemoze sve sto "pretekne" da se gura u javnu potrosnju. To ni jedna zemlja ne radi).

Ako taj biznis podize i odbranu, otvara radna mesta, tim bolje. Amerika je naj veci izvoznik oruzija na Svetu. Kad njih bude udario taj bumerang, e onda mozemo da razmislimo o prekidanju sa proizvodnjom. Bivsa SFRJ je veoma udobno zivela prodajuci oruzije i sa istoka i sa zapada.

U suprotnom ajde da svi dignemo ruke i sednemo za kompiuter, gundjamo kako je zemlja sranje, dok nam OVK @rci sestru/cerku/zenu na trosedu. Ja cu braniti moju familiju provo pa onda sve ostalo. A ne zbog Vucica, Janka, Marka.

To je bila moja poenta.

Tamo neko

pre 7 godina

Apropo onog komentara za MIG-21, a sta da kazemo za Americki bombarder B-52 koji je konstruisan i koriscen u Vijetnamskom ratu? Ako se na vreme sve modernizuje moze uvek da se koristi taj avion.

rastko

pre 7 godina

Nekada je bivša jugoslavija izvozila vojno tehničke opreme u ogromnim količinama. Nastojanja da se kolikoj toliko podigne na noge ono što nam je ostalo jeste za svaku pohvalu. Potrebe vojske Srbije nisu dovoljne za serijsku proizvodnju novog naoružanja tako da je izvoz način da nešto zaradimo a usput popravimo standard naše vojske. Ne ulazim u to koliko je moralna prodaja oružja ali je zasigurno bitni da se tradicija nastavi a znanje prenese. Vojne parade su, ne zaboravite, kao modne revije a normalno je da država pokazuje da postoji nešto što bi iskoristilo u slučaju potrebe. Te priče da nemamo vojsku su naivne. Profesionalni vojnik je po nekim procenama vredan kao deset onih (prisilno) mobilisanih.

gojko

pre 7 godina

Sramota kada vidi svet.Takvu vojnu tehniku Rusi zemlje EU i sad bacaju u staro gvozdje. 
(Sinisa, 09. maj 2017 11:06 


takvom zastarjelom tehnikom je oboren nevidljivi f 117 
uzgred, nevjerovatna količina zlobe u komentarima. nikad nisam čuo Hrvate da tako govore o njihovoj vojsci i državi.
(obi van, 09. maj 2017 11:52)

Tačno tako oboren je F 117 i oboren je jedan F 16 to jest dva pilota koja su se opustila tokom leta i spustila se ispod 5 000 metara.
Bombardovanje je trajalo 78 dana, svakodnevno je izvođeno minimum sto (100) borbenih letova preko teritorije SRJ nekad i tri puta više na dan to je preko 10 000 naleta a oborena su dva aviona što se slobodno može podvesti pod statističku grešku....

Kobaja Grande

pre 7 godina

Gledam prvo onu rusku paradu..pa onda ovu Yugoimport "vezbu"...kao da poredis Mercedes i Yugo.
Nista od prikazane tehnike i sredstava koja je Yugoimport prikazao jos uvek nije usvojeno u naoruzanje Vojske Srbije.

F odeljenje

pre 7 godina

A parking haos. ha ha, pa bar vojska je mogla da organizuje parking. Oruzje je svaka cast,ali prototipovi, koliko smo daleko od serijske proizvodnje?

Poručnik fregate

pre 7 godina

Kada se ima u vidu naš geopolitički položaj i status, poređenja sa skandinavskim zemljama su u najmanju ruku infantilna a, kao i komntari koji nipodaštavaju smisao naoružavanja i opremanja VS, najverovatnije zlonamerna. Poređenje sa Izraleom i ugledanje na tu zemlju i njen narod bi za nas bilo kud i kamo korisnije, u svakom pogledu a naročito u pogledu vojske i odbrambene industrije. Inače vojne parade i pokazne vežbe se održavaju u manje više svim evropskim zemljama i medijski su vrlo dobro propraćene. Napoznatije su one u Francuskoj i VB ali ih isto tako ima i u Italiji i Španiji, pa čak i Švajcarskoj i Nemačkoj iako poslednje dve zemlje, svaka iz svojih razloga, imaju naglašenu crtu pacifizma u javnom životu. Oružane snage jesu izvor ponosa jedne zemlje, kako zbog toga što su, ili bi bar, kao što je govorio Miteran, trebalo da budu izraz kolektivnog napora i volje čitave nacije, tako i zbog toga što su, a to je i razlog naglašavanja vojnih tradicija, simbol žrtvovanja za zajedničko dobro u prošlosti. Problem sa konkretnom vežbom VS je što se sredstva u razvoju ili proizvedena u malim serijama, i to za strane kupce prikazuju, u svrhu unutar političkog marketinga, kao operativno naoružanje u manje-više masovnoj upotrebi VS.

zastavnik džemo

pre 7 godina

nažalost oružje je preko potrebno i u 21. veku, bez političke ostrašćenosti, to je činjenica. samo mislim da je nama kao maloj zemlji potrebnije da imamo kvalitetne radare i jake raketne sisteme. imamo osvojen najvažniji segment - raketno gorivo, koje smo radili u bariču. trebali smo sa nekom zemljom da razvijamo raketne sisteme jer su oni budućnost. imamo i fabriku školskih aviona što bi trebala da bude baza za pravljenje dronova. mogli smo sa kinom ili nekom dalekoistočnom zemljom da razvijamo elektroniku za ovo oružje. artiljeriju kao i pešadisko naoružanje imamo i to pričino kvalitetno. lovačku avijaciju jedino ne možemo da proizvedemo ali mislim da nam ono treba samo da kontrolišemo naš vazdušni prostor i za održavanje obuke kadra...

Hansen

pre 7 godina

Ove godine sam najzad dobio Dansko drzavljanstvo. Srbiju volim tu i tamo, istoriju volim, sadasnjost i partijske kombinacije ne. Zato sam i otisao a ne zbog alavosti. Sve ukupno nedovoljno je volim da bi sve trpeo i da bi protracio svoj zivot stedeci za najjeftinije letovanje. Vojne parade nemamo ali biciklisticke staze, red i zakon na svakom koraku. Sta ces ne mozes sve da imas.

Domaćin

pre 7 godina

Juče se demagog hvalio kako će gađati raketama mete udaljene 50km. Danas gađali mete na 12km. Što su masnije laži, to nam je demagog draži!

srbijanac

pre 7 godina

Kome je vojska, oruzje i rat doneo dobro, nikom. kao sto dole jedan rece, ponos je kad ne razmisljas o prezivljavanju do kraja meseca, hrani, racunima itd...koliko se samo dece moglo nahraniti od ovog naoruzanja, koliko kuca sagraditi ljudima koji nemaju krov nad glavom, koliko puteva i mostova napraviti i sagraditi, ovo nikako nije ponos nase zemlje niti ce ikad biti.

kukavice

pre 7 godina

@Petar S.

Nisi ukapirao poentu... busamo se u grudi i prenosimo vojne vezbe na televiziji a nista u zemlji ne funkcionise... narod gladan... da nas napadne pleme indijanaca sa lukom i strelama ne bi se odbranili... tako da ova prica o vojnom ponosu i moci ne pije vodu... nema jake vojske bez jake ekonomije

sasa jokic

pre 7 godina

To sto ste prikazali nema sanse da se upotrebi jer nema para za proizvodnju. Mada i da ima cemu?
NATO sa jednog razaraca moze da nas sravni sa zemljom za par nedelja, dok Rusi gledaju i negoduju.

Saša

pre 7 godina

Alas gađa na 50km? Ok, to je već nešto ozbiljno, ali dalje važi- što kraći domet treba ti više raketa i obrnuto. Ovaj sistem za navođenje je takođe interesantan. Sve je za dalji razvoj ali u međuvremenu svakako treba napraviti seriju ovih modela raketa vojsci a za to treba prilično novca. Mada, svakako je isplativije nego kupovati i uvoziti... sve je to skupo ko otrov.

Jakov

pre 7 godina

''Nisu svi.Jedna Indija,cetvrta vojska po snazi u svetu,kao i Poljska,Češka i dalje ga koriste.''
Poljska i Češka odavno ne koriste MiG-21, a Indija koristi ultramodernizovanu verziju MiG-21 Bison, a čak i ovu verziju planiraju da pošalju u penziju vrlo brzo!

Vozdovac

pre 7 godina

Da li jos neka zemlja u Evropi danas paradira vojskom, osim Rusije i gubrernije joj ? Svuda se svecano i dostojanstveno obelezava Dan pobede nad fasizmom i dan nase stare gospodje Evrope.. Niko ne pokazuje misice, ta boljsevicka paranoja je tragikomicna. U nesrecnim drzavama ovakvo paradiranje je usmereno pre svega prema sopstvenim gradjanima , predstavljajuci laznu sigurnost i suptilnu pretnju. Da im ne pada na pamet da traze gradjansku , a ne vojno-policijsku BIA/KGB drzavu..

Djenka

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.
(kukavice, 9. maj 2017 10:08)

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 9. maj 2017 11:31)

Ne brani se zemlja oruzjem sine. Pogledaj Svajcarsku. Male zemlje se brane mudroscu i politikom, a ne srljanjem u svaku vatru. Covek je u pravu, nama treba sistem koji postuje i cuva svoje gradjane, a ne sistem koji ih sagoreva zarad interesa male grupe parazita. A prodaja oruzja je zla sudbina, sve sto se koristi da sprzi neku decu se pre ili kasnije vrati kao bumerang. Bolje da pravimo gibanice, pite, slatko, ajvar, sokove, rakiju i da sve izvozimo i time usrecujemo ljude nego da se trudimo da se uhvatimo u kolo sa svetskim ubicama.

rX

pre 7 godina

@obi van
To nije zloba, to je realnost. Koliko imamo NORA, koliko LAZARA 1 i 2, koliko imamo novih verzija M-84? Pa mi nemamo ERA zastitu na tim tenkovima... Sta je radio ovaj MIG-29? da li je i on dejstvovao, posto je avion apsolutno nesposoban da izvrsi bilo kakav slozeniji zadatak vezan za destva VZ. Ovo je cista propaganda, da se ljudi loze, najobicnije hleba i igara.

Beograđanin

pre 7 godina

Odvratno. Zamajavanje naroda... Nikakvu vojsku mi nemamo i već 30 godina ne možemo da shvatimo kako funkcioniše politika i vojna strategija malih zemalja. Dok god mi mislimo da možemo da ratujemo u ovakvom okruženju - mi ne živimo u realnosti! Ovo naoružanje (skoro) ničemu ne vredi. Mi ne možemo da se odbranimo u današnjim uslovima ni od koga, jer su svi deo veće vojne i političke alijanse. Znači nema pobede, ni '99, ni danas, ni za 100 godina!!! To treba da se objasni narodu pa da vidimo onda šta i kako. Inače ja ne znam za koga ova predstava, sav pristojan svet sada radi, sluša predavanja/uči, ide u školu...

gledam TV i pitam se

pre 7 godina

Gadanja su trebala biti na playback,tenkovi,snajperisti... da nije zalosno bilo bi smesno.
Snajper 12,7mm u svetu ima "kill" na 3000+ metara, 100% na 2000m, a na prenosu videsmo 1200m sa promasajima (BTW na toj daljini se NIKADA ne koristi 12,7mm).
Zalosno je da dobronamerni kriticari (koji primecuju stvari) predstavljaju samo 1% populacije,onih 99% blage veze nema ni sta gleda.

neko iz mase

pre 7 godina

A ja se čudim što danas po auto putu idu rotacije i pratnje.
Danas je svaka šuša imala pratnju verovatno i tetka sekretarice.
I to od tri trake oni zauzmu dve i guraju sa puta.
Sramota kako se iživljavaju!

zz

pre 7 godina

to je stara tehnologia iz 2.svetskog rata gadjanje do 12 kilometara!....i prototipovi te stare tehnologije koji tek treba da se odobre za serijsku proizvodnju...necu da omalozavam ali mi bi svaki rat izgubili!sta treba srbiji??
NAJMODERNIJI PVO SISTEMI I NISTA VISE!nijedna zemlja nece PRVO pokusati da vas napadne kopneno nego ce vas gadjati sa velike daljine krstarecim projektilima i lovcima bombarderima,pa kad budu sigurni da su vas demolarisali i unistili sto treba uci ce kopneno u blisku borbu ILI CETE POTPISATI KAPITULACIJU!!!,tako radi NATO!a zamislite da imate jak PVO i prodje od 20 aviona samo par njih,ili od krstarecih raketa od 200 par komada,znate kad bi vam neko usao na teritoriju?NIKADA!

ko jel ja

pre 7 godina

Nenormalno je da drzava trosi milione dolara na kupovinu oruzja dok se donacije za lecenje bolesne dece u inostranstvu skupljaju SMS porukama i raznim akcijama. To je sramota. Te pare bolje da su dali ministarstvu zdravlja umesto sto se ovako brukaju.

star

pre 7 godina

Vazno je imati vojsku. Dobro opremljenu, motivisanu i uvezbanu...ALI...Ovo sto je danas prikazano nije namenjeno nasoj vojsci vec izvozu, a nasa vojska dobice minimalan broj ovih stedstava jer su veoma skupa...na dan pobede odrzavaju se parade, ne da bi se prikazao novi arsenal kao na sajmu vec da bi se slavilo ime vojske koja je pobedila fasiste...Ovo danas bilo je demonstriranje sile, sto je potpuno suprotno paradama za dan pobede koje slave mir i zrtve...Vojska spava u krevetima starim 50 godina, o hrani ni da ne pricam...Kao i svih prethodnih godina bojeva gadjanja svedena su na minimum...Tako da sve ovo danas nema veze sa nasom vojskom jer ona zbog toga nece biti ni opremljenija ni uvezbanija....Ovo danas je bio sajam tehnike za strane interesente .... Bolje bi bilo da su vojni orkestar i pocasni vod prodefilovali kroz grad, razgovarali i druzili se sa decom...pored protokola svirali nesto sto ce malo razveseliti ljude i barem im na trenutak olaksati...e to je proslava dana pobede, a ne ono u Nikincima...

zoltan

pre 7 godina

neko spominje Svajcarsku, kako joj ne treba vojska, moji rodjaci tamo zive i sluze vojsku, samo za vasu informaciju sve neutralne zemlje ne bi ni bile neutralne da imaju slabu vojsku, a sto se tice parada, jedna od najvecih je parada na jelisejskim poljima u Parizu...

Zlatko

pre 7 godina

Realno, ovo je bila izložba oružja koje treba da se izveze i koje tek treba da bude, ako uopšte bude, u našem naoružanju. Za uvođenje u naoružanje jedne vojske kao što je naša postoji utvrđen proces koji traje godinama. Dakle, ovo je bio jedan mali sajam trgovaca oružjem. Komentari o stanju u vojsci su apsolutno suvišni kada znamo kakvi kadrovi godinama vode ovu vrlo ozbiljnu instituciju, pod čijim patronatom i uputstvima. Na žalost, i ovde kao i u svim ostalim državnim strukturama je uništen kvalitetan kadar (penzije, "dobrovoljni odlasci"...)

Sasa

pre 7 godina

Realnost je da mi nemamo vojsku. Imamo malo vojnika ali to je nista koliko bi drzava trebala da ima. Takodje i ovo naoruzanje sve je to lepo, da se trudimo da nesto novo napravimo ali mi ni toga nemamo dovoljno. I cemu onda parade i slicno. To ispada kao da nabacis na vrat kajlu od petstotina eura i da se busas kroz grad kao da si pun love a kuci nemas sta da jedes.

samo se ti ponosi i nadaj

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.
(kukavice, 9. maj 2017 10:08)

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 9. maj 2017 11:31)

Aj` molim te navedi mi bar jednu zemlju iz Evrope pa cak i Azije od koje bismo uspeli da se odbranimo sa ovim jadnim naoruzanjem!? Svi oko nas su u NATO-u, i dzabe nam je da imamo 100 puta vise od ovog bednog naoruzanja koje imamo

Dex

pre 7 godina

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio? 
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 09. maj 2017 11:31)

On je lepo rekao sta je za ponos, izmedju ostalog. Prvo trebas imati nesto vredno branjenja.

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Ovo radiš kad imaš stabilnu privredu, pa ti pretekne nešto para u budžetu. A ne da uzmeš kredit od MMF-a da bi podelio dnevnice nekim vojnicima koji će ceo dan nešto kao pucati. Ali kome ja to pričam...

Milosav

pre 7 godina

Davne 1984. godine u JNA (izvidjac pri minobacackoj bateriji 120mm) smo na ogromnoj vezbi (bilo je sve osim aviona) ubacili 6 mina u kocku 50 X 50 metara sa oko 5 Km. Klasicno izvidanje (mapa i busola) i "rucno" racunanje nismo cak ni digitron imali.
Lako je ovima sada kada imaju GPS i ko zna sta jos.
Pozdrav za avgustovsku '84.!!

Iznogud

pre 7 godina

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 9. maj 2017 11:31)

Ma ko bre da dodje "sa strane" i sta ce da uzme? Evo ako hoce sto ne dolazi da nas stavi pod svoje pa da nam svane.
A bas su nam puno vredele te igracke sto smo imali za vreme NATO bombardovanja... ko i ovo sada sto bi nam vredelo

Boban

pre 7 godina

@Milan
pošto si impresioniran alasom ako si u mogućnosti pogledaj snimak vežbe. Alas je promašio pokretnu metu ili u najgorem slučaju je ranio u desnu nogu.

kukavice

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.

rajko

pre 7 godina

Da li se u skandinavskim zemljama odrzavaju ovakve gluposti?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mr.Bee, 9. maj 2017 10:14)

Vojne vežbe? Naravno, non stop. Da li prisustvuju najviši funkcioneri i snima televizija? Mislim da ne...

pametnix

pre 7 godina

Potpuno sumanuto mi je da na dan kad se slavi početak mira, bilo ko u svetu pokazuje svoju vojnu silu. Oružje nikome nije donelo dobro... posebno ljudima na ovim prostorima. Postoje prikladniji načini za obeležavanje ovog dana...

TarabicPropo

pre 7 godina

Odlicno oruzije Emirata ALAS ,Srbija i dalje koristi oruzije pre 50 godina kao npr MIG 21 koji je gotovo svugde u svetu OSIM U SEVERNOJ KOREJI izasao iz upotrebe.

Pozdrav

pre 7 godina

Odlicno oruzije Emirata ALAS ,Srbija i dalje koristi oruzije pre 50 godina kao npr MIG 21 koji je gotovo svugde u svetu OSIM U SEVERNOJ KOREJI izasao iz upotrebe.
(TarabicPropo, 9. maj 2017 10:21)
Nisu svi.Jedna Indija,cetvrta vojska po snazi u svetu,kao i Poljska,Češka i dalje ga koriste.

Nenad-EU

pre 7 godina

Pucaju ćorcima kao i uvek. Švajcarska recimo ima jednu od jačih vojski u Evropi, imaju obavezni vojni rok, najveći procenat naoružanih stanovnika ali to malo ko zna jer se ne duvaju. U Srbiji mnogi misle da Švajcarska ni nema vojsku.

Madagaskar

pre 7 godina

Meni upalo u oko na prvoj slici da su svi parkirani na travi..tj veci bi ponos bio da imamo sredjene ulice i parkinge, fasade to bi bio ponos ali ne mi se dicimo kojekakvim glupostima.....

gojko

pre 7 godina

Sramota kada vidi svet.Takvu vojnu tehniku Rusi zemlje EU i sad bacaju u staro gvozdje. 
(Sinisa, 09. maj 2017 11:06 


takvom zastarjelom tehnikom je oboren nevidljivi f 117 
uzgred, nevjerovatna količina zlobe u komentarima. nikad nisam čuo Hrvate da tako govore o njihovoj vojsci i državi.
(obi van, 09. maj 2017 11:52)

Tačno tako oboren je F 117 i oboren je jedan F 16 to jest dva pilota koja su se opustila tokom leta i spustila se ispod 5 000 metara.
Bombardovanje je trajalo 78 dana, svakodnevno je izvođeno minimum sto (100) borbenih letova preko teritorije SRJ nekad i tri puta više na dan to je preko 10 000 naleta a oborena su dva aviona što se slobodno može podvesti pod statističku grešku....

srbijanac

pre 7 godina

Kome je vojska, oruzje i rat doneo dobro, nikom. kao sto dole jedan rece, ponos je kad ne razmisljas o prezivljavanju do kraja meseca, hrani, racunima itd...koliko se samo dece moglo nahraniti od ovog naoruzanja, koliko kuca sagraditi ljudima koji nemaju krov nad glavom, koliko puteva i mostova napraviti i sagraditi, ovo nikako nije ponos nase zemlje niti ce ikad biti.

zastavnik džemo

pre 7 godina

nažalost oružje je preko potrebno i u 21. veku, bez političke ostrašćenosti, to je činjenica. samo mislim da je nama kao maloj zemlji potrebnije da imamo kvalitetne radare i jake raketne sisteme. imamo osvojen najvažniji segment - raketno gorivo, koje smo radili u bariču. trebali smo sa nekom zemljom da razvijamo raketne sisteme jer su oni budućnost. imamo i fabriku školskih aviona što bi trebala da bude baza za pravljenje dronova. mogli smo sa kinom ili nekom dalekoistočnom zemljom da razvijamo elektroniku za ovo oružje. artiljeriju kao i pešadisko naoružanje imamo i to pričino kvalitetno. lovačku avijaciju jedino ne možemo da proizvedemo ali mislim da nam ono treba samo da kontrolišemo naš vazdušni prostor i za održavanje obuke kadra...

Saša

pre 7 godina

Alas gađa na 50km? Ok, to je već nešto ozbiljno, ali dalje važi- što kraći domet treba ti više raketa i obrnuto. Ovaj sistem za navođenje je takođe interesantan. Sve je za dalji razvoj ali u međuvremenu svakako treba napraviti seriju ovih modela raketa vojsci a za to treba prilično novca. Mada, svakako je isplativije nego kupovati i uvoziti... sve je to skupo ko otrov.

Kobaja Grande

pre 7 godina

Gledam prvo onu rusku paradu..pa onda ovu Yugoimport "vezbu"...kao da poredis Mercedes i Yugo.
Nista od prikazane tehnike i sredstava koja je Yugoimport prikazao jos uvek nije usvojeno u naoruzanje Vojske Srbije.

Beograđanin

pre 7 godina

Odvratno. Zamajavanje naroda... Nikakvu vojsku mi nemamo i već 30 godina ne možemo da shvatimo kako funkcioniše politika i vojna strategija malih zemalja. Dok god mi mislimo da možemo da ratujemo u ovakvom okruženju - mi ne živimo u realnosti! Ovo naoružanje (skoro) ničemu ne vredi. Mi ne možemo da se odbranimo u današnjim uslovima ni od koga, jer su svi deo veće vojne i političke alijanse. Znači nema pobede, ni '99, ni danas, ni za 100 godina!!! To treba da se objasni narodu pa da vidimo onda šta i kako. Inače ja ne znam za koga ova predstava, sav pristojan svet sada radi, sluša predavanja/uči, ide u školu...

F odeljenje

pre 7 godina

A parking haos. ha ha, pa bar vojska je mogla da organizuje parking. Oruzje je svaka cast,ali prototipovi, koliko smo daleko od serijske proizvodnje?

sasa jokic

pre 7 godina

To sto ste prikazali nema sanse da se upotrebi jer nema para za proizvodnju. Mada i da ima cemu?
NATO sa jednog razaraca moze da nas sravni sa zemljom za par nedelja, dok Rusi gledaju i negoduju.

Vozdovac

pre 7 godina

Da li jos neka zemlja u Evropi danas paradira vojskom, osim Rusije i gubrernije joj ? Svuda se svecano i dostojanstveno obelezava Dan pobede nad fasizmom i dan nase stare gospodje Evrope.. Niko ne pokazuje misice, ta boljsevicka paranoja je tragikomicna. U nesrecnim drzavama ovakvo paradiranje je usmereno pre svega prema sopstvenim gradjanima , predstavljajuci laznu sigurnost i suptilnu pretnju. Da im ne pada na pamet da traze gradjansku , a ne vojno-policijsku BIA/KGB drzavu..

Sasa

pre 7 godina

Realnost je da mi nemamo vojsku. Imamo malo vojnika ali to je nista koliko bi drzava trebala da ima. Takodje i ovo naoruzanje sve je to lepo, da se trudimo da nesto novo napravimo ali mi ni toga nemamo dovoljno. I cemu onda parade i slicno. To ispada kao da nabacis na vrat kajlu od petstotina eura i da se busas kroz grad kao da si pun love a kuci nemas sta da jedes.

Poručnik fregate

pre 7 godina

Kada se ima u vidu naš geopolitički položaj i status, poređenja sa skandinavskim zemljama su u najmanju ruku infantilna a, kao i komntari koji nipodaštavaju smisao naoružavanja i opremanja VS, najverovatnije zlonamerna. Poređenje sa Izraleom i ugledanje na tu zemlju i njen narod bi za nas bilo kud i kamo korisnije, u svakom pogledu a naročito u pogledu vojske i odbrambene industrije. Inače vojne parade i pokazne vežbe se održavaju u manje više svim evropskim zemljama i medijski su vrlo dobro propraćene. Napoznatije su one u Francuskoj i VB ali ih isto tako ima i u Italiji i Španiji, pa čak i Švajcarskoj i Nemačkoj iako poslednje dve zemlje, svaka iz svojih razloga, imaju naglašenu crtu pacifizma u javnom životu. Oružane snage jesu izvor ponosa jedne zemlje, kako zbog toga što su, ili bi bar, kao što je govorio Miteran, trebalo da budu izraz kolektivnog napora i volje čitave nacije, tako i zbog toga što su, a to je i razlog naglašavanja vojnih tradicija, simbol žrtvovanja za zajedničko dobro u prošlosti. Problem sa konkretnom vežbom VS je što se sredstva u razvoju ili proizvedena u malim serijama, i to za strane kupce prikazuju, u svrhu unutar političkog marketinga, kao operativno naoružanje u manje-više masovnoj upotrebi VS.

zz

pre 7 godina

to je stara tehnologia iz 2.svetskog rata gadjanje do 12 kilometara!....i prototipovi te stare tehnologije koji tek treba da se odobre za serijsku proizvodnju...necu da omalozavam ali mi bi svaki rat izgubili!sta treba srbiji??
NAJMODERNIJI PVO SISTEMI I NISTA VISE!nijedna zemlja nece PRVO pokusati da vas napadne kopneno nego ce vas gadjati sa velike daljine krstarecim projektilima i lovcima bombarderima,pa kad budu sigurni da su vas demolarisali i unistili sto treba uci ce kopneno u blisku borbu ILI CETE POTPISATI KAPITULACIJU!!!,tako radi NATO!a zamislite da imate jak PVO i prodje od 20 aviona samo par njih,ili od krstarecih raketa od 200 par komada,znate kad bi vam neko usao na teritoriju?NIKADA!

ko jel ja

pre 7 godina

Nenormalno je da drzava trosi milione dolara na kupovinu oruzja dok se donacije za lecenje bolesne dece u inostranstvu skupljaju SMS porukama i raznim akcijama. To je sramota. Te pare bolje da su dali ministarstvu zdravlja umesto sto se ovako brukaju.

Jakov

pre 7 godina

''Nisu svi.Jedna Indija,cetvrta vojska po snazi u svetu,kao i Poljska,Češka i dalje ga koriste.''
Poljska i Češka odavno ne koriste MiG-21, a Indija koristi ultramodernizovanu verziju MiG-21 Bison, a čak i ovu verziju planiraju da pošalju u penziju vrlo brzo!

star

pre 7 godina

Vazno je imati vojsku. Dobro opremljenu, motivisanu i uvezbanu...ALI...Ovo sto je danas prikazano nije namenjeno nasoj vojsci vec izvozu, a nasa vojska dobice minimalan broj ovih stedstava jer su veoma skupa...na dan pobede odrzavaju se parade, ne da bi se prikazao novi arsenal kao na sajmu vec da bi se slavilo ime vojske koja je pobedila fasiste...Ovo danas bilo je demonstriranje sile, sto je potpuno suprotno paradama za dan pobede koje slave mir i zrtve...Vojska spava u krevetima starim 50 godina, o hrani ni da ne pricam...Kao i svih prethodnih godina bojeva gadjanja svedena su na minimum...Tako da sve ovo danas nema veze sa nasom vojskom jer ona zbog toga nece biti ni opremljenija ni uvezbanija....Ovo danas je bio sajam tehnike za strane interesente .... Bolje bi bilo da su vojni orkestar i pocasni vod prodefilovali kroz grad, razgovarali i druzili se sa decom...pored protokola svirali nesto sto ce malo razveseliti ljude i barem im na trenutak olaksati...e to je proslava dana pobede, a ne ono u Nikincima...

Hansen

pre 7 godina

Ove godine sam najzad dobio Dansko drzavljanstvo. Srbiju volim tu i tamo, istoriju volim, sadasnjost i partijske kombinacije ne. Zato sam i otisao a ne zbog alavosti. Sve ukupno nedovoljno je volim da bi sve trpeo i da bi protracio svoj zivot stedeci za najjeftinije letovanje. Vojne parade nemamo ali biciklisticke staze, red i zakon na svakom koraku. Sta ces ne mozes sve da imas.

Dex

pre 7 godina

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio? 
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 09. maj 2017 11:31)

On je lepo rekao sta je za ponos, izmedju ostalog. Prvo trebas imati nesto vredno branjenja.

neko iz mase

pre 7 godina

A ja se čudim što danas po auto putu idu rotacije i pratnje.
Danas je svaka šuša imala pratnju verovatno i tetka sekretarice.
I to od tri trake oni zauzmu dve i guraju sa puta.
Sramota kako se iživljavaju!

Djenka

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.
(kukavice, 9. maj 2017 10:08)

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 9. maj 2017 11:31)

Ne brani se zemlja oruzjem sine. Pogledaj Svajcarsku. Male zemlje se brane mudroscu i politikom, a ne srljanjem u svaku vatru. Covek je u pravu, nama treba sistem koji postuje i cuva svoje gradjane, a ne sistem koji ih sagoreva zarad interesa male grupe parazita. A prodaja oruzja je zla sudbina, sve sto se koristi da sprzi neku decu se pre ili kasnije vrati kao bumerang. Bolje da pravimo gibanice, pite, slatko, ajvar, sokove, rakiju i da sve izvozimo i time usrecujemo ljude nego da se trudimo da se uhvatimo u kolo sa svetskim ubicama.

gledam TV i pitam se

pre 7 godina

Gadanja su trebala biti na playback,tenkovi,snajperisti... da nije zalosno bilo bi smesno.
Snajper 12,7mm u svetu ima "kill" na 3000+ metara, 100% na 2000m, a na prenosu videsmo 1200m sa promasajima (BTW na toj daljini se NIKADA ne koristi 12,7mm).
Zalosno je da dobronamerni kriticari (koji primecuju stvari) predstavljaju samo 1% populacije,onih 99% blage veze nema ni sta gleda.

kukavice

pre 7 godina

@Petar S.

Nisi ukapirao poentu... busamo se u grudi i prenosimo vojne vezbe na televiziji a nista u zemlji ne funkcionise... narod gladan... da nas napadne pleme indijanaca sa lukom i strelama ne bi se odbranili... tako da ova prica o vojnom ponosu i moci ne pije vodu... nema jake vojske bez jake ekonomije

Zlatko

pre 7 godina

Realno, ovo je bila izložba oružja koje treba da se izveze i koje tek treba da bude, ako uopšte bude, u našem naoružanju. Za uvođenje u naoružanje jedne vojske kao što je naša postoji utvrđen proces koji traje godinama. Dakle, ovo je bio jedan mali sajam trgovaca oružjem. Komentari o stanju u vojsci su apsolutno suvišni kada znamo kakvi kadrovi godinama vode ovu vrlo ozbiljnu instituciju, pod čijim patronatom i uputstvima. Na žalost, i ovde kao i u svim ostalim državnim strukturama je uništen kvalitetan kadar (penzije, "dobrovoljni odlasci"...)

Petar S.

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.
(kukavice, 9. maj 2017 10:08)

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?

rX

pre 7 godina

@obi van
To nije zloba, to je realnost. Koliko imamo NORA, koliko LAZARA 1 i 2, koliko imamo novih verzija M-84? Pa mi nemamo ERA zastitu na tim tenkovima... Sta je radio ovaj MIG-29? da li je i on dejstvovao, posto je avion apsolutno nesposoban da izvrsi bilo kakav slozeniji zadatak vezan za destva VZ. Ovo je cista propaganda, da se ljudi loze, najobicnije hleba i igara.

CasualCrewRS

pre 7 godina

Svaka cast na prikazu, upravo gledam... Sjajna organizacija i obucenost... Iznenadila me inventivnost naoruzanja srpske vojske, borbena vozila Lazar i Milos kao navodece vozilo mali Milos...Pozdrav iz Republike Srpske..

Domaćin

pre 7 godina

Juče se demagog hvalio kako će gađati raketama mete udaljene 50km. Danas gađali mete na 12km. Što su masnije laži, to nam je demagog draži!

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Ovo radiš kad imaš stabilnu privredu, pa ti pretekne nešto para u budžetu. A ne da uzmeš kredit od MMF-a da bi podelio dnevnice nekim vojnicima koji će ceo dan nešto kao pucati. Ali kome ja to pričam...

Iznogud

pre 7 godina

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 9. maj 2017 11:31)

Ma ko bre da dodje "sa strane" i sta ce da uzme? Evo ako hoce sto ne dolazi da nas stavi pod svoje pa da nam svane.
A bas su nam puno vredele te igracke sto smo imali za vreme NATO bombardovanja... ko i ovo sada sto bi nam vredelo

samo se ti ponosi i nadaj

pre 7 godina

Ponos je kad imas pravnu i uredjenu drzavu. Ponos je kad imas pristojnu platu i ne razmisljas kako da prezivis do kraja meseca. Ponos je kad imas normalnu i kulturnu vlast koja te ne bruka na svakom cosku. To je ponos, a ne par oklopnih vozila u vojsci koja se raspada.
(kukavice, 9. maj 2017 10:08)

A stace ti svi ti ponosi ako nemas nista sa cime bi to branio?
Cemu ti ponosi ako neko moze da dodje sa strane i sve ti to unisti?
(Petar S., 9. maj 2017 11:31)

Aj` molim te navedi mi bar jednu zemlju iz Evrope pa cak i Azije od koje bismo uspeli da se odbranimo sa ovim jadnim naoruzanjem!? Svi oko nas su u NATO-u, i dzabe nam je da imamo 100 puta vise od ovog bednog naoruzanja koje imamo

zoltan

pre 7 godina

neko spominje Svajcarsku, kako joj ne treba vojska, moji rodjaci tamo zive i sluze vojsku, samo za vasu informaciju sve neutralne zemlje ne bi ni bile neutralne da imaju slabu vojsku, a sto se tice parada, jedna od najvecih je parada na jelisejskim poljima u Parizu...

obi van

pre 7 godina

@Sramota kada vidi svet.Takvu vojnu tehniku Rusi zemlje EU i sad bacaju u staro gvozdje.
(Sinisa, 09. maj 2017 11:06


takvom zastarjelom tehnikom je oboren nevidljivi f 117
uzgred, nevjerovatna količina zlobe u komentarima. nikad nisam čuo Hrvate da tako govore o njihovoj vojsci i državi.

Milosav

pre 7 godina

Davne 1984. godine u JNA (izvidjac pri minobacackoj bateriji 120mm) smo na ogromnoj vezbi (bilo je sve osim aviona) ubacili 6 mina u kocku 50 X 50 metara sa oko 5 Km. Klasicno izvidanje (mapa i busola) i "rucno" racunanje nismo cak ni digitron imali.
Lako je ovima sada kada imaju GPS i ko zna sta jos.
Pozdrav za avgustovsku '84.!!

Сава

pre 7 godina

Мала трема код војника у почетку, после све ок.
Али видим доста маторих фаца, што није добро.
Можда су изабрали најискусније за вежбу не знам какво нам је тачно стање у војсци, али ништа без младости, и младих војника!
Не каже се без везе млада војска!
Вратите редовни војни рок!
Иначе овај цар што води програм свака му част!
Одлично води програм!

маркеђани

pre 7 godina

Мени стварно није јасно да неко омаловажава и вређа сопствену војску. Па какво год да је, наша је! Бољу немамо, и треба сви да је подржимо да буде што јача јер само јака војска је гарант сигурности, без обзира ко је на власти. Политичку припадност и идеологију морамо ставити по страни када је у питању заједнички национални интерес и мир. Већина овде пљувача вероватно није ни обула војне чизме, ал зато су први кад треба да се пљује. Запамтите, ко не храни своју, храниће туђу војску!

Tamo neko

pre 7 godina

Apropo onog komentara za MIG-21, a sta da kazemo za Americki bombarder B-52 koji je konstruisan i koriscen u Vijetnamskom ratu? Ako se na vreme sve modernizuje moze uvek da se koristi taj avion.

Tex

pre 7 godina

Gledam paradu u Moskvi. Pa pogledam ove nase, jad i beda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Po meni, 9. maj 2017 10:19)

Da bas me cudi kako to da nemamo bolje naoruzanje od Rusije ili US .... Daj ljudi.

vladimir

pre 7 godina

Parada u Moskvi za cilj ima da pokaze svetu vojnu moc Rusije. Ciljevi nase parade nisu usmereni na svet nego na nase okruzenje, sto je i logicno. Licno sam protiv ovih parada ali mi nisu jasni ljudi sa komentarima koji omalovazavaju vojsku svoje zemlje.

alex

pre 7 godina

Kolko ljudi koji nemaju pojma o vojsci piše komentare. Pa šta su mislili, da poligon u Nikncima ima 50 km pa da se može gađati na toj udaljenosti. Naravno da se gađa na skraćenim udaljenostima. Orkan ima domet 50 km, NORA preko 40, itd. Prikazano naoružanje je savremeno i nije za staro gvožđe kako neki pišu. Naravno da je vojska potrebna, a priče da se ne bi ni od koga odbranili su jadne, posebno totalni izostanak i najmanjeg patriotizma. Takvi kao što su ovi koji ne vole svoju zemlju ("nemaju šta da brane") sigurno je ne bi ni brtanili već bi pobegli glavom bez obzira. Danas je prikazana vrhunska tehnika sa karakteristikama više nego zadovoljavajućim za veličinu i ekonomsku moć zemlje. Ni zemlje u okruženju nemaju ništa bolje. Puške iz Belgije su za specijalne jedinice, a Zastavine za pešadiju i ostatak vojske. Stare maljutke imaju domet 3 km (što takođe nije za bacanje), a videli ste da ove protivoklopne rakete imaju domet od 5 km. Oni koji pljuju po svojoj zemlji i vojsci treba da se stide a ne da ovde prosipaju svoje "duhovite" komentare.

Petar S.

pre 7 godina

@....

Vojska mora da se podize paralelno sa ekonomjiom drzave. Ne vrediti da ulazes u nesto sto nemozes odbraniti ukoliko bude napadnuto. Jer u ovom svetu zemlja se brani I oruzijem. Svaki sistem/drzava treba da cuva ljude, ali kad nam Velika Albanija zakuca na verata, mozemo svi da okacimmo macki o rep, sve i taj sistem i sve nabrojane ponose.
Ako nemas u vecoj kolicini ovoga sto je danas prikazano.

To sto smo okruzeni sa NATOom ne znaci da ce NATO podrzati u ma kom slucaju svoju clanicu. U natou su bile i Turka i Grcka pa su ratovale. U migrantkoj krize izmedju Srbije i Hrvatske, predprosle godine EU je podrzala Srbiju iako je HR clanica EU (i NATO).

Svajcarsku nemozemo da gledamo. Mozemo kad budemo okruzeni sa Namcima, Francuzima i Italijanomma umesto Albancima, Bugarima i Hrvatima.

Novac se mora ulagati u biznis
(nemoze sve sto "pretekne" da se gura u javnu potrosnju. To ni jedna zemlja ne radi).

Ako taj biznis podize i odbranu, otvara radna mesta, tim bolje. Amerika je naj veci izvoznik oruzija na Svetu. Kad njih bude udario taj bumerang, e onda mozemo da razmislimo o prekidanju sa proizvodnjom. Bivsa SFRJ je veoma udobno zivela prodajuci oruzije i sa istoka i sa zapada.

U suprotnom ajde da svi dignemo ruke i sednemo za kompiuter, gundjamo kako je zemlja sranje, dok nam OVK @rci sestru/cerku/zenu na trosedu. Ja cu braniti moju familiju provo pa onda sve ostalo. A ne zbog Vucica, Janka, Marka.

To je bila moja poenta.

NS BOY

pre 7 godina

@milan, neka i u ovom slucaju malinari budu odgovorniji i kupe zastitne mreze za malinjake ili kako se tacnije nazivaju protivgradne mreze. Dosta je vise kukanja i prebacivanja drzavi. Malinari ucinite nesto sami, a ne samo da cekate novac od drugih a zaradjujete mnogo.

rastko

pre 7 godina

Nekada je bivša jugoslavija izvozila vojno tehničke opreme u ogromnim količinama. Nastojanja da se kolikoj toliko podigne na noge ono što nam je ostalo jeste za svaku pohvalu. Potrebe vojske Srbije nisu dovoljne za serijsku proizvodnju novog naoružanja tako da je izvoz način da nešto zaradimo a usput popravimo standard naše vojske. Ne ulazim u to koliko je moralna prodaja oružja ali je zasigurno bitni da se tradicija nastavi a znanje prenese. Vojne parade su, ne zaboravite, kao modne revije a normalno je da država pokazuje da postoji nešto što bi iskoristilo u slučaju potrebe. Te priče da nemamo vojsku su naivne. Profesionalni vojnik je po nekim procenama vredan kao deset onih (prisilno) mobilisanih.

Boban

pre 7 godina

@Milan
pošto si impresioniran alasom ako si u mogućnosti pogledaj snimak vežbe. Alas je promašio pokretnu metu ili u najgorem slučaju je ranio u desnu nogu.