Ponedeljak, 26.09.2016.

10:55

"Obama predvideo da će se Rusi zaglibiti u Siriji, ali..."

Američki predsednik Barak Obama upozorio je Rusiju da će se zaglibiti u “močvari“ Sirije.

Izvor: Sputnjik

Tanjug/AP

On je to izjavio nekoliko dana nakon što je Moskva započela svoju vazdušnu kampanju u nameri da pomogne sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu da reši pobunu finansiranu iz inostranstva, podseća Sputnjik.

Vreme je pokazalo da se to predviđanje pretvorilo u potpunu suprotnost.

“Obama je imao dobar razlog da bude uvređen zbog sve agresivnije spoljne politike Rusije na Bliskom istoku i drugim mestima i da misli da će se ona obiti o glavu Vladimiru Putinu“, piše novinar i istoričar Mihael Petru za “Nešenel post“.

“Jasno je da se američki predsednik nadao da će se preopterećena Rusija opeći u Siriji i iz svoje avanture protiv pobunjenika na Bliskom istoku izaći kažnjena.“

Međutim, intervencija Rusije je za kreatore politike u SAD bila hladan tuš, jer je ograničeni ruski vojni angažman u ratom razorenoj Siriji pretvoren u uspeh, što je povećalo ugled Rusije van sirijskih granica.

“Rusija nije zaglibila u sirijskoj močvari. Ona je primenila ograničenu vojnu snagu sa velikim efektom, jer je preusmerila talas građanskog rata i omogućila da Asad ne bude svrgnut ukoliko se Putin sa tim ne složi. Iz perspektive Moskve, intervencija Kremlja bila je sasvim dobra“, smatra Petru.

Poslednji uspeh Rusije stigao je početkom meseca kada su ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri postigli dogovor kojim će nasilje u Siriji biti smanjeno, i to prekidom vatre i kasnijim zajedničkim vojnim akcijama Rusije i SAD protiv Nusra fronta i Islamske države.

Iako se dogovor o prekidu vatre klackao na ivici rušenja, “on je već mnogo toga doneo Rusiji i savezniku Moskve — Asadu. Ali najveći pobednik je Rusija“, ističe novinar.

“Bez obzira na to šta će se desiti u vezi sa prekidom vatre, Putin je naveo SAD da se pridruže Rusiji u ’močvari‘. Obama deluje slab. Američki predsednik primoran je da odgovori na potez Rusije na Bliskom istoku, a Putin je učvrstio svoj status nezamenjivog arbitra u sudbini Sirije“, piše novinar.

On je dodao da je kampanja Rusije u Siriji “deo većeg cilja preuzimanja veće uloge“ za zemlje na Bliskom istoku. Kao deo tih napora, Moskva je poboljšala svoje odnose sa regionalnim akterima, uključujući Iran, Tursku, Izrael, a čak i Saudijsku Arabiju, uprkos činjenici da su neke od tih zemalja jedna sa drugom u sukobu.

Novinar podseća da je uspeh Moskve na Bliskom istoku rezultat povlačenja Vašingtona iz tog regiona. Obama je izabran zbog obećanja o rezervisanijoj spoljnoj politici u vreme kada je narod bio umoran od višegodišnjih vojnih angažmana SAD u Avganistanu i Iraku, koji su proizveli više haosa i nisu uradili ništa da bi učvrstili američku nacionalnu bezbednost.

“Rusija je tamo, jer Amerika nije“, kaže Petru citirajući neimenovanog diplomatu sa Bliskog istoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: