Petak, 24.02.2017.

16:22

"200 dinara za seks": Deca migranata u BG meta pedofila?

Deca migranti koja su bez pratnje roditelja uglavnom su prepuštena sama sebi. Bez novca, na ulici postaju meta i žrtve seksualnih manijaka i pedofila.

Izvor: B92

Foto: Tanjug

Neki su na put krenuli sami, a neki su na tom putu ka boljem životu odvojeni od roditelja i porodice.

Kada decu izbeglice u barakama oko Beogradske autobuske stanice pitate da li su čuli ili doživeli da im neko nudi novac za seks, svi će negirati. Da o tome pričaju okuraže se samo stariji, ali ni oni ne žele da o tome govore u kameru.

"Stariji ljudi dolaze ovde. Ako dođete noću, videćete te ljude kako idu ovde oko baraka i nude mladima, platiću ti 200 dinara, 500 dinara da pođeš sa mnom i pružiš mi zadovoljstvo. To se dešava ovde u barakama, u stvari ne ovde, jer ih vode kući", navodi jedan od migranata.

Na ovaj problem prvi su ukazali novinari, ali i u NVO, koje su u stalnom kontaktu sa migrantima, kažu da znaju za takve slučajeve.

"Ono što je evidentno jeste da smo i mi primetili različite likove koji se motaju uveče oko baraka. U samom razgovoru sa izbeglicama dobili smo odgovor da su njima nuđene takve usluge. Međutim za to nema konkretnih dokaza", ističe Vladimir Sjekloća iz Centra za kriznu politiku i reagovanje.

Za slučajeve seksualnog iskorišćavanja dece zainteresovalo se i tužilaštvo i policija.

U Srbiji postoje tri centra specijalizovana za smeštaj dece migranata bez pratnje roditelja, koji se nalaze u Beogradu, Subotici i Nišu. Kapaciteti tih centara nisu popunjeni.

"Daleko veći problem je taj što su deca koja se nalaze u barakama smeštena u opštu populaciju. Tako da mi mislimo da bi neko rešenje za ovu decu bilo, a to rešenje jeste u skladu sa zakonom, da ona budu smeštena u institucije socijalne zaštite, koje su specijalizovane za zbrinjavanje dece iz ove populacije", dodaje Sjekloća.

Inače, zloupotreba i zlostavljanje dece migranata nisu specifični samo za Srbiju, već su ona meta pedofila na celoj ruti kojom se kreću.

Nedavno je u Grčkoj uhapšen muškarac koji je u zamenu za smeštaj i hranu zlostavljao četiri maloletnika iz Pakistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: