SAD i EU uz Džaferija: Demokratija mora teći svojim tokom

SAD i EU najoštrije su osudile nasilje u makedonskom parlamentu i izrazile podršku izboru poslanika DUI Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

Izvor: B92, Beta

Petak, 28.04.2017.

11:56

SAD i EU uz Džaferija: Demokratija mora teći svojim tokom
Foto: GettyImages

"Većina poslanika izabrala je Talata Džaferija za predsednika parlamenta u nastavku redovne sednice u prisustvu publike i medija. Radićemo sa njim na podršci demokratiji i unapređenju interesa Makedonije", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Skoplju.

EU je, uz osude nasilja, saopštila da "demokratija mora teći svojim tokom".

"Primamo na znanje izbor Talata Džaferija za predsednika parlamenta", navodi se u zajedničkom saopštenju visoke predstavnice Federike Mogerini i evropskog komesara Johanesa Hana.

Posle sukoba na ulicama i u parlamentu u četvrtak uveče policije u petak ujutru gotovo da nema na ulicama, dok su ispred Sobranja samo četiri šatora.

Među povređenima je i Zoran Zaev, koji je bio s poslanicima SDSM, uvijene glave. Preneto je da Zaev ima povrede nosa, čela i leve arkade.

Mediji navode da je oko 100 ljudi povređeno u neredima, a neki su i u bolnicama, uglavnom s lakšim povredama.

Zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela najteže je povređen. Sve partije pozivaju na mir, a noćas je iz Beča doputovao i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski.

On je saopštio da osuđuje način na koji su SDSM i druge stranke, koje podržavaju pokušaj nezakonitog izbora predsednika parlamenta, jer je to očito kršenje svih demokratskih i pravnih procedura do krajnjih granica i svesno doprinosi povećanju tenzija i polarizaciji makedonskog društva.

U proglasu koji su prosledili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen "razumnosti", kao i nameru "da se ide do kraja", odnosno da "nema odstupanja", preneli su skopski mediji.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja bilo je više od 50.000 ljudi.

Poslanici su tokom noći evakuisani iz parlamenta, zgrada je ispražnjena. Situacija je od jutros normalizovana.

Snimke sukoba možete pogledati - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: