"Srbija spremna da doprinese borbi protiv ID"

Ministar odbrane Zoran Đorđević, u ime Vlade Srbije, učestvovao je na Ministarskom sastanku Globalne koalicije protiv Islamske države u Vašingtonu.

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2017.

20:50

Foto: Tanjug

Đorđević je preneo spremnost Srbije da u skladu sa svojim mogućnostima i nacionalnim interesima doprinese borbi protiv ID.

Srbija će, kako je rekao Đorđević, donacijom lekova i sanitetskog materijala pomoći civilnom stanovništvu u zonama borbenih dejstava i na teritorijama koje su oslobođene, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Republika Srbija se, odlukama najviših državnih zvaničnika, među prvima opredelila da u skladu sa svojim mogućnostima pruži aktivan doprinos Globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u suprotstavljanju ID-u, budući da delovanje te i sličnih organizacija predstavlja izazov bezbednosti na globalnom nivou", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, procena je da se na teritoriji Iraka i Sirije trenutno bori oko 500 "stranih boraca" sa prostora Balkana, a najveći broj tih lica je sa prostora Autonomne pokrajine Kosova i Metohije i iz Bosne i Hercegovine, te je Srbija, kao meru preventive, izmenila Zakon o krivičnom postupku, kako bi se stvorili preduslovi za sprečavanje podsticanja, organizovanja drugih lica i učešća u ratovima ili sukobima u stranim državama.

Imajući u vidu da je uz veliki broj migranata, preko Balkanske rute zabeležen i tranzit lica koja su se mogla povezati i sa delovanjem terorističkih organizacija, Vlada Republike Srbije podržala je i izradu Strategije za borbu protiv terorizma.

Veliki kapaciteti su angažovani i na identifikovanju i registraciji migranata koji prelaze preko srpske teritorije i ti podaci se razmenjuju sa stranim partnerima, pa se u tom smislu, doprinos Srbije ogleda, pre svega, u spremnosti na razmenu informacija obaveštajno-bezbednosnih službi, navodi se u saopštenju.

Delegacijama su se tokom uvodnog dela sastanka obratili predstavnici Ujedinjenih nacija, Centralne komande OS SAD, Stejt departmenta i Vlade Australije.

Svaki od govornika je iz domena svojih nadležnosti prezentovao o do sada preduzetim akcijama, planovima za dalje angažovanje, trenutnom stanju na terenu i delovanju ID-a. Ukazali su na neophodnost nastavka angažovanja Globalne koalicije u borbi protiv ID-a, ali i na stvaranju uslova za povratak i normalizaciju života preko 11 miliona Iračana, uključujući izbegla i interno raseljena lica, povratnike i one koji su pogođeni delovanjem ID-a u gradovima i oblastima koje još uvek nisu oslobođeni.

Plenarni deo sastanka, nakon uvodnog obraćanja državnog sekretara Reksa Tilersona i iračkog premijera Džavada Kaduma Al-Abadija, dao je mogućnost učesnicima da istaknu svoj dosadašnji doprinos borbi protiv ID-a, ali i da prezentuju naredne korake i kapacitete koje će angažovati u daljem periodu. Naglašen je uspeh združenog vojnog angažovanja koji je u finalnoj fazi poraza ID, navodi s eu saopštenju.

Postoji potreba daljeg angažovanja na preostalim izazovima stabilizacije oslobođenih teritorija, nacionalnog pomirenja i političkog procesa u Iraku, kao i iznalaženje odgovarajućeg političkog rešenja u Siriji.

Ministarskom sastanku Globalne koalicije protiv ID-a prisustvovalo je više od 70 ministara spoljnih poslova, ministara odbrane, ambasadora i predstavnika međinarodnih organizacija.

Đorđević je boravak u Vašingonu iskoristio i za niz susreta sa važnim zvaničnicima Stejt depatmenta i Pentagona, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: