Stajnova prikupila novac, Viskonsin ponovo broji glasove?

Kandidatkinja Zelenih Džil Stajn prikupila je dva i po miliona dolara potrebnih kako bi zatražila ponovno brojanje glasova u Viskonsinu.

Izvor: B92, RTS

Četvrtak, 24.11.2016.

15:39

Stajnova prikupila novac, Viskonsin ponovo broji glasove?
Foto: Gettyimages

U toj državi je Donald Tramp odneo pobedu na predsedničkim izborima održanim 8. novembra.

Stajnova je sredstva prikupila dan pošto je objavljeno da je na predsedničkim izborima Hilari Klinton osvojila dva miliona glasova više od pobednika predsedničke trke Donalda Trampa.

Džil Stajn će od Viskonsina tražiti da verifikuje glasove birača, koji su to svoje pravo na dan izbora iskoristili glasajući na mašinama, koje je kandidatkinja Zelenih "veoma osetljivim na hakerske napade i zlonamerno programiranje".

Stajnovoj ostaje još nedelju dana da prikupi dva miliona dolara kako bi zatražila novo brojanje glasova u Pensilvaniji i Mičigenu, državama u kojima je, takođe, pobedu odneo Donald Tramp.

Kako je navedeno na njenom sajtu, za novo brojanje glasova u sve tri "sporne" države, Stajnova će do kraja meseca morati da prikupi ukupno petnaestak miliona dolara, uključujući i honorare advokata i posmatrača.

"Zaslužujemo da imamo izborne rezultate kojima možemo da verujemo... Naš pokušaj da izdejstvujemo novo brojanje glasova nije smišljen da bismo pomogli Hilari Klinton", navodi izborni štab kandidatkinje Zelenih.

Hilari Klinton je osvojila 64,2 miliona glasova, odnosno dva miliona više od Trampa, koji će u januaru postati predsednik SAD. Brojanje glasova u Americi još nije okončano.

Dva miliona glasova razlike u korist Hilari Klinton podstaklo je grupu pravnika, stručnjaka za obradu podataka i profesora da pokrenu peticiju kako bi se istražilo da li su "strani hakeri" možda manipulisali ishodom glasanja.

Njihova sumnja je zasnovana na pretpostavci da je Hilari Klinton imala slabije rezultate u delovima Amerike u kojima su korišćene glasačke mašine nego u mestima na kojima se glasalo na tradicionalni način, ubacivanjem listića u glasačke kutije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: