Petak, 02.12.2016.

13:15

"Da je Rusija htela prevrat u CG, on bi i uspeo"

Smenjeni direktor Ruskog Instituta za strateška istraživanja (RISI) Leonid Rešetnjikov rekao je da Rusija jeste bila zainteresovana za izbore u Crnoj Gori.

Izvor: Beta

Foto: Thinkstock

Međutim, on je demantovao optužbe da je Rusija umešena u pokušaj državnog udara.

U intervju za novi Nedeljnik, Rešetnjikov je kazao da bi Rusija, da je htela da izvrši prevrat u Crnoj Gori, u tome i uspela.

"Izbori u Crnoj Gori su zaista stvar za koju je Rusija zainteresovana. Ne možemo da budemo ravnodušni prema sudbini bratskog slovenskog pravoslavnog naroda. Vidimo na koji način (Milo) Đukanović vodi Crnu Goru prema paklu, zbog čega kritikom i principijelnim odnosom Rusija demonstrira podršku onim delovima crnogorskog društva koji se tom putu suprotstavljaju", rekao je Rešetnjikov za beogradski list.

On je, međutim, naglasio da o pokušaju preverata uz učešće Rusije "ne može biti ni reči".

"Ukoliko bi Rusija odlučila da tako nešto uradi taj pokušaj bi sigurno bio uspešan", dodao je.

Rešetnjikov, koji početkom 2017. odlazi sa dužnosti, rekao je da pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD "daje određenu nadu da će se odnosi Rusije i SAD poboljšati".

On je, takođe, rekao da će "ako Tramp nastavi da insistira na predizbornim načelima... pažnja koju će posvećivati marionetama na Balkanu slabiti" pa će "samim tim patriotske države Balkana imati više šansi da savladaju otpor svoje rastuće korumipirane elite i vrate narode na pravi put istorijskog razvoja".

Govoreći o rezultatima izbora u Moldaviji i Bugarskoj, Rešetnjikov je rekao da je "ne samo u tim zemljama već i u Mađarskoj, Slovačkoj, Srbiji i drugim, u poslednje vreme znatno porasla potražnja za samostalnim i patriotski nastrojenim političarima koji imaju pozitivan odnos prema ideji saradnje sa Rusijom".

"Na tom talasu su pobedili Igor Dodon i Rumen Radev. Naša je želja da i srpski narod pronađe takve političare i da ih podrži", dodao je Rešetnjikov za Nedeljnik.

Rešetnjikov se kao direktor RISI od 2009. godine aktivno bavio Balkanom i otvorio je ogranak RISI u Beogradu. Oštro je kritikovao Zapad i orijentaciju Srbije i drugih balkanskih zemalja, posebno Crne Gore, ka EU.

Smenjen je početkom novembra, ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina. Na njegovo mesto, od 4. januara dolazi doskorašnji šef ruske obaveštajne službe Mihail Fradkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: