Mali: Pripremali smo se kao nikad, rešavamo probleme

Grad se za ovu zimu pripremao kao nikada do sada i dočekao ju je spreman, a svi problemi koji se dešavaju usled ledenog talasa se rešavaju.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2017.

19:31

Mali: Pripremali smo se kao nikad, rešavamo probleme
Foto: Tanjug, arhiva

To je poručio gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali je, na pitanje novinara da li je grad mogao da bude i spremniji, rekao da se grad spremao kao nikada do sada za ovu zimu, te da su svi resursi, sve ekipe Zimske službe i mehanizacija spremno dočekali ledeni talas.

"Ne mislim da imamo vanrednu situaciju, s obzirom da je sneg padao 20 sati, da smo imali sedam ili osam dana ledenog talasa. Nažalost, neke stvari se dešavaju, kao što je pucanje vodovodnih cevi starih i do 40 godina, na koje ne možemo da utičemo, ali ih rešavamo", rekao je Mali.

On je zahvalio radnicima "Beogradskih elektrana" koji su proveli celu noć otklanjajući kvar na delu magistralnog toplovoda, kada je pukla cev stara samo šest godina.

"Jednostavno cev je pukla. Meni je važno da svi zajedno prođemo kroz ovu situaciju i apelujem na građane da budu strpljivi", rekao je Mali i dodao da je to bio jedini kvar od početka grejne sezone pre tri meseca.

On je naveo da su juče, nakon prestanka padavina, sve ulice prvog prioriteta bile čiste u roku od "sat-dva", a da je treća smena "Beograd puta" od sinoć čistila i ulice drugog prioriteta.

Mali je zamolio građane da čiste ispred svojih kuća i zgrada, a vozače da koriste zimsku opremu, jer su jedan od uzroka problema u saobraćaju letnje gume.

"Ulice su bile prohodne tokom dana, nismo stali kao neki drugi gradovi. Grad je funkiconisao, usporeno, ali je funkcionisao. Ceo komunalni sistem grada je na terenu, svi radimo i borimo se", rekao je gradonačelnik.

Mali je ponovio da će ove godine biti zamenjeno 70 kilometara vodovodnih cevi u centru grada.

"Rešavamo probleme koje niko nije rešavao godinama unazad. Da se neko bavio time prethodnih decenija, i menjao godišnje po 70 kilometara cevi, mi ne bismo taj problem imali danas", rekao je Mali.

Podsećajući da je doneta odluka da se izgradi nedostajuća vodovodna i kanalizaciona mreža u Beogradu, koja je počela da se sprovodi.

"Ali ne možemo da ono što neko 20 godina nije radio, nadomestimo samo za jednu godinu", podvukao je Mali.

Komentarišući pojedine kritike opozicije da "Beograd-put" nije ulagao u mehanizaciju, Mali je istakao da je DS iza sebe ostavila milijardu dinara gubitka u tom preduzeću 2013. godine.

"Preduzeće koje je tada bilo na rubu bankrota sada posluje pozitivno i ove godine kupuje deset velikih kipera. "Čistoća" je u procesu nabavke još deset kamiona. Dakle, naredne godine imaćemo 20 novih kamiona da pomognu Zimskoj službi, a to se nije desilo 20 godina unazad", rekao je Mali.

On je istakao da gradska vlast ne uzma kredite, već radi na stabilizaciji preduzeća, na vraćanju dugova i ulaganju u nove investicije.

"Gradska čistoća" će ove godine dobiti 13 novih čistilica, a naredne nedelje biće potpisan ugovor o kupovini novih autobusa, podvukao je Mali.

"I te sam komentare čuo, da su autobusi hladni. Jesu hladni oni stari, koje niko decenijama nije menjao, pa ne duhtuju vrata. Zato i kupujemo nove, ali zato moramo svi i da plaćamo prevoz", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: