Reakcije: Slavlje, "pad populizma"; Le Pen: Sledeći put...

Nakon pobede Van der Belena na izborima u Austriji većina političara evropskih zemalja i EU slavi njegovu pobedu i ističe “poraz populizma“.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 04.12.2016.

20:44

Reakcije: Slavlje,
Foto: GettyImages

Austrijski kancelar Kristijan Kern izrazio je zadovoljstvo što je na predsedničkim izborima pobedio Aleksander van der Belen.

"Uveren sam da sa Van der Belenom dobijamo predsednika koji će na odličan način predstavljati našu zemlju kako unutar države, tako i inostranstvu“, poručio je on na konferenciji za novinare.

Rekao je da je radostan, i da to priznaje, što je Van der Belen dobio na izborima.

"Želim da Van der Belenu, našem novom predsedniku, čestitam na izbornom uspehu“, kazao je dalje Kern izražavajući zadovoljstvo što je završena predizborna, koja, kako je konstatovao, nije uvek vođena na najlepši način.

Takođe je izrazio poštovanje kandidatu Slobodarske partije (FPO) Norbertu Hoferu.

Njegovim biračima je poručio da je važno da se danas niko ne oseća kao gubitnik, jer su svi građani Austrija.

Slobodarska partija Austrije i njen kandidat na predsedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali pobedu novom predsedniku Austrije Aleksanderu Van der Belenu. Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je da pobeda levičarskog kandidata Aleksandera Van der Belena na predsedničkim izborima predstavlja poraz "antievropskog, nazadnog populizma".

Šulc je čestitao Van der Belenu izbornu pobedu "sa jasnom proevropskom porukom".

Pobeda Van der Belena predstavlja "težak poraz nacionalizma i antievropskog, nazadonog populizma", objavio je Šulc na Tviteru.
Foto: GettyImages
Francuski premijer Manuel Vals takođe je ocenio da pobeda Aleksandra Van der Belena predstavlja "udarac za populizam u Evropi".

"Velika pobeda Aleksandra van der Belena u Austriji. Populizam nije sudbina Evrope", naveo je Vals na svom nalogu na Tviteru nakon što je Hofer priznao poraz, prenosi AFP.

Pobeda Van der Belena u Austriji je zaista lepa vest za Evropu, napisao je ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni na Tviteru nakon objavljivanja preliminarnih rezultata sa predsedničkih izbora u Austriji.

Na rezultate izbora u Austriji reagovala je i liderka krajnje desnicarske francuske partije Nacionalni front Marin Le Pen.

"Čestitam Slobodarskoj partiji Austrije, koja se hrabro borila. Naredni izbori će biti njihovi", navela je Le Pen na svom nalogu na Tviteru.
Foto: Tanjug
Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček izrazila je zadovoljstvo zbog uspeha Aleksandera van der Belena.

Ona je, u izjavi Tanjugu, rekla da izbor Van der Belena jača sve one koji žele, socijalno, privredno i ekološko snažnu politiku EU, kao i one koji stavljaju jedinstvo iznad podela.

"Radujem se što neki kao Le Pen, Vilders ili Orban neće moći danas da se raduju”, poručila je Lunaček.

Ona je dodala da je širok krug ljudi glasao za Van der Belena, od oni orijentisanih levo i desno od centra, te su mu dali snažniju podršku nego ranije i podržali zajedništvo, a ne podele.

"To je važno i za EU, ali i za sve što se tiče širenja EU, a tako i za zapadni Balkan. Sa Norbertom Hoferom kao predsednikom ne bi daleko napredovali po pitanju širenja EU, iako se znatno stavio na stranu Srbije. Van der Belen je neko ko želi ceo zapadni Balkan u EU, neko ko će kao predsednik sa svojim evropskim kolegama podsticati širenja”, uverena je Lunaček.
Foto: GettyImages
Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer ocenio je da je poraz kandidata krajnje desnice Norberta Hofera na predsedničkim izborima u Austriji "dobar predznak" za Evropu.

"Ukoliko se preliminarni rezultati potvrde ovo će biti dobar predznak protiv populizma u Evropi", rekao je Štajnmajer u Atini, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim kolegom Nikosom Kocijacom, preneo je AFP.

Inače, Štajnmajer će biti kandidat vladajuće koalicije za predsednika Nemačke na izborima sledeće godine.

Osim toga, više nemačkih političara pozdravilo je pobedu Van der Belena na predsedničkim izborima u Austriji, a vicekancelar Zigmar Gabrijel ocenio je da je "teret skinut s srca cele Evrope".

Rezultati izbora predstavljaju "jasnu pobedu zdravog razuma nad desničarskim populizmom", rekao je za list bild Gabrijel, koji se nalazi na čelu nemačke Socijaldemorkatske partije.

Konzervativac Manfred Veber, koji se nalazi na čelu najveće centralnodesničarske grupe u Evropskom parlamentu, napisao je na svom nalogu na Tviteru da su Austrijanci poslali jasan proevropski signal, preneo je AP.

"Evropska desničarska populistička stranka je za sada skinuta s dnevnog reda", smatra Veber.

Zamenik nemačkog ministra pravde i socijaldemokrata Ulrih Kelber kaže da je moguće da je izbor Donalda Trampa za predsednika SAD bio prekretnica.

"Liberalna većina odgovara", rekao je Kelber.

Liderka nemačkog opozicionog Saveza 90/Zeleni Simon Piter ocenila je da je danas bio "dobar dan" za Austriju i Evropu i poručila da desničari koji potpaljuju mase moraju da budu zaustavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: