Dodik: Oružane snage BiH su oružane snage NATO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da da ga ne interesuju Oružane snage Bosne i Hercegovine, za koje je ocenio da su "snage NATO saveza".

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2017.

13:59

Dodik: Oružane snage BiH su oružane snage NATO
Foto: Tanjug, arhiva

On je dodao da će se zalagati da RS vodi politiku potpune neutralnosti kada je reč o vojnim savezima.

"Poštujem ljude iz Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, a što se tiče brljotine koju je napravio NATO savez u vezi s prisustvom OS BiH u Banjaluci, odnosno mešanje u unutrašnja pitanja, govori o tome da bi trebalo da odbijemo bilo kakav put ka tom vojnom savezu, jer nam je jasno na koji bi način upravljali kada bi BiH bila pod njihovom komandom", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ocenio da je do sada neviđena "takva aroganciju i mešanje u unutrašnje stvari od jedne vojne organizacije, koja ne bi trebalo da bude politična".

"Zalagaću se da RS vodi politiku potpune neustralnosti što se tiče vojnih saveza. Ako su želeli loše da nam učine, posle bombardovanja, kada su nam bacali osiromašeni uranijum, sada su se upetljali u unutrašnje stvari u BiH", istakao je predsednik RS.

Govoreći o obeležavanju 9. januara, koji je kao datum obeležavanja Dana RS Ustavni sud proglasio neustavnim, Dodik je naveo da se narod RS na referendumu trajno opredelio da obležava taj datum.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine proglasio nesutavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan Republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Nakon što su ukinute odredbe Zakona o praznicima RS, koje su se odnosile na 9. jauar, Narodna skupština RS je ;usvojila ovi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulrani i neobavezujući praznik.

Komanda NATO štaba u BIH upozorila je da bi učešće srpskih predstavnika u Oružanim snagama BiH na ceremoniji 9. januara bilo protivzakonito, pa je angažovanje srpskog puka organizovano danas.

Treći pešadijski RS puk se postrojio i predao raprort Predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću prilikom polaganja venaca na spomenik palim borcima Vojske RS, a potom se povukao sa ceremonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: