Utorak, 25.10.2016.

16:30

Kostić: Pamet nije koncentrisana samo u metropolama

Osnivanjem Državnog univerziteta u Novom Pazaru pre deset godina država nije pomogla samo tom gradu, već je i Novi Pazar pomogao državi.

Izvor: Beta

Kostić: Pamet nije koncentrisana samo u metropolama

To je izjavio predsednik SANU Vladimir Kostić.

Na svečanoj akademiji u Novom Pazaru, Kostić je rekao da nije saglasan sa time da je Univerzitet u Novom Pazaru osnovan sa ciljem da doprinese bržem i ravnomernijem razvoju regiona Srbije.

"Osnivanjem visokoškolskih ustanova ne postiže se samo plemenita ideja ravnomernosti, već se postavlja pitanje kompetitivnosti i pomaže daleko starijim i većim univerzitetima da se trgnu iz svoje narcističke obamrlosti i samoobožavanja, uz svest da siva masa mozga nije grupisana samo u metropolama", rekao je Kostić.

On je studentima i profesorima Državnog univerziteta poručio da nauku doživljavaju kao igru i da "fenomenima života i sveta pristupaju bez senke inferiornosti, s obzirom da je, poput gluposti, i talenat homosapiensa ravnomerno raspoređen planetom".

"Želim vam da, na ovom prostoru autentične lepote, kulturne i religijske raznolikosti, imate snage, budete još bolji i ostanete na putu humanističkog obrazovanja koje će našim malim razlikama, koje treba međusobno da poštujemo, uz svest da su nam sličnosti ipak veće, iznedrite nešto bolje od onoga što je uspela moja generacija", kazao je Kostić.

Rektor Državnog univerziteta Miladin Kostić ocenio je da 26. oktobar 2006. godine nije datum za istoriju, već dan za budućnost.

On je dodao da je za prethodnih 10 godina na toj visokoškolskoj ustanovi diplome steklo oko 1.500 studenata koje je uvek savetovao da ne uče za ocene i diplome, već da steknu što kvalitetnije znanje.

"Obrazovanje je proces koji nema kraja, kao i sticanje znanja, učimo od kolevke pa do groba. Iluzorno je očekivati da će naš univerzitet za pet do 10 godina raditi sa svojim kadrovima, ali nam je težnja da će najbolji kadrovi biti oni koji u ovu zgradu uđu kao brucoši, a u penziju odu kao naši zaposleni", naveo je Kostić.

U okviru obeležavanja decenije rada Državnog univerziteta, rektor i predsednik SANU su potpisali sporazum o saradnji koji predviđa zajedničku organizaciju skupova i konferencija.

Takođe, otvorena je i Laboratorija za ispitivanje građevinskih materijala, koja nosi ime profesorke Vere Nikolić Stanojević, koja je dala nemerljiv doprinos njenom osnivanju.

U svečanoj sali Univerziteta otkriven je portret prvog rektora te visokoborazovne ustanove Ćemala Dolićanina.

Zaslužnim pojedincima i ustanovama uručena su priznanja za doprinos razvoju Univerziteta, a rektor Miladin Kostić je iz sopstvenih sredstava novčano nagradio najbolje studente sa svih devet departmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: