Pobunjenici prvi put s Asadom - samo je pitanje kako?

U kazahstanskoj prestonici Astani danas bi trebalo da počnu mirovni pregovori o Siriji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

08:33

Pobunjenici prvi put s Asadom - samo je pitanje kako?
Foto: Thinkstock

Pobunjeničke grupe bi prvi put mogle direktno da pregovaraju sa režimom predsednika Bašara al-Asada, mada još nije jasno u kom će formatu biti održani.

Pregovore pozdravljaju sve strane u ratu, koji traje od 2011. godine, ali su delegacije sirijske vlade i opozicije stigle u Kazahstan sa očito različitim idejama o cilju pregovora, dok zvaničnici sumnjaju da će oni uopšte sesti zajedno za pregovarački sto.

Dva sata uoči početka pregovora, zamenik ministra spoljnih poslova Kazahstana Roman Vasiljenko rekao je novinarima da je format i dalje pod znakom pitanja, prenosi AFP.

Pregovori, koje organizuju Turska, Rusija i Iran, održavaju se mesec nakon što su sirijske snage povratile pobunjeničke oblasti Alepa, odnevši najveću pobedu otkako je počeo rat.

Francuska agencija ocenjuje da će ovi pregovori biti i veliki test novog partnerstva Rusije i Turske, koje podržavaju suprotne strane u sirijskom ratu, ali su proteklih nedelja zajedno radile na obezbedjivanju okončanja rata.

Delegacija sirijske opozicije na mirovnim pregovorima saopštila je danas da će razgovarati samo o pitanjima spasavanja krhkog rusko-turskog primirja za koje smatra da ih krše pre svega milicije koje Iran podržava u Siriji, prenosi Rojters.

"Nećemo ulaziti ni u kakve političke diskusije, već ćemo razgovarati samo o poštovanju primirja i humanitarnoj dimenziji ublažavanja patnji Sirijaca pod opsadom, oslobadjanja zatvorenika, i dostavljanja pomoći", rekao je Jahja al Aridi, portparol delegacije opozicije.

Aridi kaže da sirijski režim nalazi interes u skretanju pažnje sa tih pitanja. "Ako sirijski režim smatra naše prisustvo u Astani predajom, to je pogrešno", istakao je on.

Pored toga, Al Aridi je za AFP istakao da njegova delegacija neće direktno pregovarati sa predstavnicima sirijske vlade na prvoj sesiji mirovnih pregovora.

Opozicioni tim od 14 članova nije doneo odluku o pregovorima tet-a-tet sa vladinom delegacijom nakon što konferencije počne, rekao je Aridi, dodavši da će razgovori verovatno teći preko posrednika kao i na ranijim konferencijama u Ženevi uz podršku UN.

"Postoje komplikacije kada se treba suočiti sa onima koji su ušli u vašu zemlju i nastavljaju da vas ubijaju, i sa režimom koji ne poštuje primirje i nastavlja politiku uništenja i ubijanja sopstvenog naroda", naveo je portparol sirijske opozicije.

Opoziciona delegacija, koja se suočava sa velikim pritiskom svog regionalnog zaštitnika Turske da učestvuje u pregovorima, sastala se da bi odlučila da li će prisustvovati otvaranju konferencije, gde će biti u istoj prostoriji sa predstavnicima sirijske vlade.

Desetočlana delegacija sirijske vlade, predvođena ambasadorom UN Bašarom al-Džafarijem, takođe je u nedelju stigla u Astanu.

Džafari je prvobitno odbacio mogućnost sastanka na vladinom nivou s Turskom, koja podržava pobunjenike, ali je sirijska državna televizija kasnije prenela njegove reči da će vladina delegacija "učestvovati u bilo kom sastanku koji ide na ruku sirijskom nacionalnom pomirenju".

On je rekao i da je cilj sirijske vlade da pronađe "zajednički jezik" sa drugim učesnicima, prenela je državna agencija SANA, a naveo je i da će sirijski režim pokušati da učvrsti primirje i odvoji pobunjenike od Islamske grupe i ogranka bivše Al-Kaide Fronta Fateh al-Šam.

Sirijska vlada smatra većinu pobunjeničkih grupa koje učestvuju na konferenciji teroristima koje podržavaju strane zemlje, ali je izrazila spremnost da učestvuje u pregovorima sa oružanim grupama pod uslovom da one predaju oružje i udju u dogovore o pomirenju.

Međutim, glavne pobunjeničke grupe pod zastavom takozvane Slobodne sirijske armije (FSA) odbacile su te uslove, rekavši da je njihov cilj da okončaju vladavinu sirijskog predsednika kroz proces političke trazicije koji podržavaju Ujedinjene nacije.

Sirijska vlada odavno poriče da koristi svoju vazduhoplovnu nadmoć da bombarduje civile u oblastima pod kontrolom pobunjenika u sukobu u kojem je ubijeno na desetine hiljada ljudi, navodi britanska agencija, podsetivši da su istražitelji UN optužili i vladu i pobunjenike za ratne zločine tokom sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: