Koje strane službe stoje iza tvrdnje o "velikoj Albaniji"?

Posle izjava o tome da strane službe stoje iza najava iz Tirane, Prištine i Bujanovca o ujedinjenju Albanaca, još se ne zna o kome se tačno radi.

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

17:01

Koje strane službe stoje iza tvrdnje o
Foto: GettyImages

Vlasti u Beogradu i dalje pozivaju na mir i očuvanje stabilnosti.

Ministar odbrane Srbije za B92 kaže da je predsednik vlade imao informaciju da su srpske službe bezbednosti "našle tragove" zajedničkog delovanja najmanje jedne strane službe sa obaveštajnim agencijama iz Tirane i Prištine.

"Ta izjava je imala podršku nekoga, da li je neko slučajno li namerno birao trenutak, nama to ne treba, nama treba da se vratimo na pregovarački sto i da radimo na zbližavanju", kaže Obradović.

Večernje novosti pišu da postoje sumnje da su pretnje stvaranjem "velike Albanije", koje su sinhronizovano stizale iz Tirane, Prištine i Preševa pripremane u Ankari i sprovedene pod "dirigentskom palicom" turskih obavestajnih službi.

U Turskoj ambasadi u Beogradu nismo uspeli da dobijemo komentar na ove navode

S druge strane, presednik Kosova kaže da ništa nije tako mučno i istovremeno smešno kao slušati gluposti Srbije o "naporima za stvaranje velike Albanije.

Prema Tačijevim rečima, radi se o kampanji čiji su organizatori Srbija i isti protagonisti kao pre 20 godina.

Ambasador SAD Kajl Skot navodi da sve to ima negativan uticaj na region.

"Svaka izjava je zvučala sve gore, počevši od nespretne izjave Edija Rame na pitanje o njegovoj posvećenosti EU, pa smo čuli Tačija, pa Muslijua, pa Dačića, pa Vulina, svako je dodao još više ulja na vatru i učinio situaciju sve gorom. Slažem se sa izjavom premijera da se fokusiramo na mir, sigurnost i stabilnost u regionu, a ne o menjanju granica i ratu", ističe Skot.

Za Ruse je nesumnjivo ko je faktor nestabilnosti u regionu.

"NATO je vojnopolitički blok,a ne udruženje filatelista. NATO drži kurs na uveličavanje svoje snage i za uvlačenje u NATO sve novih i novih država. Poslednje rešenje NATO da u članstvo primi Crnu Goru je direktna potvrda toga", smatra ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Odlazeći predsednik Tomislav Nikolić u razgovaru sa delegacijom švedskog parlamenta kaže da se Srbija već godinama trudi da vodi politiku očuvanja stabilnosti u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: