Četvrtak, 20.10.2016.

16:39

Moskva: Belgijski avioni napali kurdsko selo

Rusko Ministarstvo odbrane iznelo je detaljne informacije o vazdušnim napadima na sirijsko selo Hasadžek kada su život izgubili civili.

Izvor: Tanjug

Moskva: Belgijski avioni napali kurdsko selo
Foto: Thinkstock

Ministarstvo je obećalo da će te informacije predati belgijskim vlastima.

"Danas iznete informacije o operaciji belgijskih F-16 na nebu Sirije će vojnim i diplomatskim kanalima biti prenete belgijskoj strani", rekao je novinarima portparol ruskog MInistarstva Igor Konašenkov.

Tokom vazdušnog napada na to kurdsko selo poginulo je šestoro ljudi i ranjeno četvoro civila.

Podaci ruske PVO ukazuju da su vazdušni napad izvele avionic F-16 belgijskog ratnog vazduhoplovstva, koji su deo međunarodne koalicije.

Avioni su, prema rečima Konašenkova, poleteli iz jordanske baze As-Salti, potom ušli u irački vazdušni prostor i zatim u Siriju.

Ministar odbrane Belgije Steven Vandeput je ranije kategorički odbacio tvrdnje o tome da su belgijski avioni učestvovali u napadu na selo, a prema mišljenju Konašenkova, on “ili svesno uvodi u zabludu belgijsku i svetsku javnost, ili njegovi potčinjeni zajedno sa američkim kolegama obmanjuju belgijsko rukovodstvo”.

Agencija RIA Novosti takođe navodi reči Konašenkova da SAD nisu obavestile Rusiju 18. oktobra o borbenom letu na selo Hasadžek.

"Tokom razmene informacija sa američkim kolegama oni nas, da ne bi došlo do incidenata u vazduhu, po pravilu obaveštavaju o letovima američkih aviona. Ipak, kada je reč o letu belgijskih aviona - nikakvog obaveštenja 18. oktobra nije bilo”, dodao je Konašenkov.

Konašenkov je, takođe, rekao da Rusija raspolaže sredstvima PVO koja omogućavaju danonoćni nadzor situacije u vazdušnom prostoru praktično iznad cele Sirije i izvan njenih granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

21 h

Podeli: