Kina posle napada SAD: Izbeći dalje pogoršanje

Kina je apelovala da se "izbegne dalje pogoršanje situacije" u Siriji nakon napada SAD na sirijsku vojnu bazu, istovremeno osudivši upotrebu hemijskog oružja.

Izvor: B92

Petak, 07.04.2017.

11:23

Kina posle napada SAD: Izbeći dalje pogoršanje
Foto: Tanjug / AP

Kako je saopšteno, osuđuje se upotreba takvog naoružanja, "ko god da ga koristi".

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing je rekla da je Kina "duboko šokirana" napadom u Kan Šejkunu i da "najdublje osuđuje i protivi se upotrebi hemijskog oružja, koja god zemlje ili organizacije, kakve god da su okolnosti ili cilj".

Ona je rekla da Kina traži "nezavisnu i potpunu istragu" incidenta i "neoborive dokaze".

Dodala je i da se Kina uvek protivi upotrebi sile u međunarodnim odnosima i zalaže za dijalog i mirno rešavanje sukoba, i pozvala sve strane da sačuvaju smirenost i izbegnu dalju eskalaciju.

Upitana o legitimitetu sirijskog predsednika Bašara al Asada, Hua je rekla da je njega izabrao sirijski narod i da će narod odlučiti o njegovoj sudbini.

Reakcija Kine je usledila istovremeno sa objavom da je američki predsednik Donald Tramp na sastanku sa kineskim predsednikom Si Djinpingom na Floridi pristao da poseti Kinu tokom ove godine. ;

Tramp je jutros naredio kazneni udar protiv snaga sirijske vlade koju je optužio da je "izvela užasni napad hemijskim oružjem protiv nevinih civila" u selu Kan Šejkun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: