Da li je izbor Džaferija legitiman?

Izbor poslanika albanske Demokratske partije za integracije Talata Džaferija za predsednika parlamenta, stvara polemiku u javnosti da li je to (ne)legitimno.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

19:18

Da li je izbor Džaferija legitiman?
screenshot

To je bio neposredni povod za noćašnje nasilje u makedonskom Sobranju.

Univerzitetski profesor Tatjana Karakamiševa -Jovanovska, naime, smatra da je ponašanje SDSM i albanskih partija, što se izbora Džaferija tiče, klasična provokacija i potpuno neprihvatljivo.

"Talat Džaferi je neligitiman predsednik Sobranja, i nijedan njegov potpis nije važeći", rekla je Karakamiševa, preneli su makedonski mediji.

Izbor Džaferija je neposredni povod za sinoćnji haos koji se dogodio u makedonskoj skupštini, kada je masa građana upala u Sobranje sa obrazloženjem da su SDSM i predstavici albanskih partija napravili puč.

Tokom proteklih 20 dana na konstitutivnim sednicama makedonsog parlamenta nije se došlo do tačke dnevnog reda o izboru predsednika tog najvišeg zakonodavnog tela.

Skupština je, naime, najpre trebalo da izabere članove Komisije za izbor i imenovanje i njihove zamenike, što se, međutim, nije dogodilo.

Izbor predsednika parlamenta bio je treća tačka dnevnog reda, a Džaferi je bio viđen kao najozbiljniji kandidat parlamentarne većine koju je formirao lider SDSM Zoran Zaev, uz podršku dve albanske partije DUI i Besa.

Nekadašnji predsednik Sobranja Stojan Andov tvrdi da je izbor Džaferija legitiman, a incident velika sramota za Makedoniju

Ne smemo dozvoliti da situacija dalje eskalira i sve strane moraju se uzdržati od stvaranja tenzija, kaže Andov.

U razgovoru sa portal Alsat M, on tvrdi da je Džaferijev izbor legitiman i u skladu sa procedurama.

Govoreći o incidentima u Sobranju, Andov je rekao da je to velika sramota za Makedoniju.

"To je van svake parlamentarne prakse, što se dogodilo juče. Tačno je da su se poslanici ponekad tukli u parlamentima Južne Koreje, Ukrajine i ne znam gde sve još, ali to je samo između poslanika, koji su dobili poverenje naroda", rekao je dodao da se "upada" kakav se dogodio sinoć u Skoplju ne seća.

Ocenio je da to diskredituje Makedoniju i da je tim činom država ponižena.

"Ali mislim da će sve dalje ići u pravcu stabilizacije", rekao je i uutio čestitke na izboru Džaferiju.

Smatra da je time otvoren put za izbor reformske vlade Makedonije.

"Predsednika Skupštine izabrala je parlamentarna većina i niko to ne može da spreči. Njegova (Džaferijeva) odgovornost je sada da donese sve mehanizme za što brže formiranje vlade", rekao Andov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: